Βέλγιο: Απολογισμός δράσεων «Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη»

Μαρίνα Κονταρά, Βρυξέλλες

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη μεγάλη νίκη στο Εφετείο, την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και την απόδοση βαριών ποινών στα ηγετικά της στελέχη, η συλλογικότητα Grec.que.s solidires de Belgique (Αλληλέγγυοι/ες Έλληνες/ίδες του Βελγίου) αποφάσισε να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, μαζί με την οικογένεια Φύσσα, τον Αντιφασιστικό συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και την καμπάνια «Δεν είναι αθώοι».

Αυτή η απόφαση πάρθηκε τόσο επειδή η συλλογικότητα έχει δείξει έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα του αντιφασιστικού αγώνα, με δράσεις που οργάνωσε με την ευκαιρία της δίκης πέρυσι και σχετικά με τη σύλληψη των φυγόποινων Λαγού και Παππά, αλλά και επειδή η επικαιρότητα στο Βέλγιο το επιβάλλει. Από τη μια, η ακροδεξιά συγκεντρώνει σχεδόν το 50% της της πρόθεσης ψήφου στη Φλάνδρα (ακροδεξιό nVA και φασιστικό Vlaams Belang μαζί), από την άλλη στη Βαλλονία βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης

Η συλλογικότητά μας είναι πεισμένη πως ο αντιφασιστικός αγώνας δεν έχει τελειώσει με τη νικηφόρα μάχη του Εφετείου, όπως εξάλλου δείχνουν οι πρόσφατες επιθέσεις στη Σταυρούπολη και την Αθήνα. Παράλληλα, η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ουγγαρία κλπ) βάζει καθαρά την αναγκαιότητα διεθνούς συντονισμού των αντιφασιστικών δράσεων και κινημάτων. 

🎥 Ce soir à #Bruxelles, au cinéma Aventure ℹ https://www.facebook.com/events/711504306455191 👀 Ci-joint aussi notre…

Δημοσιεύτηκε από Initiative Solidarite στις Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, οργανώσαμε μια σειρά από δράσεις μέσα στο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Η αρχή δεν μας πήγε πολύ καλά: το αντιφασιστικό εργαστήρι που είχαμε προβλέψει να γίνει στη Λιέγη στις 26 Σεπτέμβρη, αναγκαστήκαμε να το μεταθέσουμε λόγω έκτακτων μέτρων CoVid που ίσχυσαν στην πόλη. Η εκδήλωση θα γίνει μάλλον μέσα στο Νοέμβριο, με τη συμμετοχή του CADTM (Επιτροπή για την Κατάργηση του Παράνομου Χρέους) και του Αντιφασιστικού Μετώπου Λιέγης.

Αυτό όμως δεν μας πτόησε. Στις 6 Οκτώβρη κάναμε παρέμβαση στις εκδηλώσεις γύρω από την άφιξη της Αμάλ στις Βρυξέλλες. Υπό το φως της αντιφατικής υποδοχής της Αμάλ στην Ελλάδα, αλλά και θεωρώντας σημαντική την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του αντιφασιστικού αγώνα, κρίναμε πως, σε ένα συμβολικό επίπεδο, μια θερμή υποδοχή στην Αμάλ έδινε ένα σαφές αντιφασιστικό στίγμα. 

😍 Un grand merci à ceux et celles qui sont venu.e.s hier au cinéma Le Parc à Liège pour la projection du film “Aube…

Δημοσιεύτηκε από Initiative Solidarite στις Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Οι δράσεις μας κορυφώθηκαν με μια σειρά προβολών της ταινίας της Αγγελικής Κουρούνη «Χρυσή Αυγή: υπόθεση όλων μας» στη Λιέγη, τη Ναμύρ και τις Βρυξέλλες, παρουσία της σκηνοθέτιδας και των συνεργατών της. Η ταινία παρουσιάζει την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, παρακολουθώντας την καθ’ ολη την πενταετία που διήρκεσε, δίνοντας έμφαση στις ευθύνες του κράτους και των κυβερνήσεων για τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια, στη σιωπή από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, αλλά και στην πλούσια αντιφασιστική δράση του κινήματος, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την τελική νίκη. Οι προβολές συνδιοργανώθηκαν με το CADTM, την Attac, τους κινηματογράφους Grignoux, τις συλλογικότητες Barridade και Peuple et Culture, και το Αντιφασιστικό μέτωπο Λιέγης.

Dernière projection ce soir à #Bruxelles Merci à tou.te.s d’être venu.e.s ! ✊ La lutte antifasciste continue !

Δημοσιεύτηκε από Initiative Solidarite στις Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Σε μια ευτυχή συγκυρία, η προβολή της ταινίας στη Λιέγη συνέπεσε με μια σημαντική τοπική αντιφασιστική νίκη: την ακύρωση δημόσιας εκδήλωσης της βαλλόνικης ακροδεξιάς υπό το βάρος της σημαντικής αντιφασιστικής κινητοποίησης.

Οι προβολές έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό, ο οποίος καταγράφηκε ιδιαίτερα στη ζωντάνια των συζητήσεων που τις ακολούθησαν. Συνολικά και στις τρεις πόλεις, την ταινία παρακολούθησαν πάνω από 250 άτομα. 

Θεωρούμε πως όλες οι δράσεις ήταν επιτυχημένες, αλλά τα καθήκοντα που βάζει η συγκυρία δεν σταματούν εδώ. Είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η αντιφασιστική πάλη, σε κάθε σχολείο, εργασιακό χώρο και γειτονιά, στο δρόμο όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους χρυαυγίτες και τα παρακλάδια τους να ανασυγκροτηθούν. Από το Βέλγιο δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας προς το ελληνικό αντιφασιστικό κίνημα και δίνουμε έμφαση στην ανάγκη αυτός να είναι διεθνιστικός.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση που μοιράζαμε στις δράσεις μας: 

Ο αντιφασιστικός αγώνας συνεχίζεται

Ήταν περίπου πριν ένα χρόνο που η πανηγυρική ιαχή της μεγαλειώδους αντιφασιστικής συγκέντρωσης έξω από το εφετείο Αθηνών, ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη. 

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση και η ηγεσία της πήρε τον δρόμο για την φυλακή. 

Ήταν η στιγμή της δικαίωσης για τις οικογένειες των θυμάτων του ναζιστικού κόμματος. Η εικόνα της μητέρας-σύμβολο Μάγδας Φύσσα με τα χέρια σηκωμένα να φωνάζει «Παύλο, τα κατάφερες», θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία του αντιφασιστικού κινήματος.

Η καταδικαστική απόφαση και ο χαρακτηρισμός του ναζιστικού μορφώματος ως εγκληματικής οργάνωσης ήταν και είναι, μια δικαίωση για το αντιφασιστικό κίνημα. Αυτό το κίνημα που για δεκαετίες αντιμετωπίζει τους φασίστες και προσπαθούσε να εξηγήσει ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη οργάνωση, αλλά για μια εγκληματική συμμορία που χύνει το φασιστικό της δηλητήριο στην κοινωνία.

Από την πρώτη στιγμή της ιστορικής απόφασης, το αντιφασιστικό κίνημα εξήγησε ότι ναι μεν είναι πολύ σημαντικές οι καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων, που οδηγούν τους νεοναζί στην φυλακή και ότι είναι προς το συμφέρον του κινήματος και της κοινωνίας συνολικά, αλλά ο κίνδυνος παραμένει. Ο αγώνας ενάντια στις ναζιστικές-φασιστικές-ακροδεξιές αντιλήψεις, είναι καταρχήν ένας αγώνας ιδεολογικός, είναι ένας συνεχής πολιτικός αγώνας. 

Τα τελευταία γεγονότα με τις φασιστικές επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μας δείχνουν ότι οι φασιστικές ομάδες υπάρχουν και παραμένουν επικίνδυνες. 

Η απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος ήταν άμεση, μαζική και συντονισμένη. 

Καταλαβαίνει πλέον ο καθένας ότι η ιστορική απόφαση της 7 Οκτωβρίου του 2020, ήταν μια μεγάλη νίκη αλλά έχουμε πολλή δουλειά ακόμη σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

Ο κίνδυνος υπάρχει σ’ όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και παίρνει διάφορες μορφές. Από μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες που πραγματοποιούν φασιστικές επιθέσεις, μέχρι μαζικά κόμματα που κυβερνούν ή είναι στα πρόθυρα να κυβερνήσουν.

Διότι, όσο υπάρχει το σημερινό οικονομικό – κοινωνικό μοντέλο που παράγει τις κοινωνικές καταστάσεις της φτώχειας και της εξαθλίωσης, της μαζικής ανεργίας, των πολέμων και της προσφυγιάς, γνωρίζουμε ότι ένα κομμάτι των λαϊκών στρωμάτων θα βλέπουν  τις φασιστικές ιδέες, ως λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Γνωρίζουμε επίσης οτι το σύστημα χρησιμοποιεί ιστορικά της φασιστικές οργανώσεις σαν τα μαντρόσκυλά του. Ως το τελευταίο χαρτί που θα χρησιμοποιήσει για να έχει την δυνατότητα να πλουτίζει εις βάρος της κοινωνίας.

Εξηγούμε στην κοινωνία ότι οι φασιστικές ιδέες δεν είναι η λύση στο πρόβλημα, αλλά μέρος του προβλήματος και αναδεικνύουμε ότι οι οργανώσεις τους είναι συστημικές. 

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην φασιστική ιδεολογία και τα παράγωγα της.

Ως έλληνες/ίδες αντιφασίστες/στριες που ζούμε στο Βέλγιο, ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλους και όλες που συμμερίζονται τον στίχο : “Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισε τον”.

Αλληλλέγγυοι/ες Έλληνες/ίδες του Βελγίου


Επικοινωνείστε μαζί μας https://www.facebook.com/initiative.solidarite

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα