Υεμένη: αγώνας ενάντια στην πετρελαϊκή εταιρία TOTAL και τις δολοφονίες εργατών!

13226628_10154293499879363_1363889108744721729_n
Του Κυριάκου Χάλαρη

 

 

Τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη περίπου εκατό εργάτες διαδήλωσαν μπροστά στο κοινοβούλιο στη Σαναά, πρωτεύουσα της Υεμένης. Απαιτούσαν τους μισθούς τους και την απόδοση δικαιοσύνης για τους 3 δολοφονημένους συναδέλφους τους.

Yemen3

Ο εργοδότης τους, η πολυεθνική, γαλλικών συμφερόντων, πετρελαϊκή εταιρία TOTAL και η βρετανική εταιρία σεκιούριτι G4S που δούλευε για λογαριασμό της, ουσιαστικά λήστεψαν πάνω από 200 εργάτες φύλακες των εγκαταστάσεων τηs TOTAL, μη καταβάλλοντας τους μισθούς τους για πάνω από ένα χρόνο, από τότε δηλαδή που η εταιρία εγκατέλειψε τις οικονομικές της δραστηριότητες στη χώρα το 2015. Το θέμα απασχόλησε τα δικαστήρια της Υεμένης, στα οποία προσέφυγαν οι εργαζόμενοι, αλλά οι δύο πολυεθνικές αγνόησαν και τις δικαστικές αποφάσεις και αποχώρησαν από τη χώρα.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στην TOTAL και την G4S ζητώντας τους μισθούς τους και επίσης απαιτώντας τη σύλληψη των δολοφόνων 3 συναδέλφων τους. Οι συγκεκριμένοι εργάτες πυροβολήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη από μια οπλισμένη συμμορία με υπόγειες διασυνδέσεις με τη διοίκηση της TOTAL.

Η κοινωνία της Υεμένης συμπαραστέκεται στον αγώνα τους και η συμπάθεια προς τους εργάτες στην ασφάλεια και τις οικογένειές τους μεγαλώνει και ζήτησαν υποστήριξη αυτού του αγώνα.

Οι απλήρωτοι και απολυμένοι εργάτες της TOTAL απευθύνθηκαν για συμπαράσταση στη CWI, την Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή στην οποία συμμετέχει και το «Ξ». Η CWI διερευνά τις δυνατότητες συντονισμού μιας διεθνούς καμπάνιας υποστήριξης των αιτημάτων των εργατών της Υεμένης. Προς αυτό το σκοπό οργανώνει αύριο, 17 Φλεβάρη, πικετοφορίες διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της TOTAL σε διάφορες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρία.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής