Ανταπόκριση της CWI από την Τυνησία
Νέες διαδηλώσεις ενάντια στο Ενάχντα
Νέα πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στην Τυνησία με αφορμή το σχηματισμό της κυβέρνησης. Οι απεργίες και τα κινήματα που αναπτύχθηκαν από τις εκλογές και μετά είναι πολλά, ενώ εδώ και αρκετές μέρες οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Μπάρντο, που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.
Από τις 30 Νοεμβρίου η πλατεία γέμισε με χιλιάδες διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους κατασκήνωσαν κιόλας. Άνεργοι από τα ορυχεία Γκάφσα που ζητάνε δουλειά, φοιτητές, καθηγητές που διαμαρτύρονται ενάντια στις δράσεις φανατικών θρησκευτικών ομάδων στο χώρο της εκπαίδευσης, απεργοί εργαζόμενοι από το αεροδρόμιο Μοναστιρ, γονείς των νεκρών της επανάστασης του Γενάρη που ζητούν δικαιοσύνη, αριστερές και κοινωνικές οργανώσεις, όλοι αυτοί συνένωσαν τις φωνές τους. Και τις συνένωσαν για δυο λόγους: ο πρώτος είναι ότι δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης ότι θα λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα. Η ανεργία στην Τυνησία αυξάνεται, η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει ενώ και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προβλέπει ύφεση για το επόμενο έτος. Ο δεύτερος είναι η ανησυχία για το ότι η διακυβέρνηση του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα[1] θα μετεξελιχτεί σε μια δικτατορία. Το Ενάχντα θέλει να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες εξουσίες στα χέρια του πρωθυπουργού Χαμάντι Τζεμαλί. Υπάρχει η πρόθεση μάλιστα, να μπορεί να τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μόνο αν αυτό υποστηρίζεται από τα 2/3 της Βουλής! Με δεδομένο ότι το Ενάχντα ελέγχει το 40% των εδρών σε αυτή, μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια!
Πολλοί διαδηλωτές χαρακτηρίζουν αυτή την εξέλιξη ως κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Με αυτόν τον τρόπο το κυβερνών κόμμα θέλει να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές προσπαθώντας να σταθεροποιήσει την εξουσία του και να περιορίσει τις κοινωνικές διαμαρτυρίες αλλά και τις -αρνητικές για το κεφάλαιο- πολιτικές συνέπειες που μπορούν να προκύψουν από αυτές.
Αυξάνονται οι επιθετικές δράσεις των ακραίων ισλαμιστών
Στη 1 Δεκέμβρη, στους διαδηλωτές προστέθηκε και το πανεπιστημιακό προσωπικό (καθηγητές και εργαζόμενοι) συμμετέχοντας στη Γενική Απεργία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Η απεργία αυτή κηρύχτηκε σαν απάντηση στις βίαιες επιθέσεις σκληροπυρηνικών ισλαμιστικών ομάδων μέσα στα πανεπιστήμια. Στο τμήμα Λογοτεχνικών, Εικαστικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Μανούμπα (δυτική Τυνησία) ακραίοι ισλαμιστές (σαλαφιστές) διέκοψαν τα μαθήματα αντιδρώντας στα μεικτά τμήματα ανδρών και γυναικών και απαιτώντας από τις γυναίκες να φοράνε μπούργκα!
Το Σάββατο 3 Δεκέμβρη οργανώθηκε μια αντιδιαδήλωση περίπου 3.000 ατόμων απέναντι ακριβώς από τους συγκεντρωμένους της πλατείας Μπάρντο. Γίνεται φανερό ότι εντείνεται η πόλωση στην τυνησιακή κοινωνία, πράγμα που δείχνει τους κινδύνους που υπάρχουν εφόσον δεν δοθεί μια ξεκάθαρη ταξική προοπτική στην κοινωνική οργή των λαϊκών στρωμάτων. Κι αυτό γιατί στην αντιδιαδήλωση διείσδυσαν σαλαφιστικές φονταμενταλιστικές ομάδες με σκοπό να εκμεταλλευτούν την ένταση που υπήρχε ανάμεσα στα δυο «στρατόπεδα» για δικό τους όφελος. Μετά από ώρες αντιπαράθεσης των δυο διαδηλώσεων οι ακραίοι ισλαμιστές άρχισαν να πετούν πέτρες και μπουκάλια στους συγκεντρωμένους της πλατείας Μπάρντο, τραυματίζοντας αρκετούς ενώ τις προηγούμενες βραδιές εξαπέλυσαν επιθέσεις ενάντια σε όσους είχαν κατασκηνώσει εκεί.
Ταξική ενότητα των εργαζομένων απέναντι στους καπιταλιστές και τους πολιτικούς εκφραστές τους
Για να αποφευχθούν αυτές οι συγκρούσεις, είναι αναγκαία η ανάπτυξη μιας ταξικής απάντησης ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια, τη διαφορά, ενάντια στα κατάλοιπα της δικτατορίας και υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, των δημοκρατικών δικαιωμάτων εν γένει και της δίκης των υπαίτιων των δολοφονιών των εξεγερμένων στην επανάσταση του Γενάρη.
Αυτά τα αιτήματα θα μπορούσαν να προωθήσουν την ενωτική δράση του εργατικού κινήματος, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στον κοινό τους εχθρό που δεν είναι άλλος από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.
[1] Για την επικράτηση του Ενάχντα στις πρόσφατες εκλογές δες σε προηγούμενο άρθρο μας: https://xekinima.org/arthra/view/article/tynisia-niki-ton-islamiston-stis-ekloges/