Στα πλαίσια του κάμπινγκ του Antinazi zone, διοργανώθηκε συζήτηση για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στους λαούς της Ευρώπης και της Αμερικής, με εισηγήτρια την Ηλέκτρα Κλείτσα.
Η συζήτηση ασχολήθηκε με την προσπάθεια των μεγάλων πολυεθνικών του πλανήτη να αποκτήσουν μέσω της συμφωνίας τα «φιλέτα» της οικονομίας: Υγεία, Παιδεία, Ασφαλιστικό σύστημα, νερό, τρόφιμα, κ.α. Μέσω της TTIP, οι εταιρείες επιδιώκουν επίσης τη χαλάρωση των κανόνων σε μια σειρά ζητήματα: από τα εργασιακά δικαιώματα, μέχρι το περιβάλλον και τη διατροφική ασφάλεια.
Πρόκειται για μια συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις για την οποία γίνονται με απόλυτη μυστικότητα, με βασικούς συνομιλητές τις πολυεθνικές, τη στιγμή που οι λαοί του πλανήτη και οι κυβερνήσεις βρίσκονται στο σκοτάδι.
Ανάμεσα σε άλλα προβλέπει τη δυνατότητα των εταιρειών να μηνύουν κράτη, όταν απειλούνται τα κέρδη τους από συγκεκριμένες νομοθεσίες και να απαιτούν την κατάργησή τους. Οι υποθέσεις αυτές θα εκδικάζονται σε ιδιωτικά δικαστήρια, με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα των πολυεθνικών.
Η συζήτηση ασχολήθηκε σε μεγάλο βαθμό με το ζήτημα της διατροφικής ασφάλειας, που απειλείται άμεσα από τη συμφωνία, το ζήτημα των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, την υποβάθμιση των εργατικών δικαιωμάτων, κλπ. Μια άλλη βασική πτυχή είχε να κάνει με τον αγώνα για την ανατροπή της συμφωνίας.
Μέχρι στιγμής, σε μια σειρά χώρες, έχει αναπτυχθεί ένα σημαντικό κίνημα εναντίωσης στην TTIP, με σημαντικότερο παράδειγμα τη Γερμανία, όπου το προηγούμενο διάστημα έγιναν διαδηλώσεις με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες.
Το κίνημα αυτό έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να καθυστερήσει την υπογραφή της συμφωνίας, που με βάση το αρχικό σχέδιο θα είχε περάσει μέχρι το τέλος του 2016.
Το κίνημα αυτό, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εξαπλωθεί σε πανευρωπαϊκό, πολύ περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει σημαντικές πιθανότητες να ανατρέψει τη συμφωνία, αφού μετά τη διαδικασία έγκρισης από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το κάθε εθνικό κοινοβούλιο ξεχωριστά.
Η συζήτηση ήταν ζωντανή, με ενημερώσεις από συντρόφους από τη Γερμανία και το Βέλγιο και με έντονο προβληματισμό για το μέλλον του πλανήτη σε περίπτωση που η συμφωνία υπογραφεί και εφαρμοστεί, αλλά και για τις προοπτικές του κινήματος να την ανατρέψει.
Σχετικά άρθρα
- ΤΤΙΡ: η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και του πολυεθνικού κεφαλαίου – 17/06/2016
https://xekinima.org/ttip-i-epelasi-tou-neofileleftherismoy/
- TTIPLeaks: χτύπημα 2ο – 14/05/2016
https://xekinima.org/ttipleaks-htipima-2o/
- Τι είναι η ΤΤΙΡ και γιατί μας αφορά; – 25/11/2015
https://xekinima.org/ti-einai-i-ttir-kai-giati-mas-afora/
- Συμφωνία TTIP: αναδίπλωση του συστήματος ή «ανακαπιταλισμός» – 28/20/2015
https://xekinima.org/symfonia-ttip-anadiplosi-toy-systimatos-i-anakapitali/