Τσουνάμι: Θα φτάσει ποτέ η βοήθεια της Δύσης;

Από τον Socialist, εφημερίδα του Σοσιαλιστικου Κόμματος, βρετανικού τμήματος της CWI 

Η τεράστια ανταπόκριση των λαών παγκόσμια στα θύματα του τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ασία είναι ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα ανθρώπινης αλληλεγγύης και διεθνισμού.

Οι μεγάλες προσφορές, είτε σε χρήματα είτε σε είδη πρώτης ανάγκης, που έκαναν τα λαϊκά στρώματα στην Ευρώπη, και σ’ όλο τον κόσμο. ανάγκασαν τελικά τους ηγέτες και τις αστικές κυβερνήσεις, όπως τον Μπούς και τον Μπλέρ, να αυξήσουν κατά πολύ τα πρώτα πενιχρά ποσά που ανακοίνωσαν σαν κυβερνητική βοήθεια στις χώρες που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι.

Ωστόσο, πόση από αυτή την βοήθεια που υποσχέθηκαν οι διάφορες κυβερνήσεις θα δοθεί στην πραγματικότητα;

Aν κρίνουμε από προηγούμενες μεγάλες καταστροφές, τα επιζόντα θύματα από το τσουνάμι θα συνεχίσουν να ζούν μέσα στην εξαθλίωση και τη φτώχεια για το απροσδιόριστο μέλλον.

Όταν, για παράδειγμα, τεράστιες καταιγίδες ερήμωσαν κυριολεχτικά την Κεντρική Αμερική, το 1998, οι κυβερνήσεις των πλουσίων χωρών υποσχέθηκαν βοήθεια ύψους 6,86 δις ευρώ, δόθηκαν όμως τελικά μόνο 2,28 δις (δηλαδή το 33%)!

Μετά τις φοβερές πλημμύρες που βούλιαξαν κυριολεκτικά την Μοζαμβίκη, το 2000, ανακοίνωσαν ότι θα δοθεί βοήθεια 305 εκ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα όμως καταβλήθηκαν μόνο 153 εκ. (το 50%). Σήμερα ακόμα οι δρόμοι παραμένουν καταστραμένοι και πολλοί συνεχίζουν να μην έχουν καθαρό νερό. (Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα Independent, 7 Ιανουαρίου ’05, : «Μόλις υποχώρησαν τα νερά σταμάτησε να έρχεται οποιαδήποτε βοήθεια»).

Όταν η πόλη Μπάμ στο Ιράν, ισοπεδώθηκε από σεισμό, το Δεκέμβρη του 2003, σκοτώνοντας 31.000 ανθρώπους, υποσχέθηκαν τότε

βοήθεια ύψους 770 εκατ. ευρώ. Έδωσαν όμως τελικά μόνο 13 εκ. (δηλαδή το 2%)! Έτσι, 150.000 επιζώντες ζούνε ακόμα σήμερα σε σκηνές ή σε κοντέϊνερς.

Όταν όμως οι καταστροφές χτυπάνε τις ίδιες τις πλούσιες χώρες ή πολιτείες που έχουν μεγάλη πολιτική σημασία τότε τα πουγγιά των καπιταλιστικών κυβερνήσεων ανοίγουν και η βοήθεια είναι γενναιόδωρη.

Κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριδα είναι ο Τζέφ Μπούς, αδελφός του Τζώρτζ Μπούς. Στις προεδρικές εκλογές του 2000 οι Ρεμπουμπλικάνοι κέρδισαν τελικά την Φλώριδα για λίγους μόνο ψήφους (μετά από πολλές κομπίνες) και έτσι εκλέγηκε Πρόεδρος ο Τζόρτζ Μπούς. Όταν λοιπόν η Καταιγίδα Τσάρλι χτύπησε αυτή την πολιτεία πέρσι τον Αύγουστο, τρείς μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2004, ο Πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς έσπευσε αμέσως να υποσχεθεί βοήθεια 3.17 δις δολαρίων! Μάλιστα, μέσα σε τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή τις εκλογές του Δεκέμβρη, το 97.2% των αποζημιώσεων είχαν ήδη καταβληθεί στους δικαιούχους! Έτσι, ο Τζόρτζ Μπούς επανεκλέγηκε άνετα στη Φλόριδα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα