Τσιρώνης: «αν θέλαμε, αύριο κλείναμε την Eldorado!» Λοιπόν; Γιατί δεν κλείνει;


Σοκ (αλλά όχι και έκπληξη!) προκάλεσαν οι τελευταίες δηλώσεις του Γιάννη Τσιρώνη, υφυπουργού ΥΠΑΠΕΝ (υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για τις Σκουριές. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ,[1] αφού περιέγραψε την απάτη της Eldorado Gold με τη μεταλλουργία χρυσού είπε: «αν θέλαμε αύριο το πρωί την κλείναμε»!

Δηλαδή, ο λόγος που δεν σταματάει η εξόρυξη δεν είναι ότι «δεν μπορούνε», αλλά ότι «δεν θέλουνε»;

Μέχρι στιγμής, η επιχειρηματολογία του ΥΠΑΠΕΝ για το θέμα ήταν ότι «υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά ψάχνουμε τα νομικά όπλα». Τώρα ξαφνικά ακούμε το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ότι τα νομικά όπλα υπάρχουν, η εταιρία έχει παραβεί τη σύμβαση, αλλά…τι;

Επιπλέον, ο υφυπουργός έριξε και άλλη βόμβα δηλώνοντας ότι

«ακόμα και αν η εταιρία αδυνατεί να βγάλει χρυσό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βγάλει χαλκό»!

Αυτό υπονοεί ότι μπορεί να συνεχίσει η μεταλλευτική δραστηριότητα, απλά με άλλο τρόπο!

Χαλκός στα μάτια

Το θέμα της νομιμότητας το έχουμε αναλύσει ξανά σε προηγούμενη αρθρογραφία μας[2] και, τώρα, με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τσιρώνη, αποδεικνύεται ότι υπάρχει νομικός τρόπος να σταματήσει η εξόρυξη. Αυτό, επομένως, που χρειάζεται είναι μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση (γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι χειρισμοί για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα γίνονται από έναν υφυπουργό που κάνει του κεφαλιού του).

Ο χαλκός όμως ίσως να είναι το επόμενο επικοινωνιακό τέχνασμα της εταιρίας. Μετά από όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εξόρυξη χρυσού η εταιρία προφανώς καταλαβαίνει ότι χρειάζεται μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική.

Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι η σύμβαση που έχει υπογράψει η εταιρία την δεσμεύει σαφώς για να κάνει μεταλλουργία χρυσού, άρα οποιαδήποτε αλλαγή σχετικά με αυτό το θέμα θα σημαίνει μονομερή παράβαση της σύμβασης από την εταιρία.

Αλλά, ακόμα, η εξόρυξη χαλκού δεν λύνει κανένα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που ανέδειξε το κίνημα τόσο καιρό. Πάλι πρέπει να γίνει το ξεκοίλιασμα των Σκουριών, πάλι χρειάζεται ανοιχτό όρυγμα με την εκπομπή τοξικής σκόνης και αμιάντου, πάλι θα υπάρξει μόλυνση και εξάντληση των υδάτων, πάλι θα πρέπει να γίνουν γιγαντιαία φράγματα σε μια σεισμογενή περιοχή, πάλι η εταιρία θα διώχνει τα κέρδη της σε φορολογικούς παραδείσους και θα αφήνει εδώ την καταστροφή.

Τσιρώνης στο δρόμο που χάραξε ο Μίχος;

Τις προηγούμενες μέρες είχαμε και την παραίτηση του δημάρχου Δήμου Αριστοτέλη Γ. Μίχου. Ο Μίχος είχε αναδειχτεί και στηριχτεί από το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού για να σταθεί ενάντια στον Πάχτα που ήταν ο εκλεκτός της εταιρίας. Η ανακοίνωση παραίτησης του είναι άκρως… «απογοητευτική» μιας και ο λόγος που λέει ότι τον οδήγησε στην απόφαση αυτή είναι να ασχοληθεί με την εταιρία του… Τώρα τι μπορούμε να περιμένουμε από ανθρώπους που αφήνουν έναν αγώνα στον οποίο οι ίδιοι ζητήσανε να μπούνε επικεφαλής για να ασχοληθούνε «με την εταιρεία τους»…

Ο Μίχος προσπάθησε από την αρχή να τηρήσει μια «ενδιάμεση» στάση, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι ενάντια στην «επέκταση» της μεταλλευτικής δραστηριότητας, αλλά αρνούμενος να πάρει οποιαδήποτε σοβαρή πρωτοβουλία για στήριξη του αγώνα για να σταματήσει η εξόρυξη. Αποκαλύφθηκε όμως πολύ γρήγορα ότι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ δεν γίνεται να είναι κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία και πρέπει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα από αυτή την διδακτική εμπειρία. Και προσδοκούμε ο νέος δήμαρχος Γ. Ζουμπάς που συμμετέχει στο κίνημα, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κρατήσει διαφορετική στάση από αυτήν που κράτησε ο Μίχος.

Η μάχη συνεχίζεται

Στον Σταυρό Θεσσαλονίκης, που αποτελεί μια κομβική περιοχή μια και βρίσκεται ανάμεσα στα σχεδιαζόμενα μεταλλεία Χαλκιδικής και Σερρών, έγινε την Κυριακή 10 Μάη μια μαζική διαδήλωση 1.000 ατόμων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και χαλκού.

Παρά τον προβληματισμό που επικρατεί σε αρκετό κόσμο όσον αφορά το «πού το πάει» ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαδήλωση είχε μαχητικό χαρακτήρα, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι αυτοί που διαδίδουν ότι «ο κόσμος κουράστηκε» και «δεν τραβάει» μιλάνε μάλλον για τον εαυτό τους.

Είναι επείγουσα ανάγκη η κυβέρνηση:

  • Να σταματήσει άμεσα τα έργα ώστε να μην δημιουργούνται τετελεσμένα

  • Να καταγγείλει τη σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός

  • Να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές δραστηριότητες (υποδομές, οικοτουρισμός και λαϊκός τουρισμός, συνεταιριστικής βάσης γεωργικές, κτηνοτροφικές, μελισσοκομικές δραστηριότητες, αλλά και βιομηχανική παραγωγή) ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας

  • Να ετοιμάσει πρόγραμμα αποκατάστασης της καταστροφής που έχει γίνει και να θεσμοθετηθεί ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική

Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει τελική λύση στο πρόβλημα και φυσικά να ανοίξει ο δρόμος για την απαλλαγή και των 350 διωκόμενων!

Υστερόγραφο 1

Επειδή πολύ συζήτηση γίνεται με βάση την γενική αλήθεια ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία», να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να τα αλλάξει όλα σε μια μέρα, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο. Περιμένουμε όμως να προτείνει τρόπους και να πάρει ο ίδιος πρωτοβουλίες, σαν κυβέρνηση πια, για να πάρουμε την εξουσία από τα χέρια του κατεστημένου. Αλλιώς για άλλη μια φορά, η εξουσία θα καταπιεί και θα αφομοιώσει την Αριστερά…

Υστερόγραφο 2

Στο Δελτίο Τύπου των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην συγκέντρωση του Σταυρού διαβάζουμε:

«Οι βουλευτές με την παρουσία τους στο συλλαλητήριο εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στον ανυποχώρητο αγώνα των κατοίκων, και την στήριξη της κυβέρνησης στον δίκαιο αγώνα τους για το σταμάτημα της περιβαλλοντικής καταστροφής της Χαλκιδικής.»[3]

Συγγνώμη, αλλά η κυβέρνηση δεν βγήκε για να μας εκφράζει την στήριξη της, βγήκε για να την κάνει πράξη!

___________________

[1] http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=259248
[2] Διαβάστε:
Πως θα σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές;
https://xekinima.org/arthra/view/article/pos-tha-stamatisei-i-eksoryksi-xrysoy-stis-skoyries/
Κινδυνεύει με πρόστιμο η κυβέρνηση αν ακυρώσει τη σύμβαση στις Σκουριές;
https://xekinima.org/arthra/view/article/kindyneyei-me-prostimo-i-kybernisi-an-akyrosei-ti-symb/
Γιατί δεν ακυρώνει η κυβέρνηση την σύμβαση με την Eldorado;
https://xekinima.org/arthra/view/article/giati-den-akyronei-i-kybernisi-tin-symbasi-me-tin-eldorado/
[3] https://katerinaigglezi.wordpress.com/2015/05/11/%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα