Τσετσενία: βασανιστήρια για τους ομοφυλόφιλους, φτώχεια και οπισθοδρόμηση για την κοινωνία

sinta3i 392
Νατάσσα Αργυράκη

 

 

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο η υπόθεση των μαζικών βασανισμών ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία, σε άτυπα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο καταγγέλθηκε η εξαφάνιση 100 ομοφυλόφιλων ανδρών και η πιθανή δολοφονία τριών ακόμα, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας Novoya Gazeta,

«οι αρχές έχουν εγκαταστήσει διάφορα τέτοια στρατόπεδα, όπου οι ομοφυλόφιλοι δολοφονούνται ή εξαναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα».

227012g-3ee8b7e500000578-0-image-a-12_1491245700815

Ένας από εκείνους που κατάφεραν να δραπετεύσουν δήλωσε στη Novoya Gazeta, ότι τον κακοποιούσαν μέχρι να αποκαλύψει τα στοιχεία κι άλλων μελών της gay κοινότητας, ενώ ένας άλλος μάρτυρας ανέφερε ότι πριν καταλήξει σε ένα από τα στρατόπεδα, αναγκαζόταν να πληρώνει υπέρογκα πόσα στην αστυνομία κάθε μήνα, για να μην τον συλλάβουν.

Την ίδια στιγμή, ο Τσετσένος Πρόεδρος Ραμζάν Καντίροφ αρνείται τις διώξεις των ομοφυλοφίλων, αφού, σύμφωνα με το σκεπτικό του,

«οι αρχές δεν θα μπορούσαν να συλλαμβάνουν ομοφυλόφιλους άνδρες γιατί δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία».

Και ενώ δημόσια οι αρχές αρνούνται ακόμη και την ύπαρξή των ομοφυλόφιλων, στην πράξη όχι μόνο γνωρίζουν την ύπαρξή τους, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες προτρέπουν τους γονείς να σκοτώσουν τα ομοφυλόφιλα παιδιά τους:

«Καθαρίστε, αλλιώς θα το κάνουμε εμείς…»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το TVXS

«Βασάνιζαν έναν άνδρα για δύο εβδομάδες και μετά κάλεσαν τους γονείς και τους αδερφούς του. Οι αρχές τους είπαν: Ο γιος σας είναι ομοφυλόφιλος – κανονίστε το ή αλλιώς θα το κάνουμε εμείς…

»Σύμφωνα μ’ έναν αυτόπτη μάρτυρα, η οικογένεια του τον πήγε στο δάσος και τον σκότωσε. Στη συνέχεια έθαψαν το σώμα του, χωρίς να το κηδέψουν».

Ακραία φτώχεια και καταπίεση

Η Τσετσενία είναι από τις πιο φτωχές περιοχές της Ρωσίας, με υψηλό ποσοστό ανεργίας (17% το 2015) και υψηλό ποσοστό γεννήσεων. Περίπου το 35% του πληθυσμού είναι άνεργοι νέοι και παιδιά. Από την άλλη μεριά, ο Καντίροφ και ο κύκλος του ζουν σε συνθήκες επιδεικτικού πλούτου και πολυτέλειας, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνθήκες ζωής της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Ο Καντίροφ είναι ένας από τους πιο πιστούς φίλους του Πούτιν και είναι αναμεμειγμένος σε πληθώρα σκανδάλων, τραμπούκικων επιθέσεων, ακόμη και δολοφονιών τα τελευταία χρόνια. Κατάφερε όχι μόνο να αποκομίσει πολλά προνόμια για τον ίδιο και τον κύκλο του, αλλά και να αναδιαμορφώσει την τσετσενική κοινωνία σύμφωνα με τις δικές του, ακραία οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Η ΛΟΑΤ κοινότητα δε θα μπορούσε να ξεφύγει από το στόχαστρό του, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που χάρη στη διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι περισσότερο εμφανής. Σήμερα στην Τσετσενία, υπάρχει ένας συγκεκριμένος κώδικας ένδυσης για τις γυναίκες, απαγόρευση πώλησης αλκοόλ και αρκετοί άλλοι κανόνες που θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν σε άλλες ρωσικές περιφέρειες.

Στρατόπεδα συγκέντρωσης

Πρέπει να αναφερθεί ακόμη, πως αυτά τα άτυπα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους ομοφυλόφιλους δεν είναι κάτι καινούριο στην Τσετσενία, όπως έχει αναπαραχθεί από διάφορα μέσα, αλλά προϋπήρχαν και χρησιμοποιούνταν για οποιονδήποτε «ανεπιθύμητο».

Το πρόβλημα επομένως, δεν είναι μόνο η ακραία ομοφοβία, αλλά είναι πολύ ευρύτερο. Το καθεστώς Καντίροφ έχει καθιερώσει μια σκληρή δικτατορία, με τη σχεδόν πλήρη υποστήριξη του Κρεμλίνου και με αυταρχικό τρόπο κυβερνά τον λαό της Τσετσενίας, από τους οποίους στερεί ακόμη και τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα.

Αντιδράσεις ανά τον κόσμο

Φυσικά τα κινήματα ανά τον κόσμο δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Έγιναν μαζικές διαμαρτυρίες έξω από τις πρεσβείες της Ρωσίας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Πολωνία και το Ισραήλ, αλλά και Ρώσοι ακτιβιστές ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών, η οποία μέσα σε τρεις ημέρες συγκέντρωσε 180.000 ονόματα.

Η απάντηση σε αυτή την βαρβαρότητα θα δοθεί μόνο μέσα από τον ενωμένο αγώνα της ΛΟΑΤ κοινότητας, της νεολαίας και του εργατικού κινήματος, στη Ρωσία αλλά και διεθνώς, προκειμένου να αποκατασταθούν τα στοιχειώδη δικαιώματα που στερείται ο τσετσενικός λαός κι η ΛΟΑΤ κοινότητα παντού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,181ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα