Τροπολογία για κόμμα Κασιδιάρη: Η θέση των Ναζί είναι στη φυλακή και στα σκουπίδια της ιστορίας

Σε μια πραγματικά ευνομούμενη και αληθινά δημοκρατική πολιτεία το να είναι εκτός νόμου (και άρα χωρίς να έχουν δυνατότητα εκλογικής καθόδου) κόμματα σαν του Ηλία Κασιδιάρη, θα ήταν αυτονόητο. Πολύ απλά γιατί είναι ναζιστικά/φασιστικά. Ο ναζισμός εντάσσεται στις θεωρίες και πρακτικές εκείνες που είναι εγκληματικές, μισάνθρωπες, ανελεύθερες, κτηνώδεις και ιστορικά καταδικασμένες.

Επομένως το κόμμα του Κασιδιάρη, αλλά και κάθε παρόμοιο ναζιστικό μόρφωμα όπως η Χρυσή Αυγή, θα έπρεπε να είναι εκτός νόμου και εκλογών ακριβώς γιατί είναι ναζιστικό.

Πολύ δε περισσότερο όταν με την βούλα της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης ο ιδρυτής του εκτίει ποινή 13 ετών στις φυλακές για διεύθυνση εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης.

Κυβερνητική υποκρισία

Ωστόσο σήμερα απέχουμε πολύ από το να βρισκόμαστε σε μια αληθινά δημοκρατική πολιτεία και πολύ περισσότερο από το να έχουμε μια κυβέρνηση που παλεύει ενάντια στον φασισμό. Και μόνο το όνομα του υπουργού (Μάκης Βορίδης) που θα χειριστεί το θέμα της τροπολογίας για την νομιμότητα ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη, είναι ενδεικτικό του «αντιφασισμού» της ΝΔ.

Ο διορισμένος από τον δικτάτορα Παπαδόπουλο πρώην γραμματέας της χουντικής ΕΠΕΝ, ο δημιουργός του νεοναζιστικού κόμματος Ελληνικό Μέτωπο (1994-2005), ο κουμπάρος του φασίστα Λεπέν, ο τσεκουροφόρος κυνηγός αριστερών φοιτητών έξω από την Νομική, ο –κατά δήλωσή του– φίλος της βασιλικής οικογένειας και προσκυνητής του Γλύξμπουργκ στην πρόσφατη κηδεία, στην πραγματικότητα είναι συνοδοιπόρος και όχι διώκτης των ιδεών του Κασιδιάρη.

Ούτε βέβαια η κυβέρνηση τις γραμμές της οποίας «κοσμούν» –πέρα από τον προαναφερόμενο– ηγετικά στελέχη και υπουργοί όπως Α. Γεωργιάδης, Θ. Πλεύρης, ο Α. Σαμαράς και μέχρι πρότινος οι Μπογδάνος, Λατινοπούλου και τόσοι άλλοι.

Η ΝΔ χρειάστηκε 40 χρόνια για να μάθει ποια είναι η Χρυσή Αυγή και να τρέξει ασθμαίνοντας έξω από το Εφετείο να προσθέσει υποκριτικά το πρόσωπό της στο υποτιθέμενο «τείχος της δημοκρατίας».

Είναι αυτό το κόμμα που έχει καταστήσει ουσιαστικά ανενεργό ακόμα και αυτόν τον αντιρατσιστικό νόμο 927/79 της κυβέρνησης Ράλλη που θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί πολλές φορές σε βάρος των φασιστών.

Αν δεν είχε συμβεί η δολοφονία του Π. Φύσσα και η έκρηξη του αντιφασιστικού κινήματος, οι 32 υποθέσεις  εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, που ξαφνικά ανακάλυψε ο Ν. Δένδιας στο αραχνιασμένο συρτάρι του, θα είχαν παραμείνει κλειστές και ανεξερεύνητες.

Ο ίδιος ο Βορίδης με τον νόμο 4804 που θέσπισε το 2021 και υποτίθεται ότι φωτογράφιζε τους Χρυσαυγίτες, ουσιαστικά δεν τους άγγιξε καθώς μπορούσαν άνετα να κατέβουν στις εκλογές με το ίδιο κόμμα, να είναι υποψήφιοι βουλευτές, αρκεί να έχουν έναν αχυράνθρωπο ως τυπικά επικεφαλής. Ο Μιχαλολιάκος μάλιστα έχει ήδη καταθέσει εναλλακτικό καταστατικό με το όνομα Ελληνική Αυγή ενώ ο Κασιδιάρης προετοιμάζει τον συνεπώνυμο ξάδελφό του σαν επικεφαλής του Εθνικού κόμματος Έλληνες.

Χρυσή Αυγή και Κασιδιάρης κάνουν δημόσιες συγκεντρώσεις, έχουν γραφεία, sites, εκπροσώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκπομπές στο διαδίκτυο κοκ, παρότι είναι στη φυλακή καταδικασμένοι ως εγκληματίες από τις 22 Οκτώβρη του 2020.

Ο κίνδυνος της θεωρίας των δυο άκρων

Η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ανοίξει με αφορμή εξαγγελία της κυβέρνησης που ετοιμάζει σχετική τροπολογία, με στόχο να απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές στο κόμμα του Κασιδιάρη και πιθανότατα σε άλλα αντίστοιχα. Ασφαλώς πρέπει να δούμε την τελική διατύπωση της κυβερνητικής τροπολογίας αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν δεκτές γενικόλογες διατυπώσεις σαν αυτές που περιγράφει σε άρθρο της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (17/1/23): 

«Η ρύθμιση θα βασιστεί στη διάταξη σύμφωνα με την οποία το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει εάν ένα κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος».

Το σημερινό πολίτευμα μόνο ελεύθερο και δημοκρατικό δεν είναι. Αρκεί να αναλογιστούμε την οικογενειοκρατία, τη διαφθορά, τα κομματικά χρέη, τον κυβερνητικό έλεγχο στα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη, τις αδιαφανείς εξαρτήσεις από την ολιγαρχία και τις πολυεθνικές, την καταστολή κοκ.

Τέτοιες γενικόλογες και ασαφείς διατυπώσεις πολύ απλά ανοίγουν δρόμους ώστε ο Άρειος Πάγος να αποφαίνεται ακόμα και για το αν μια οργάνωση που παλεύει για μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία μπορεί να κατέβει ή όχι στις εκλογές. Κάτω από κάποιες συνθήκες ακόμα και κόμματα όπως το ΚΚΕ θα μπορούσαν να απαγορευτούν. Ενδεικτικά, άρθρο του Κώστα Στούπα, βασικού συντάκτη του capital.gr (Πέμπτη 19.01.2023) με τίτλο «Μόνο οι Ναζιστές είναι εγκληματίες;» αναφέρει  

«Η περίπτωση του ΚΚ που αντιδρά στην παρεμπόδιση του “Κόμματος Κασιδιάρη” και των πιθανών παραφυάδων του θυμίζει την παροιμία: “Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί”.» 

Η θεωρία των δυο άκρων και η εξίσωση του φασισμού και του σταλινισμού με τις γνήσιες επαναστατικές ιδέες του σοσιαλισμού/κομμουνισμού είναι πάγια στο ιδεολογικό οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης και των κομμάτων που στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα. Η προσπάθεια να καταγγελθεί κάθε φορέας/συλλογικότητα που παλεύει ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, ότι δήθεν εμποδίζει την «ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος» έχει σαν τελικό στόχο το εργατικό-λαϊκό κίνημα και την πάλη για μια κοινωνία πραγματικής ελευθερίας, ισότητας και δημοκρατίας των πολλών. 

Η ΝΔ έχει ενσωματωμένη μια μεγάλη μερίδα της Ακροδεξιάς. Έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην κανονικοποίηση των πιο αντιδραστικών πτυχών της πολιτικής ατζέντας της Ακροδεξιάς και του νέο ή μετα-φασισμού σε όλες τους τις εκφάνσεις.

Μόνο το μαζικό κίνημα μπορεί να παλέψει τον φασισμό στη ρίζα του

Το σύστημα χρησιμοποιεί τους νεοναζί όποτε τους χρειάζεται. Ειδικά στις περιόδους ανόδου του κινήματος και των εργατικών αγώνων και όταν υπάρχει ορατή απειλή ανόδου της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Τώρα, ο Κασιδιάρης δυσκολεύει τη ΝΔ, καθώς της κόβει ψήφους και επιπλέον αυξάνει το απαιτούμενο εκλογικό ποσοστό για την επίτευξη αυτοδυναμίας. Με άλλα λόγια ο όψιμος αντιφασισμός της ΝΔ έχει κατά βάση ψηφοθηρικές επιδιώξεις.

Γι’ αυτούς όλους τους λόγους, ούτε η ΝΔ ούτε η «Δικαιοσύνη» θα βάλουν τέλος στους Ναζί. Οριστικό φραγμό στον Κασιδιάρη και στους φασίστες μπορεί να βάλει μόνο το μαζικό αντιφασιστικό και ευρύτερο λαϊκό κίνημα. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ασφαλώς κάθε νομικό όπλο που θα συμβάλλει στην απονομιμοποίηση των Ναζί στα μάτια της κοινωνίας. Όμως η τελική ετυμηγορία θα είναι στον δρόμο. Όπως ήταν στις 7 Οκτώβρη του 2020 έξω από το Εφετείο Αθήνας. 

Το κάναμε με την Χρυσή Αυγή, ώρα να το κάνουμε και με τον Κασιδιάρη!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα