«Τροπολογία για Κασιδιάρη»: οι Ναζί στη φυλακή και όχι στη Βουλή!

Η κατάθεση της τροπολογίας για την απαγόρευση της συμμετοχής του κόμματος του Η. Κασιδιάρη («Έλληνες») στις εκλογές, από την κυβέρνηση, είναι υποκριτική, ψηφοθηρική και μελλοντικά επικίνδυνη.

Υποκριτική γιατί γίνεται από τη ΝΔ, ένα κόμμα το οποίο εξέθρεψε, ανέχτηκε και, έκλεινε τα μάτια επί 40 χρόνια στην Χρυσή Αυγή. Που διαθέτει ηγετικά στελέχη με παρελθόν, παρόν και μέλλον στην Ακροδεξιά και τον νεοφασισμό (Βορίδης, Πλεύρης, Άδωνις, Μπαλτάκος, κ.α.). Που εφαρμόζει, επί της ουσίας, ένα μέρος του προγράμματος των φασιστών, όπως οι «επαναπροωθήσεις» που καταλήγουν στην ουσία σε δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα και στο Αιγαίο.

Ψηφοθηρική γιατί «θυμήθηκε» την απειλή Κασιδιάρη παραμονές εκλογών και μόνο όταν αυτός έδειχνε στις δημοσκοπήσεις ικανός να μπει στη Βουλή. Πράγμα που σημαίνει ότι ο Κασιδιάρης όχι μόνο μπορεί να κόψει ψήφους από την ΝΔ αλλά να κάνει και πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας της στον β’ γύρο, καθώς (όσο λιγότερα κόμματα μπουν στην Βουλή τόσο περισσότερο πέφτει το αναγκαίο ποσοστό για αυτοδυναμία την κατάκτηση των 151 εδρών).

Μελλοντικά επικίνδυνη γιατί η διατύπωση της τροπολογίας αναφέρει:

«…Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β».

Αυτή η διατύπωση είναι τόσο γενική και πλατιά που αφήνει ανοιχτό το μελλοντικό ενδεχόμενο απαγόρευσης κομμάτων της Αριστεράς που αμφισβητούν τη δημοκρατικότητα του σημερινού καθεστώτος «αστικής δημοκρατίας» και παλεύουν για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Η ΕΕ, άλλωστε, έχει καθιερώσει την 23η Αυγούστου ως «ημέρα μνήμης ενάντια στον ναζισμό και τον κομμουνισμό» εξισώνοντας τους εγκληματίες Νεοναζί με τους αγωνιστές της Αριστεράς. 

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντά στο πρόβλημα 

Είναι πολύ σωστό που τα κόμματα της Αριστεράς στη βουλή (ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25) καθώς και νομικοί καταγράφουν την διαφωνία τους με την τροπολογία της κυβέρνησης με βάση τη θεωρία των δύο άκρων.

Η τροπολογία που έχει καταθέσει, σε αντιπαράθεση με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«…δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών πολιτικά κόμματα, η οργάνωση και δράση των οποίων δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά την έννοια του άρθρου 29 παρ. 1 του Συντάγματος. Τέτοια είναι πολιτικά κόμματα των οποίων οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία, καθώς επίσης κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστεί, ακόμη και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα».

Αυτή η διατύπωση, ενώ έχει το θετικό ότι περιγράφει συγκεκριμένες ρατσιστικές δράσεις, πέφτει στην παγίδα της αποδοχής του να απαγορεύονται κόμματα που «δεν εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», καθώς και της αποδοχής των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, τα οποία επίσης στο μέλλον μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε στελέχη κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς.

Η τροπολογία της ΝΔ δεν χτυπά τους Ναζί, βάζει εμπόδια στον Κασιδιάρη

Μια νομοθεσία για την απαγόρευση κομμάτων θα μπορούσε να γίνει, αποδεκτή μόνο αν αναφερόταν συγκεκριμένα και αποκλειστικά σε ναζιστικά και φασιστικά κόμματα, τα οποία όπως έχει αποδείξει η ιστορία είναι συνυφασμένα με εγκλήματα. Το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία δολοφόνησε εκατομμύρια Εβραίους, Ρομά, ΛΟΑΤΚΙ άτομα, συνδικαλιστές, κομμουνιστές κοκ και ξεκίνησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σαν αποτέλεσμα της ίδιας της ναζιστικής ιδεολογίας. 

Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή έκανε δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες, συνδικαλιστές, αντιφασίστες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ενώ αποδεδειγμένα δολοφόνησε τον Σαχζατ Λουκμάν και τον Παύλο Φύσσα. 

Οι απαγορεύσεις των Ναζί από κυβερνήσεις της άρχουσας τάξης προβληματίζουν κάποιους αγωνιστές του κινήματος, πράγμα που είναι γενικά σωστό, από την άλλη όμως κάθε φορά πρέπει να παίρνουμε συγκεκριμένες θέσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Έπρεπε να κοπεί η κρατική χρηματοδότηση στην Χρυσή Αυγή το 2013; Μιλάμε για περίπου 8.000.000 ευρώ. Έπρεπε να καταδικαστούν στις 7 Οκτώβρη 2020 από το δικαστήριο; Ωφελήθηκε από αυτές τις αποφάσεις το κίνημα και η κοινωνία; Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για να μείνουν στη φυλακή; Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε καταφατική πρέπει να είναι και στο ερώτημα αν οι Ναζί πρέπει να απαγορευτούν επειδή είναι Ναζί.

Η τροπολογία της ΝΔ δεν κάνει αυτό. Δεν απαγορεύει τους Ναζί. Βάζει εκλογικά εμπόδια στον Κασιδιάρη που μένει να δούμε αν δεν ξεπερνιούνται με νομικά τερτίπια.

Οι απαγορεύσεις από μόνες τους δεν λύνουν το πρόβλημα

Οι απαγορεύσεις βέβαια δεν λύνουν το πρόβλημα των φασιστών και των νεοναζί. Μέχρι το 2010 αυτό που είχε κρατήσει τους Νεοναζί στις τρύπες τους ήταν το αντιφασιστικό κίνημα. Οι αντιφασιστικές εκστρατείες, οι αντισυγκεντρώσεις σε κάθε τι που οργάνωναν κοκ. 

Η κρίση που έριξε εκατοντάδες χιλιάδες στην φτώχεια και την απελπισία, οδήγησε στην εκρηκτική άνοδο της Χρυσής Αυγής. Και πάλι, ήταν η θυσία του Παύλου Φύσσα και οι αγώνες του κινήματος  που ανάγκασαν την κυβέρνηση να τους ασκήσει δίωξη και το δικαστήριο να τους καταδικάσει.

Μια απαγόρευση συγκεκριμένα και αποκλειστικά των ναζιστικών και φασιστικών κομμάτων, με βάση την ιδεολογία τους, θα μπορούσε όμως να είναι εκπαιδευτική και βοηθητική για τη συνείδηση της κοινωνίας και θα αποτελούσε κατάκτηση του κινήματος.

Το κόμμα του Κασιδιάρη προσπαθεί να πείσει ότι έχει αποκηρύξει τον ναζισμό. Η πραγματικότητα είναι ωστόσο διαφορετική. Και η κοινή εμφάνιση του, πρόσφατα, με τους «αυτόνομους εθνικιστές» στο μνημείο των Ιμίων δείχνει ότι υπογείως ετοιμάζονται νέα τάγματα εφόδου. 

Οι φασίστες όλων των αποχρώσεων προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Το αντιφασιστικό κίνημα θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη σε κάθε γειτονιά σε κάθε δρόμο και σε κάθε επίπεδο. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα