Σήμερα, Τρίτη 28/1 – «Πόλη Ανάποδα»: To be or to AirBnB? – Εκδήλωση για τη στέγαση στη Θεσ/νίκη

Δημοσιεύουμε κάλεσμα του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα) σε εκδήλωση που διοργανώνει την Τρίτη 28 Γενάρη στις 18:30, στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης (Δημαρχείο Θεσσαλονίκης).

Στο πλαίσιο της καμπάνιας μας για το δικαίωμα στη στέγαση, οργανώνουμε ανοιχτή συζήτηση την Τρίτη 28 Γενάρη, στις 18:30, στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης (Δημαρχείο Θεσσαλονίκης).

Ομιλητές/τριες

  • Κώστας Σαμδάνης, Αρχιτέκτονας, Πόλη Ανάποδα
  • Τόνια Κατερίνη, Αρχιτεκτόνισσα, Αθήνα
  • Ανδρέας Καραδάκης, Δημοτικός Υπάλληλος, Δ. Θεσσαλονίκης

Παρεμβαίνουν μέσω skype:

  • Γιώργος, Βερολίνο, μέλος της πρωτοβουλίας ενοίκων “Kotti & Co” και της καμπάνιας “Deutsche Wohnen & Co enteignen!”
  • Χρήστος Πιπεράγκας, Χανιά
  • Δημοτικό σχήμα Εκκίνηση, Κέρκυρα
  • Παρεμβάσεις από Βαρκελώνη και Λισαβόνα

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη στέγαση απέναντι στη βραχυχρόνια μίσθωση, την αύξηση των ενοικίων, τους πλειστηριασμούς

Εδώ και λίγα χρόνια τα νοίκια στη Θεσσαλονίκη όλο και ανεβαίνουν, ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις σπίτι, ακόμα κι ακριβό. Πολλοί νέοι/ες αναγκάζονται να μένουν στους γονείς τους, ενώ όσοι δεν έχουν κι αυτή τη δυνατότητα, φεύγουν από την πόλη, ή τη χώρα. Η Θεσσαλονίκη γίνεται αφιλόξενη για τους κατοίκους της.

Βασικός παράγοντας αυτής της κατάστασης είναι η βραχυχρόνια μίσθωση, μέσα από πλατφόρμες όπως το AirBnB. Ειδικά, η εμπορική εκμετάλλευση πολλών σπιτιών από εταιρίες ή μεγαλοϊδιοκτήτες αφαιρεί τα σπίτια από τη διάθεση των πραγματικών κατοίκων και τραβάει όλα τα νοίκια προς τα πάνω. Σε κάποιες γειτονιές, έχουμε πια περισσότερους τουρίστες παρά γείτονες.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και σε πολλές άλλες πόλεις, όπως στο Βερολίνο ή την Βαρκελώνη. Εκεί όμως οι Δήμοι έχουν πάρει κάποια ελάχιστα μέτρα για να προστατέψουν τους ενοικιαστές. Για το λόγο αυτό, η «Πόλη Ανάποδα» έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις που να προστατεύουν τους ενοικιαστές από την ανεξέλεγκτη αύξηση των ενοικίων, όπως το να ζητήσει από την κεντρική διοίκηση να ενεργοποιήσει για την περιοχή της Θεσσαλονίκης τους κατάλληλους περιορισμούς της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η εκδήλωση στο fb εδώ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα