Ιρλανδία: Οι υπηρεσίες αποκομιδής σκουπιδιών στο Δουβλίνο κλείσανε! Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε απεργία ενάντια στον bintax!

Η εκστρατεία ενάντια στον Bin Tax, έκανε χτες ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Όλες οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δουβλίνου έκλεισαν μετά από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γκαράζ/σταθμούς των απορριμματοφόρων του δήμου, που οργανώθηκαν από τις 4 επιτροπές του Δουβλίνου ενάντια στον bin tax.

Αυτή η κινητοποίηση καλέστηκε σαν απάντηση στις νέες φυλακίσεις 13 αγωνιστών από διάφορες περιοχές του Δουβλίνου. Την κινητοποίηση κάλεσαν οι Επιτροπές Ενάντια στο Φόρο από τις περιοχές του Φίνγκαλ και του Φίνγκλας, μαζί με τις οικογένειες των φυλακισμένων.

Οι διαδηλωτές αποκλείσανε τα γκαράζ των απορριμματοφόρων από τις 7.00 το πρωί στο Φίνγκαλ, στο κεντρικό Δουβλίνο και στο Νότιο Δουβλίνο. Οργάνωσαν επίσης διαμαρτυρία σε κεντρική πλατεία της πόλης.

Αυτή ήταν μια από τις πιο σημαντικές μέρες των μέχρι σήμερα κινητοποιήσεων για δύο λόγους.

Πρώτον επειδή παρεμποδίστηκε η αποκομιδή σκουπιδιών σε όλη την πόλη. Και δεύτερο και σημαντικότερο γιατί για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα πήραν ενεργά και δυναμικά μέρος στην εκστρατεία για την κατάργηση του bin tax παρά τις τεράστιες πιέσεις και απειλές που δέχτηκαν από τη διοίκηση αλλά κι από εκπροσώπους της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Μερικές από τις πιο σημαντικές κινητοποιήσεις της ημέρας

Collins Avenue, Νότιο Δουβλίνο

Ένας από τους διαδηλωτές τραυματίστηκε σε αυτή την κινητοποίηση, όταν κάποιος προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό του γκαράζ και να βγάλει έξω ένα απορριμματοφόρο.

Το γεγονός (που έγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις της ημέρας) εξόργισε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, και έπαιξε ρόλο στο να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε απεργία και να συμπαραταχθούν με τους διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει το σταθμό.

Οι εργαζόμενοι, στις εκκλήσεις των ανωτέρων τους να επιστρέψουν στη δουλειά τους, τους δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το κίνημα ενάντια στον bin tax.

Rathmines, Νότιο Δουβλίνο

Όπως και στο Collins Avenue οι εργαζόμενοι στο Rathmines αρνήθηκαν να προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό του σταθμού των απορριμματοφόρων.
Η διεύθυνση μαζί με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία κάλεσαν γενική συνέλευση των εργατών και τους πίεσαν να ξεκινήσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών. Μάλιστα επέλεξαν ένα συγκεκριμένο συνδικαλιστή από το συγκεκριμένο χώρο και τον διέταξαν να προχωρήσει μπροστά για να ακολουθήσουν οι άλλοι. Αυτός αρνήθηκε.
Ένας από τους διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει το σταθμό, ο Ντίαρμουτ Νεσσενς, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μίλησε στη γενική συνέλευση παρά την αντίθετη άποψη της διεύθυνσης.

Παρά τις απειλές της διεύθυνσης οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να βγάλουν τα απορριμματοφόρα – αντίθετα έφτιαχναν τσάι και το πρόσφεραν στους διαδηλωτές.

Sandyford, Dun Loghaire/Rathdown council, Νότιο Δουβλίνο

Και εδώ οι διαδηλωτές απέκλεισαν τις αποθήκες και οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να προσπαθήσουν να σπάσουν την πικετοφορία. Όταν η αστυνομία προσπάθησε να πάρει το όνομα μέλους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι διαδηλωτές οργισμένοι τους ζήτησαν να πάρουν τα ονόματα όλων.Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι να μη γίνει η αποκομιδή των σκουπιδιών και η αστυνομία να φύγει.

Ballymount, Νότιο Δουβλίνο

Όταν ήρθε η αστυνομία και απείλησε με συλλήψεις, πήρε την απάντηση ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, δεν είχαν σκοπό να βγάλουν τα φορτηγά στους δρόμους έτσι κι αλλιώς.

Τότε η διοίκηση της υπηρεσίας καθαριότητας της περιοχής, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι εκτός από το μεροκάματο που θα έχαναν είναι προσωρινά σε διαθεσιμότητα.

Οι εργαζόμενοι δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να συζητάνε και να συμπαραστέκονται στους διαδηλωτές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Και πάλι αποκομιδή των σκουπιδιών δεν έγινε.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα