Τρίτη 12/10, εκλογές στην ΕΝΙΘ: στηρίζουμε «Κίνηση για την ανατροπή»

Αύριο Τρίτη 12 Οκτώβρη γίνονται οι εκλογές στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Δημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση της Κίνησης για την Ανατροπή, την οποία στηρίζει το «Ξ».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η «ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς (μόνιμους, επικουρικούς, ειδικευόμενους), από νοσοκομεία και ΚΥ, να συμμετέχουν στις εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ της ΕΝΙΘ και εκπροσώπων στην ΟΕΝΓΕ. Μέσα από τη μαζικότητα να ενισχυθεί  η δύναμη και το κύρος της Ένωσης, στην κρίσιμη συγκυρία που διερχόμαστε.

Καλούμε τους συναδέλφους, μέσα από την ψήφο τους, αλλά και τη διαρκή συμμετοχή τους στις δράσεις,  να στηρίξουν την «ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» , ώστε να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τους αγώνες:

 • Απέναντι στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση 
 • Για μαζικές  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και μονιμοποίηση των συμβασιούχων – επικουρικών, ώστε να πάψουν να είναι «αναλώσιμοι». 
 • Για επίταξη του ιδιωτικού τομέα στα πανδημικά κύματα (προσωπικό, δομές, εργαστήρια, αντιδραστήρια) ώστε να παρέχεται απρόσκοπτα η περίθαλψη των non covid ασθενώνσε επίπεδο τακτικών και επειγόντων, να σταματήσει η αντιποίηση της ειδικότητας με τις μετακινήσεις συναδέλφων άσχετης ειδικότητας σε κλινικές και ΜΕΘ covid και η μακροχρόνια διακοπή της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων, ιδιαίτερα του χειρουργικού τομέα,με σοβαρότατες συνέπειες στη μελλοντική άσκηση του επαγγέλματός τους.
 • Για να σταματήσει το καθεστώς δουλείας για τους ειδικευόμενους και να συγκροτηθεί ενιαίο πρόγραμμα ουσιαστικής και πλήρους εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της σύγχρονης αντιμετώπισης των αρρώστων και όχι στις σκοπιμότητες των εταιρειών και του μεγαλοκαθηγητικού και μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου. Κατάργηση του Νόμου 4600/2019  Μέσω αγώνα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει την απαράδεκτη (και παγκόσμια πρωτότυπη) τροπολογία για τον διαχωρισμό των ειδικευομένων σε ”καλούς”, ”λιαν καλούς” και ”άριστους” με μοναδικό κριτήριο το γραπτό αποτέλεσμα των εξετάσεων. Να σταματήσει και να αντιστραφεί το κύμα μετανάστευσης  των νέων συναδέλφων. 
 • Για ανάπτυξη κρεβατιών ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, σε αριθμό που αντιστοιχεί στον πληθυσμό
 • Για ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχει συρρικνωθεί και αποτελεί χώρο άντλησης προσωπικού για κλείσιμο κενών στα νοσοκομεία. Να επιτελέσει τον κρίσιμο και κομβικό ρόλο της και ως προς τις καθημερινές πληθυσμιακές ανάγκες αλλά και στις συνθήκες πανδημίας με ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων covid με ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση και φροντίδα (πραγματική και όχι κατ΄ επίφαση καραντίνα),  την επιλογή των αρρώστων που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Να αναλάβει αποκλειστικά και αποτελεσματικά τον μαζικό εμβολιασμό,  με διαρκή φαρμακοεπαγρύπνηση και  καταγραφή των επιπλοκών, ώστε και να καταπολεμηθεί ο φόβος και να υπάρξει σωστή και έγκυρη επιστημονική αποτύπωση των επιπλοκών στον πληθυσμό. Να απεμπλακούν τα νοσοκομεία από τον εμβολιασμό.
 • Για απόσυρση του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, με τον οποίο η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το  σοβαρό θέμα του εμβολιασμού, για να γίνουν αναστολές και απολύσεις, μεθοδεύοντας την επίσπευση της υλοποίησης του πολιτικού της στόχου για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, όταν έχει καταδειχθεί ότι μόνο ένα δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση. Να αρθούν οι αναστολές των υγειονομικών για να μην οδηγηθούν σε  ομηρία και ανέχεια αλλά και γιατί η παραπέρα υποστελέχωση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ έχει οδυνηρές συνέπειες για τους υπόλοιπους εργαζόμενους  αλλά  και  τους αρρώστους
 • Για αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών μετά το 2012 καθώς και του 13ου και 14ου μισθού. Για ανταμοιβή της δουλειάς μας, για την επαγγελματική και επιστημονική μας αξιοπρέπεια, που θα αποτελέσουν και κίνητρο ώστε το ΕΣΥ να αποτελέσει επιλογή των συναδέλφων και να σταματήσει το φαινόμενο της άγονης ειδικότητας όπως η αναισθησιολογία, εντατικολογία κ.λ.π.
 • Για ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ
 • Για κάλυψη  “αστικής ευθύνης” όλων των γιατρών του ΕΣΥ από το κράτος, που αποτελεί και τον εργοδότη του, με νέο νομοθετικό περιεχόμενο  χωρίς διακρίσεις

ανάμεσα σε νοσοκομεία ενταγμένα στη λειτουργία του ΕΣΥ με διάφορο νομικό καθεστώς (π.χ. “Παπαγεωργίου”)

    Αγώνες που δόθηκαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το προηγούμενο διάστημα από την ΕΝΙΘ είτε με πρωτοβουλίες είτε σε συντονισμό  με την ΟΕΝΓΕ όπου, σαν πλειοψηφούσα δύναμη και ενταγμένη στο πανελλαδικό μέτωπο των νοσοκομειακών γιατρών «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή», η «ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» πρωτοστάτησε για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μάχιμων γιατρών.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τώρα ανοίγεται μπροστά μας ένας μεγάλος και δύσκολος δρόμος.

 Η  διαρκής συρρίκνωση του δημόσιου – κρατικού συστήματος υγείας για κάλυψη υποτυπωδών αναγκών, η εκχώρηση των υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα για αύξηση της κερδοφορίας του στα πλαίσια της δήθεν ανάπτυξης και η εμπορευματοποίηση του αγαθού της υγείας, στα πλαίσια μιας πολιτικής κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους,  είναι μονόδρομος για τη στρατηγική της κυβέρνησης. 

Αυτόν τον δρόμο ανοίγει η τροπολογία Πλεύρη, που ήρθε να συμπληρώσει και να εξειδικεύσει το νόμο της υποχρεωτικότητας  που εφαρμόζεται ήδη. Με όχημα την πανδημία και τον εμβολιασμό γίνονται μετακινήσεις προσωπικού, συγχωνεύσεις, κλείσιμο τμημάτων και εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα υπηρεσιών των νοσοκομείων με απευθείας ανάθεση από τους διοικητές.

Ένα αποκλειστικά δημόσιο – κρατικό, δωρεάν, καθολικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας σε όλα τα επίπεδα, από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση είναι μονόδρομος για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των μάχιμων γιατρών του ΕΣΥ  όπως και για την υγεία και περίθαλψη του λαού.

Μόνη διέξοδος ο αγώνας μαζί με τα άλλα κλαδικά σωματεία, συνδικάτα, συλλογικότητες και αντιστάσεις για την πολιτική και κοινωνική ανατροπή.

Στο ψηφοδέλτιο της “ κίνησης” συμμετέχουν:

ΓΙΑ Δ.Σ. Και ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΕΝΓΕ                                                   

 • Βαλανίκας Ευρυπίδης ειδικευόμενος Παθολογίας “ΑΧΕΠΑ”   
 • Δαγδηλέλης Λουκάς Ακτινολόγος “Γ. Παπανικολάου”
 • Ευθυμιάδης Βαγγέλης Γενικός Γιατρός  ΚΥ Κουφαλίων
 • Καμπουρίδου Νούλα Παιδίατρος “Γ. Γεννηματάς”
 • Κατσίμπα Δάφνη  Ακτινολόγος “Γ. Γεννηματάς” 
 • Μοριχοβίτου Ανθούλα Ακτινολόγος  “Γ. Παπαγεωργίου”      
 • Σιούλης Σάκης Νεφρολόγος  “ΑΧΕΠΑ”
 • Τερζάκης Μιχάλης “Γ. Παπανικολάου” ειδικευόμενος Γεν. Ιατρικής
 • Τσάπας Βασίλης  Εντατικολόγος “Γ. Παπαγεωργίου”
 • Χατζηιωακειμίδης Μπάμπης εντατικολόγος ΤΕΠ “Αγ. Δημήτριος”
 • Χονδροματίδου Στέλλα Ακτινολόγος  “Γ. Παπαγεωργίου”

ΓΙΑ  Ε.Ε.

 • Βέκιου Ροδάνθη Ακτινολόγος “Γ. Γεννηματάς”

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα