Τράπεζες – «ζόμπι»

Ο ελληνικός λαός ματώνει για να διατηρούνται στη ζωή χρεοκοπημένοι, αντιδραστικοί κερδοσκόποι

 
Άρθρο της Σύνταξης
από το νέο τεύχος του «Ξ»,
399, 30 Οκτωβρίου – 12 Νοεμβρίου

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των «stress tests» («τεστ αντοχής») που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε όλες τις μεγάλες («συστημικές») τράπεζες της Ευρώπης. «Τεστ αντοχής» ονομάζονται τα τεστ που αφορούν το κατά πόσον οι συστημικές τράπεζες, αυτές δηλαδή που έχουν τόσο μεγάλο μέγεθος ώστε να καθορίζουν την πορεία της τραπεζικής αγοράς, έχουν αρκετά κεφάλαια διαθέσιμα σε σχέση με τον κύκλο εργασιών τους ώστε να μην κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Στα τεστ αυτά υποβλήθηκαν και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha. Από αυτές τις 4, οι 3, δηλαδή η Εθνική, η Eurobank και η Πειραιώς, με βάση τους ισολογισμούς που παρουσίαζαν στις 31/12/13, δεν περνάνε το τεστ! Σύμφωνα με την ΕΚΤ χρειάζονται επιπλέον χρηματοδότηση 8,7 δισ. ευρώ!

Οι Σαμαράδες το βιολί τους…

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα των stress test, όμως κινούνταν σε… πανηγυρικό επίπεδο! Ο πρωθυπουργός δήλωσε περιχαρής πως οι αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος «ξεπέρασαν κάθε προσδοκία»! Είναι να απορεί κανείς; Μήπως έχουμε να κάνουμε με τρελούς; Όχι! Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να βαφτίζουν τη νύχτα μέρα για να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά, ακόμα κι όταν όλα καταρρέουν!

Οι τράπεζες αυτές θα είχαν πάψει να υπάρχουν προ πολλού αν δεν ξεζουμιζόταν ο ελληνικός λαός για να τις «διασώσει». Για ποια «αντοχή» λοιπόν, μιλάνε;

Το τελευταίο επεισόδιο αυτής της αφαίμαξης έλαβε χώρα την περασμένη άνοιξη όταν 40,5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν από το δημόσιο ταμείο προς τις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Τα 40,5 δισ. ευρώ αυτής της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης ήρθαν να προστεθούν στα 221,5 δισ. ευρώ, συνολικά, με τα οποία στηρίχτηκε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα την περίοδο 2008-2013.

Και παρόλα αυτά, οι 3 στις 4 δεν περνάνε τα «τεστ αντοχής» και χρειάζονται κι άλλα λεφτά από τις τσέπες των Ελλήνων εργαζομένων και φτωχών!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε.­­ Βενιζέλος έσπευσε να μας διευκρινίσει πως όλα αυτά τα ποσά

«αφορούν τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας, που οι μετοχές τους ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στο Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και όχι τους “τραπεζίτες”»…

Σύμφωνα με τη βενιζέλεια «λoγική» λοιπόν οι τράπεζες είναι τώρα πια κάτι σαν «κοινωφελείς» επιχειρήσεις που εργάζονται για το καλό μας…

Ποια είναι η πραγματικότητα…

Η πραγματικότητα είναι πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι μεν ο κύριος μέτοχος των ελληνικών τραπεζών, αλλά δεν ασκεί κανενός είδους διοίκηση στο τραπεζικό σύστημα. Η διοίκηση εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των ίδιων golden boys, που είναι συνυπεύθυνοι για την κρίση την οποία βιώνουμε.

Για του λόγου το αληθές, τις ίδιες μέρες με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests βγήκε στην δημοσιότητα έρευνα του ομίλου επιχειρηματικών ερευνών ICAP σχετικά με την κατάσταση των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες μαντικές ικανότητες για να ανακαλύψει κανείς ποιες είναι οι πιο κερδοφόρες!

Τράπεζες: οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την έρευνα το 52% των συνολικών κερδών προ φόρου (3,9 δισ. από τα συνολικά 7,6) για τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα προέρχονται από δυο μόνο τράπεζες, την Alpha Bank και την Πειραιώς!

Οι δυο αυτές τράπεζες βρίσκονται στην πρώτη και στην δεύτερη θέση αντίστοιχα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Όπως ξεκαθαρίζει η έρευνα, βασική πηγή της κερδοφορίας των δυο τραπεζών ήταν… τα λεφτά που πήραν από τις δικές μας τσέπες – η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση τους με λεφτά του Δημοσίου.

Αυτές οι ίδιες τράπεζες, που παρά τα άπειρα δισ. € που έχουν πάρει, εξακολουθούν να θέλουν κι άλλα, κρατάνε σκληρή, άτεγκτη στάση απέναντι στους οφειλέτες που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει!

Και την ίδια στιγμή, βέβαια, η περιβόητη ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά παραμένει στα χαρτιά, με τις τράπεζες να είναι εξαιρετικά σφιχτές όσον αφορά την χορήγηση επιχειρηματικών δανείων – ιδιαίτερα προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό είναι το σύστημα!

Αυτός είναι ο καπιταλισμός! Το σύστημα στο σύνολό του είναι «προγραμματισμένο» να δουλεύει μόνο για το συμφέρον μιας απειροελάχιστης μειοψηφίας που θησαυρίζει σε  βάρος της κοινωνίας.

Γι’ αυτό και όπως έδειξαν επανειλημμένες μελέτες και σε διεθνές επίπεδο, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, από το 2007-8 και μετά, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη ρίχνονται στην ανεργία στη φτώχεια και την πείνα, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι!

Εθνικοποίηση, κοινωνικός και εργατικός έλεγχος και διαχείριση

Η μόνη λύση απέναντι σε αυτή την σκανδαλώδη κατάσταση είναι η εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα προς όφελος της κοινωνίας και για να υπάρξει μια διέξοδος από την βαθιά κρίση την οποία βιώνουμε.

Και φυσικά αυτό το καθήκον δεν πρόκειται ποτέ να το φέρει σε πέρας η σημερινή κυβέρνηση. Μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς, έτοιμη να συγκρουστεί με το μεγάλο κεφάλαιο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό το καθήκον. Η πάλη για την άνοδο μια τέτοιας κυβέρνησης στην εξουσία πρέπει να είναι ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος του εργατικού κινήματος στην ταραγμένη περίοδο που διανύουμε.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα