ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ξεπούλημα πρόκληση και σκάνδαλο!

dsc07686_resized-jpg
Του Τάκη Γιαννόπουλου

 

 

«Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ είναι σήμερα πλέον μια κερδοφόρα επιχείρηση.

Η διατήρηση των μετοχών της στην κυριότητα του δημοσίου θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τα δημόσια ταμεία. Ταυτόχρονα η εξαγγελθείσα ιδιωτικοποίηση τραυματίζει οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στον κλάδο των μεταφορών και ένταξη της χώρας στα δίκτυα του διεθνούς εμπορίου.

Τέλος, προωθείται σε μια εποχή που η μετακίνηση με το τραίνο αναμένεται διεθνώς να αναγεννηθεί τόσο ως μέσου τουριστικής περιήγησης, όσο και ως μέσο μαζικής μεταφοράς για τους πολίτες.

Η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση προωθείται σε προκλητικά χαμηλή τιμή (300 εκατομμύρια ευρώ)…»

cf84cf81ceb1ceb9cebdcebfcf83ceb5

Δήλωση του Γιώργου Σταθάκη τότε υπεύθυνου τομέα ανάπτυξης της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ στις 15-7-2013 ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά.

***

Το ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα ξεπουλημάτων της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης μετά τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό και τον ΟΛΠ.

Μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση πουλήθηκε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην κρατική ιταλική εταιρεία σιδηροδρόμων προκειμένου, με το αστείο ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ, να προικοδοτηθεί το αδηφάγο δημόσιο χρέος των 321 δις…

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απασχολεί 750 εργαζόμενους. Το 2015 παρουσίασε κέρδη 2,65 εκατ. ευρώ έναντι 1,71 εκατ. ευρώ το 2014 σημειώνοντας αύξηση 55,17%.

Αξίζει να δούμε τι αναφέρει σε δημόσια επιστολή του ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος – διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ – 18/7/16 στο blog MixanikosOse:

«…η εταιρεία μετά το πέρας της ηλεκτροκίνησης (σε 18 μήνες) θα αξίζει 400 εκ € τουλάχιστον, έχοντας ετήσιο κύκλο εργασιών δυνάμενο να δεκαπλασιασθεί από τον σημερινό, αφού με 3,5 ώρες διάρκεια του Πειραιά-Αθήνα-Θεσ/νικη θα είναι κυρίαρχο μέσον μεταφοράς επιβατών και με διάρκεια 7 ωρών του Αθήνα-Ειδομένη θα γίνει ελκυστικότατη η μεταφορά εμπορευμάτων από και προς τα λιμάνια Πειραιά και Θεσ/κης.

»Επίσης η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα κλείσει την ΕΕΣΣΤΥ αφού ο νέος ιδιοκτήτης βασιζόμενος στην κακή κατάσταση του τροχαίου υλικού λόγω ασυντηρησίας κατά τα τελευταία τρία χρόνια με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της, θα φέρει μεταχειρισμένο υλικό της ΤΡΑΙΝΙΤΑΛΙΑ  το οποίο και θα συντηρεί με εργολάβους. Έτσι το τροχαίο υλικό για το οποίο πλήρωσε 1,3 δις € ο Ελληνικός λαός μεταξύ 1998 και 2007 θα γίνει παλιοσίδερα.

»Το Ελληνικό Δημόσιο φαίνεται να εισπράττει 45 εκ  €, να ζημιώνεται τουλάχιστον 55 εκ  € από ταμειακά διαθέσιμα, να ζημιώνεται την αξία των δικαιωμάτων δρομολόγησης επιπλέον αμαξοστοιχιών από το 2018 και επιπλέον να   χάνει οριστικά τα 100 εκ € από μη εκτελεσμένες συντηρήσεις τροχαίου υλικού τα οποία μάλλον παραγράφονται. Δηλαδή ζημιώνεται τουλάχιστον 200 εκ χωρίς να υπολογίζουμε την δυνατότητα ανάπτυξης – τετραπλασιασμού τουλάχιστον των Αμαξοστοιχιών των Ελληνικών Σιδηροδρόμων και τα έσοδα από την εκμετάλλευση των, ούτε την απαξίωση του τροχαίου υλικού..»

Όμως για τις δυνατότητες ενός κρατικού σιδηρόδρομου είναι αποκαλυπτικό και το προφίλ της κρατικής ιταλικής Ferrovie Dello Stato Italiane. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ιταλίας με επτά θυγατρικές στη γειτονική χώρα. Η Trenitalia (σιδηροδρομικές μεταφορές) είναι μία από τις εταιρείες της στην Ιταλία, όπως και η «BusItalia SITA nord», η δημόσια εταιρεία αστικών λεωφορείων.

Ο όμιλος είχε το 2015 έσοδα ύψους 8,585 δισ. ευρώ – είναι επαναλαμβάνουμε μια δημόσια επιχείρηση.

Παλιότερα ο δημόσιος ΟΣΕ παρά την σκανδαλώδη κακοδιαχείριση και το σταδιακό ροκάνισμα που υπέστη από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εκτός από τα τραίνα παρείχε και συγκοινωνιακό έργο με λεωφορεία, καλύπτοντας ουσιαστικά ένα τεράστιο συγκοινωνιακό έργο πανελλαδικά με ασφάλεια και πολύ φτηνές τιμές εισιτηρίων.

Η κυβέρνηση ως φύλλο συκής του ξεπουλήματος, επικαλείται το επιχείρημα του σβησίματος των προστίμων ύψους 750 εκατομμυρίων που επέβαλλε η Κομισιόν λόγω υποτιθέμενων παράνομων κρατικών ενισχύσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όμως αφενός οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι αυτές οι ενισχύσεις ουδέποτε ήρθαν στα ταμεία του ΟΣΕ και αφετέρου για μια πραγματικά Αριστερή κυβέρνηση αυτός θα ήταν ένας ακόμη λόγος για να ακολουθήσει την λογική της ρήξης με την ΕΕ την Τρόικα και τα μνημόνια προχωρώντας στην δημιουργία εθνικού φορέα μεταφορών κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση που να συμπεριλαμβάνει τα τραίνα, τα πλοία, τα λεωφορεία και τα αεροπλάνα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα