Τουρκία-συνέντευξη: Ο σεισμός και το καταστροφικό καθεστώς Ερντογάν

Δημοσιεύουμε μετάφραση συνέντευξης που έδωσε στο Internationalist Standpoint η σ. Ετζεχάν Μπαλτά, μέλος της επιτροπής του TIP (Εργατικό Κόμμα Τουρκίας) για τη διεθνή βοήθεια. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τη διεθνή επιτροπή του TIP μέσω e-mail στο [email protected] 

  • Ο σεισμός στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας ήταν μια απίστευτη καταστροφή για τους κατοίκους της περιοχής. Ποια είναι η κατάσταση τώρα;

Όπως γνωρίζετε, στις 6 Φεβρουαρίου έγιναν 2 μεγάλοι σεισμοί, ο ένας μετά τον άλλο στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Δέκα πόλεις στην Τουρκία επλήγησαν σοβαρά. Δύο κέντρα πόλεων, πολλές συνοικίες και χωριά καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς. Υπάρχουν οικισμοί που έχουν εκτεταμένες ζημιές και σημαντικές απώλειες ανθρώπων και στη Συρία. Ο αριθμός των νεκρών στις δύο αυτές χώρες ξεπερνά ήδη τους 47.000, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς.

Το 42% του εδάφους της Τουρκίας βρίσκεται πάνω σε γραμμή ρήγματος. Αυτό και μόνο το γεγονός θα έπρεπε να έχει οδηγήσει την κυβέρνηση να επενδύσει σημαντικά στην πολιτική προστασία, στις αντισεισμικές τεχνολογίες, κ.λπ. Αντ’ αυτού, σχεδόν τίποτα δεν έγινε σε αυτούς τους τομείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον σεισμό. Η έλλειψη προετοιμασίας πριν από τον σεισμό είναι εν μέρει υπεύθυνη για αυτή τη μεγάλη καταστροφή. Αλλά η έλλειψη αποτελεσματικής αντίδρασης μετά είχε πιθανώς περισσότερες συνέπειες. 

  • Μπορείς να μας πεις ποια ήταν η αντίδραση του κράτους; 

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ξεκίνησαν πολύ αργά. Η έλλειψη μηχανημάτων και εξοπλισμού ήταν εμφανής. Οι άνθρωποι που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα, μπήκαν στο Twitter για να αναφέρουν τη θέση τους και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Στη συνέχεια, το καθεστώς Ερντογάν έκλεισε το Twitter για ορισμένο χρονικό διάστημα. Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε καμία κινητοποίηση των δυνάμεων του στρατού. Φορτηγά μη κυβερνητικών οργανώσεων κατασχέθηκαν. 

Από τις 6 Φεβρουαρίου είδαμε το οργανωμένο κράτος να στρέφεται στην ουσία εναντίον των σεισμοπλήκτων. 

Οι άστεγοι πρόσφυγες, των οποίων ο αριθμός είναι περίπου ένα εκατομμύριο, δεν έχουν άλλη πόλη για να πάνε. Είναι πολύ δύσκολο για τα άτομα με αναπηρία να ζουν σε σκηνές. Η διαβίωση σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τις γυναίκες και τα παιδιά είναι ένα άλλο ζήτημα. Η αποκατάσταση των υποδομών στην περιοχή σχεδόν δεν έχει αρχίσει ακόμα. Το 20% της γεωργίας της Τουρκίας προέρχεται από αυτήν την περιοχή, αλλά υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις για αυτές τις εργασίες (όπως λιπάσματα). Συν τοις άλλοις, τα συντρίμμια απορρίπτονται σε γεωργικές εκτάσεις. 

Υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι και ζώα κάτω από τα ερείπια. Φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία από τον αμίαντο και την έκθεση σε άλλες χημικές ουσίες από τα ερείπια των παλαιών κτιρίων. Υπάρχει πολύ μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που επηρεάζει άμεσα 2 εκατομμύρια ανθρώπους και έμμεσα 15 εκατομμύρια ανθρώπους. Υπήρξαν μαζικές μεταναστεύσεις προς τις μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχουν άλλα προβλήματα, κυρίως στεγαστικά. 

  • Οπότε, ο κόσμος έπρεπε να οργανωθεί μόνος του;

Έχουμε πλέον συνηθίσει το γεγονός ότι σε τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το κράτος. Προσπαθούμε να επουλώσουμε μόνοι μας τις πληγές μας. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο και μακροχρόνιο έργο. 

Η Αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα ανέλαβαν να καλύψουν την ανυπαρξία ή την απόλυτη εχθρότητα του κράτους. Δημιουργήσαμε κέντρα έκτακτης ανάγκης στην περιοχή και αρχίσαμε να χτίζουμε «πόλεις» με σκηνές και κοντέινερ. Προσπαθούμε να παραδίδουμε πακέτα βοήθειας σε τακτική βάση. Δημιουργούμε επίσης πλατφόρμες αλληλεγγύης σε μεγάλες πόλεις. Θα δούμε από κοινού πώς θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. 

  • Ποιος ευθύνεται για έναν τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών;

Σύμφωνα με τα λόγια ενός αυτόπτη μάρτυρα, αυτός ο σεισμός «μετακίνησε το βουνό». Αλλά υπεύθυνοι για αυτούς τους θανάτους είναι αυτοί που έχτισαν αυτά τα σπίτια πάνω σε αυτό το ρήγμα χωρίς να φροντίσουν για την αντισεισμική θωράκισή τους, αυτοί που επέτρεψαν να χτιστούν αυτά τα σπίτια, αυτοί που ενέκριναν την κατασκευή παρόλο που δεν ήταν σύμφωνη με τους κανόνες, αυτοί που εξέδωσαν νόμους αμνηστίας για την οριοθέτηση και όλοι όσοι έβγαλαν χρήματα από αυτή την επιχείρηση. 

Η Τουρκία έχει στραφεί προς μια μορφή «τσιμεντοκαπιταλισμού» με αυξητική τάση από το 2009. Η παραγωγή και η βιομηχανία παραγκωνίζονται από όλο και μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα. Οι 8 εταιρείες τσιμέντου που κατέχουν πάνω από το ήμισυ της αγοράς κερδίζουν χρήματα από τα κατασκευαστικά έργα. Όσο πιο γρήγορα γίνονται οι κατασκευές, τόσο περισσότερα χρήματα βγάζουν. Είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα που κερδίζει από την καταστροφή είναι υπεύθυνο για αυτόν τον σεισμό – αυτό είναι που αποκαλούμε καπιταλισμό της καταστροφής. 

  • Υπήρξαν κάποιες συλλήψεις, αλλά φαίνεται επίσης να γίνονται προσπάθειες συγκάλυψης για να διαφύγουν οι υπεύθυνοι από τις ευθύνες τους. Μπορείς να μας εξηγήσεις τι συμβαίνει; 

Για να αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα, στο Χατάι, μέσα σε λίγες ώρες οι κρατικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν δύο μπουλντόζες για να κατεδαφίσουν ένα μονώροφο κτίριο μαζί με τα έγγραφα που περιείχαν τα σχέδια χωροθέτησης. Αυτό συνέβη μετά τον σεισμό και έτσι κρίσιμο υλικό που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εύρεση των υπευθύνων θάφτηκε κάτω από τα χαλάσματα. Την ίδια στιγμή, πολλά θύματα του σεισμού περίμεναν να διασωθούν κάτω από τα χαλάσματα σε πολλά σημεία της πόλης. Ναι, συνέλαβαν μερικούς εργολάβους, αλλά αυτοί είναι απλώς οι αποδιοπομπαίοι τράγοι. Κρύβουν τους πραγματικούς εγκληματίες. Δεν υπήρξε ούτε μία παραίτηση από την κυβέρνηση, η οποία εκδίδει συνεχώς εγκρίσεις δόμησης. 

  • Το καθεστώς Ερντογάν κατάσχει όλη την ανθρωπιστική βοήθεια που έρχεται στην Τουρκία. Πώς ακριβώς γίνεται η διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ποια είναι η αντίδραση της Αριστεράς στην Τουρκία σε αυτό;

Ο τρόπος που διαχειρίζεται το καθεστώς του Ερντογάν τη βοήθεια από το εξωτερικό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ακόμα και εδώ το καθεστώς του Ερντογάν δείχνει την αυταρχικότητά του. Επί του παρόντος, είναι δυνατή η αποστολή βοήθειας σε μετρητά ή σε είδος από το εξωτερικό μόνο σε κρατικά ιδρύματα. Βλέπουμε επίσης ότι υπάρχει δυσπιστία στη διεθνή κοινότητα σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η βοήθεια. Προσπαθούμε να βρίσκουμε και να μοιραζόμαστε καθημερινά πληροφορίες σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι και τα κινήματα για να είναι ενήμεροι για τις αλλαγές και να προσφέρουν πραγματική ταξική αλληλεγγύη στον λαό της Τουρκίας, χωρίς να προσφέρουν στο καθεστώς Ερντογάν βοήθεια που μπορεί να παρουσιάσει ως δική του, σύμφωνα με την πολιτική του ατζέντα. 

Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι σεισμοί δεν αναγνωρίζουν εθνικά σύνορα. Ούτε όμως και η αλληλεγγύης μας, κάτι που ήταν και πάλι ολοφάνερο στις πρόσφατες αντιδράσεις του κόσμου!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα