«Δουλειά – Ψωμί – Ελευθερία»,
«Δε θα υπάρξει ειρήνη χωρίς δουλειά και χωρίς ψωμί»,
«Πληθωρισμός, Καταστολή, Βασανιστήρια – αυτό είναι το ΚΔΑ» (*)
Αυτά είναι μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΤΕΚΕΛ σε διαδήλωση σήμερα στην Άγκυρα, οι οποίοι παλεύουν για 57 ημέρες με σκοπό να υπερασπιστούν τις δουλειές τους.
Η διαδήλωση έγινε δίπλα σε παραγκογειτονιές της Άγκυρας, όπου διαμένουν πολλοί εργάτες, και μάλιστα έξω από τα γραφεία της Τουρκ-Ις (**).
Στα τέλη του 2009, η τουρκική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι όλα τα μέχρι πρότινος κρατικά εργοστάσια παραγωγής καπνού και οινοπνευματωδών ποτών της ΤΕΚΕΛ, που εξακολουθούσε να διαχειρίζεται το κράτος μετά την πώληση της στην ΒΑΤ (British America Tobacco) το 2008, θα έκλειναν στο τέλος του Ιανουαρίου. Σε αυτό οι εργαζόμενοι απάντησαν με απεργία.
Αλληλεγγύη
Ο αγώνας των εργαζομένων της ΤΕΚΕΛ είχε αντίκτυπο σε ολόκληρη τη χώρα. Όχι μόνο επειδή εργαζόμενοι από πολλές διαφορετικές περιοχές επηρεάζονταν από το κλείσιμο των εργοστασίων, αλλά και λόγω της αλληλεγγύης που δόθηκε από εργάτες άλλων εργοστασίων σ’ αυτό τον αγώνα.
Μέχρι στιγμής, κορυφαίο σημείο κινητοποιήσεων υπήρξε η γενική απεργία στις 4 του Φλεβάρη.
Στην Άγκυρα, υπάρχει μια απίστευτη διάθεση αλληλεγγύης. Οι εργάτες της ΤΕΚΕΛ και πολλοί συνάδελφοί, φίλοι και συμπαραστάτες στον αγώνα τους έχουν μετατρέψει ένα μέρος της πόλης της Άγκυρας σε «κάστρο αντίστασης».
Παρ? όλο που οι αστοί και οι κονδυλοφόροι τους καταγγέλλουν τις κινητοποιήσεις ισχυριζόμενοι ότι οι κινητοποιήσεις θα παρεμπόδιζαν τη δραστηριότητα των τοπικών καταστημάτων και επιχειρήσεων, τις τελευταίες εβδομάδες εργάτες και ντόπιοι καταστηματάρχες βρέθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα. Τα μαγαζιά της περιοχής προμηθεύουν τους εργάτες με τρόφιμα. Ένα μπαρ κοντά στην παραγκούπολη έκλεισε για τους πελάτες και προσφέρει μόνο τσάι και φαγητό σε τιμές κόστους για τους απεργούς καθώς και κατάλυμα.
Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγραφεί η αλληλεγγύη ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη πλάι – πλάι. Ένας αριθμός Τούρκων εργατών που ταξίδεψαν στην Άγκυρα από άλλες πόλεις για να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ήταν αρχικά υποστηρικτές της φασιστικής ομάδας των «Γκρίζων Λύκων», αλλά μέσα από την εμπειρία της απεργίας έχουν αρχίσει να αλλάζουν στάση και να αποστασιοποιούνται από τον εθνικισμό.
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι πίσω από τον αγώνα των εργαζομένων της ΤΕΚΕΛ βρίσκεται το ΡΚΚ (***). Σαν απάντηση στον Ερντογάν, στη σημερινή διαδήλωση (8.2.10) Τούρκοι και Κούρδοι εργάτες μαζί τραγουδούσαν για την «αδελφοσύνη όλων των λαών» και φώναζαν ονόματα Κουρδικών πόλεων της Ανατολικής Τουρκίας απ’ όπου προέρχονται πολλοί εργάτες της ΤΕΚΕΛ.
Μάλιστα, πολλοί εργάτες βρίσκονταν κοντά στη συνταξιοδότηση όταν έμαθαν ότι θα έχαναν τις δουλειές τους. Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισαν να παλέψουν στο πλάι των νεότερων συναδέλφων τους.
Και τώρα;
Μετά τις απεργίες της 4ης Φλεβάρη σε όλη τη χώρα, τώρα το ερώτημα είναι πώς θα συνεχιστεί ο αγώνας;
Οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες ανακοίνωσαν ότι θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα στις 12 Φλεβάρη και στο μεταξύ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Οι εργαζόμενοι δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη νίκη, αν και έχουν αμφιβολίες όσο αφορά στους ηγέτες τους. Μετά τη γενική απεργία της 4ης Φλεβάρη, η οποία δεν έφερε κάποιο άμεσο θετικό αποτέλεσμα, κάποιοι εργάτες έχουν αρχίσει να κλονίζονται σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να νικήσουν. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη από το γεγονός ότι τα εργοστάσια της ΤΕΚΕΛ παραμένουν κλειστά από το τέλος του Γενάρη. Αρχικά κάποιοι εργάτες είχαν κατέβει σε 3ήμερες απεργίες πείνας. Τώρα όμως κάποιοι κάνουν απεργία πείνας διαρκείας. Ένας εργάτης από τη Σαμψούντα μας είπε: «είναι προτιμότερο να πεθαίνει κανείς απ’ το να παραδοθεί». Πρόκειται για ένα συναίσθημα που διαπερνά πολλούς. Όλοι, με όσους μιλήσαμε, είπαν ότι χρειάζεται μια δεύτερη, ακόμα μεγαλύτερης διάρκειας και έκτασης γενική απεργία.
____________
(*) Κόμμα για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη – κυβερνητικό κόμμα στην Τουρκία)
(**) πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική ομοσπονδία στην Τουρκία
(***) Κουρδικό Εργατικό Κόμμα – διεξάγει ανταρτοπόλεμο και κατηγορείται για «τρομοκρατία».