Τουρκία: κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Murat Karin, μέλος της οργάνωσης «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» (Sosyalist Alternatif) στην Τουρκία


Πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση αύξησε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 52% για κατανάλωση μέχρι και 150 κιλοβατώρες το μήνα και κατά 127% για κατανάλωση πάνω από αυτό το όριο. Οι αυξήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τη συνολική άνοδο των τιμών και τη μαζική φτωχοποίηση του πληθυσμού έχουν προκαλέσει έκρηξη της οργής του κόσμου. 

Μια γενικευμένη κρίση

Σήμερα στην Τουρκία οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν εξαπλωθεί σε κάθε πτυχή της ζωής, με τις αυξήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τους τελευταίους μήνες να αποτελούν ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για πλατιά στρώματα της κοινωνίας. Κάποιοι μικροκαταστηματάρχες κρέμασαν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στα παράθυρα, ορισμένες καφετέριες άρχισαν να ζητούν επιπλέον χρέωση για την ενεργοποίηση της θέρμανσης, ή να χρησιμοποιούν κεριά για φωτισμό. Ακόμα και δημόσια πρόσωπα, παρότι δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια οικονομικές δυσκολίες, αντέδρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – σημάδι της γενικευμένης οργής που επικρατεί.

Πλέον οι διαμαρτυρίες για την αύξηση στην τιμή του ρεύματος έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Στην επαρχία Άγρι ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, στην επαρχία της Προύσας οι καταστηματάρχες έσβησαν τα φώτα των μαγαζιών τους μεταξύ 21:00 και 22:00 το βράδυ, ενώ μια σειρά άλλες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες Σανλιούρφα, Μούγκλα, Σιρνάκ, Μαρντίν, στην επαρχία της Σμύρνης και του Γκαζιαντέπ. Στο πλαίσιο των διαμαρτυριών στο Γκαζιαντέπ κάηκαν λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και οι άνθρωποι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «δεν μπορούμε να ζήσουμε, θέλουμε μια ανθρώπινη ζωή».

Σύμφωνα με εκπροσώπους συνδικάτων, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο για όσους έχουν αυτοκίνητο, αλλά για όλους, καθώς θα αυξήσουν το κόστος στις μεταφορές και θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα αύξησης των τιμών. Για κάποιους καταστηματάρχες, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ξεπερνούν μερικές φορές το ενοίκιο!

Εν μέσω αυτού του κύματος αυξήσεων, η άρχουσα τάξη προσπαθεί να φορτώσει το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους. Ακόμα και το επίσημο ποσοστό του πληθωρισμού (48,69%) που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο πραγματικός πληθωρισμός είναι πάνω από 100% με βάση τους υπολογισμούς ανεξάρτητων οικονομολόγων. Παρ’ όλα αυτά, η άρχουσα τάξη είναι απρόθυμη να δεχτεί μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων ακόμη και για τον πληθωρισμό του 48,69%. Η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% εξανεμίστηκε πριν καν φτάσει στις τσέπες των εργαζομένων λόγω της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων τιμών.

Ιδιωτικοποιήσεις 

Ένας άλλος λόγος για την αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος είναι αναμφίβολα οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μια βασική ανάγκη της κοινωνίας και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να είναι δημόσιο. Η ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να διανέμεται με κριτήριο την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας και όχι το επιχειρηματικό κέρδος. Η διατήρηση των κερδών των εταιρειών του ενεργειακού τομέα έχει σίγουρα παίξει ρόλο στις πρόσφατες διακοπές ρεύματος, όπως βέβαια και στις αυξήσεις των τιμών.

Να πάρουν πίσω τις αυξήσεις των τιμών τώρα!

Οι αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να ανακληθούν άμεσα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι απαραίτητη για τη λειτουργία κάθε τομέα της παραγωγής και της οικονομίας, επομένως οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της θα αυξήσουν επίσης το κόστος πολλών ακόμη ειδών και υπηρεσιών. Αυτό φυσικά θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό και θα εντείνει τη φτωχοποίηση της κοινωνίας. 

Η ενέργεια είναι θεμελιώδες δικαίωμα και βασική ανάγκη της κοινωνίας. Στα λαϊκά στρώματα πρέπει να παρέχεται η ποσότητα ενέργειας που χρειάζονται σε πολύ χαμηλή τιμή, την οποία θα μπορούν να διαχειριστούν. Ο τομέας της ενέργειας θα πρέπει να επανεθνικοποιηθεί υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλιστούν όλα τα παραπάνω.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα