Τουρκία: Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου βρίσκεται υπό κράτηση

Μετάφραση άρθρου της Ετζεχάν Μπαλτά από Τουρκία, που δημοσιεύτηκε αρχικά στο Internationalist Standpoint.

Η Σεμπνέμ Κορούρ Φινκάνσι (Şebnem Korur Fincancı), η οποία είναι ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB), βρίσκεται υπό κράτηση μετά από έρευνα στο σπίτι της τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου. Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κατά την έφοδο της αστυνομίας βρέθηκαν όπλα, σφαίρες και άλλο υλικό. 

***

Ο λόγος της έρευνας κατά της Φινκάνσι ήταν μια δήλωσή της σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στις επιχειρήσεις τους κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ. Στη δήλωσή της, η Φινκάνσι, η οποία είναι επίσης καθηγήτρια ιατροδικαστικής, δήλωσε ότι στις εικόνες που κυκλοφόρησαν φαίνεται ότι μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα και ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ανεξάρτητης έρευνας. 

Στη συνέχεια, η Φινκάνσι έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για «διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας» και ενημέρωσε τον εισαγγελέα ότι θα μπορούσε να προσέλθει οικειοθελώς για να καταθέσει σε κατάλληλο χρόνο. Παρά ταύτα, το γραφείο του προϊσταμένου της εισαγγελίας κίνησε τη διαδικασία κράτησής της και μετέτρεψε τη διαδικασία αυτή σε αντικείμενο προβολής. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση νομικών εμπειρογνωμόνων, ούτε αυτή η κράτηση ούτε η έρευνα έχουν νομική βάση. Ζούμε σε μια ατμόσφαιρα όπου η παραβίαση του νόμου από το ίδιο το κράτος έχει γίνει η «νέα κανονικότητα». Αυτή η στάση δεν μπορεί να εξηγηθεί με νομικούς όρους, αλλά μόνο με πολιτικούς. Δεν αποτελεί νέα τακτική για το ΑΚΡ (το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν) να στοχοποιεί και να καταπιέζει ανθρώπους προκειμένου να κερδίσει εθνικιστικές ψήφους. Ο ηγέτης του ακραίου εθνικιστικού MHP (Γκρίζοι Λύκοι) Μπαχτσελί (Bahçeli), σύμμαχος του ΑΚΡ, έχει επίσης στοχοποιήσει την Φινκάνσι εδώ και αρκετό καιρό. 

***

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι η επίθεση δεν θα σταματήσει εδώ. Το γραφείο του εισαγγελέα έχει στείλει αίτημα στη δικαιοσύνη για να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου (TTB). Ακούγεται ότι η επίθεση μπορεί να μη σταματήσει με την ανανέωση του προεδρείου του TTB, που είναι η επαγγελματική οργάνωση των γιατρών και έχει σχεδόν 150.000 μέλη, και ότι μπορεί να διοριστεί κάποιος από το ΑΚΡ ως επικεφαλής του Συλλόγου. Γίνεται λόγος ακόμη και για το ενδεχόμενο να σταματήσει η λειτουργία ο TTB, όπως ακριβώς συνέβη με τους δήμους του HDP (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα), όπου ουσιαστικά το καθεστώς τους πήρε υπό τον έλεγχό του επειδή δεν ενέκρινε το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών. 

Η κράτηση της Φινκάνσι και η προσπάθεια φίμωσής της μέσω αυτής της μεθόδου είναι μια μορφή εκφοβισμού για όλους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σύλληψη της Φινκάνσι, η οποία έχει γίνει ανοιχτός στόχος, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το ΑΚΡ θα αυξήσει την καταπίεση στην Τουρκία, ενόψει των εκλογών του 2023. Ο νέος «νόμος για τη λογοκρισία», που τέθηκε σε ισχύ τις τελευταίες εβδομάδες, ορίζει ότι η «παραπληροφόρηση» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα τιμωρείται με φυλάκιση έως και 3 ετών. Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, 11 Κούρδοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και υπέστηκαν βασανιστήρια με βάση αυτόν τον νέο νόμο περί λογοκρισίας. 

***

Την Τετάρτη26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις σε όλη την Τουρκία. «Η Φινκάνσι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως» ήταν το κύριο αίτημα. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει διεθνής αλληλεγγύη σχετικά με την υπόθεση αυτή, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Καλούμε τα συνδικάτα, τα κινήματα, τις αριστερές οργανώσεις και τους προοδευτικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βοηθήσουν στη διάδοση του μηνύματος. 

https://twitter.com/worldnews24u/status/1585349927160664064

Βίντεο από τη διαμαρτυρία για την απελευθέρωση της Φινκάνσι στην Κωνσταντινούπολη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα