Αντιφασιστική Τούμπας: όλοι σήμερα 24/9, στην εκδήλωση για το Φιλοξενείο προσφύγων

Ανακοίνωση/κάλεσμα της Αντιφασιστικής Επιτροπής Τούμπας σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα το Φιλοξενείο Προσφύγων, που διοργανώνουν συλλογικότητες και κάτοικοι της περιοχής. Η εκδήλωση γίνεται σήμερα, Τετάρτη 24/9, στις 19.00

Η Αντιφασιστική Επιτροπή Τούμπας καλεί τους κατοίκους της περιοχής τη Τετάρτη, 24/9, 19:00 στη αποθήκη ηλεκτρολογικού υλικού του Δήμου Θεσ/νίκης (διασταύρωση Άνδρου & Μυκόνου) σε ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνεται από συλλογικότητες και κατοίκους της Τούμπας με σύνθημα «Το φιλοξενείο προσφύγων έχει θέση στην Τούμπα την προσφυγιάς και της μετανάστευσης! Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την αξιοποίηση κι ανάπλαση κάθε ελεύθερου χώρου στη Τούμπα! Αυτοί που μας απολύουν, λεηλατούν τις ζωές μας, που μας τρομοκρατούν με φτώχεια κι ανεργία, αυτοί είναι οι εχθροί μας, όχι οι μετανάστες!»

  • Δείτε το event στο facebook εδώ 
  • Διαβάστε προκήρυξη που μοιράζεται αυτές τις μέρες στην περιοχή:

Ναι στο φιλοξενείο προσφύγων στη Τούμπα!

Ντόπιοι & μετανάστες να παλέψουμε για τη δημιουργία κοινωνικών δομών για όλους!

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει στη γειτονιά μας για το θέμα του φιλοξενείου μεταναστών. Θέλουμε να βάλουμε κάποια θέματα προς συζήτηση γιατί κυκλοφορούν πολλοί «μύθοι» γύρω από το θέμα: «Η περιοχή θα γίνει γκέτο…»

Είναι πραγματικά αστείο να πιστεύει κανείς ότι η περιοχή θα γίνει γκέτο με 7 ενήλικες πολιτικούς προσφυγές και 25 παιδιά. Στην περιοχή ζούνε εδώ και χρόνια πολλοί μετανάστες τριπλάσιοι ή τετραπλάσιοι σε αριθμό, γκέτο όμως δεν έγινε.

«Θα αυξηθεί η εγκληματικότητα στην περιοχή…»

Ποτέ και πουθενά όπου είχαμε φιλοξενείο προσφύγων δεν υπήρχε αύξηση της εγκληματικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ξενώνας στη Σιατίστης, που παρά την εγκατάλειψη λειτουργεί χωρίς προβλήματα με τη γειτονιά. Την εγκληματικότητα την γεννά η φτώχεια και η δυστυχία των ανθρώπων. Αν τσουβαλιάσει ο Μπουτάρης τους πολιτικούς πρόσφυγες σε κτίρια με απάνθρωπες συνθήκες διαβιώσης χωρίς τα βασικά για την επιβίωσή τους τότε προφανώς και υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθεί εγκληματικότητα. Για αυτό όμως θα φταίει ο Μπουτάρης και όχι οι μετανάστες.

«Θα υποβαθμιστεί η περιοχή…»

Όταν λέγεται ότι η περιοχή θα είναι άνδρο κλεφτών, απατεώνων, ναρκωτικών και άλλα παρόμοια που γράφουν στα δημόσια υλικά τους κάτοικοι που είναι ενάντια στο φιλοξενείο, τότε αυτά αυτομάτως υποβαθμίζουν και δυσφημούν τη γειτονιά. Πριν λοιπόν γίνει οτιδήποτε, κάποιοι υποβαθμίζουν από μόνοι τους την περιοχή τους! Η υποβάθμιση της περιοχής θα αποφευχθεί αν υπάρξουν κοινοί αγώνες για να γίνει παιδική χαρά, χώρος πρασίνου, παιδικός σταθμός, πολιτιστικό κέντρο, κτλ.

Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής της Τούμπας πρέπει να παλέψουμε για:

  • Την πλήρη ανάπλαση του χώρου σύμφωνα με τις ανάγκες τις περιοχής
  • Να μην ανατεθεί η λειτουργία του φιλοξενείου σε ΜΚΟ. Ο δήμος να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου και με μόνιμους, αξιοπρεπώς και σταθερά αμειβόμενους εργαζομένους την λειτουργία του φιλοξενείου όχι μόνο για 2 χρόνια που επαρκούν τα περιστασιακά ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά για όσο χρειαστεί.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τις 7 μονογονεϊκές οικογένειες των πολιτικών προσφύγων που θα στεγαστούν στο φιλοξενείο.
  • Πραγματική και όχι προσχηματική διαβούλευση του δήμου με τους κατοίκους για την ανάπλαση του χώρου. Θέσπιση ελέγχου των κοινωνικών δομών (φιλοξενείου και λοιπών δομών) και συμμετοχής σ’ αυτές από την τοπική κοινωνία.
  • Να εμποδίσουμε τη λογική της πόλωσης μεταξύ ντόπιων και μεταναστών, μεταξύ αυτών που θέλουν το φιλοξενείο και αυτών που είναι ενάντια. Η δημιουργία του φιλοξενείου δε πρέπει να μπαίνει αντιπαραθετικά με την ανάπλαση και διαμόρφωση της περιοχής υπέρ των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Η πρακτική του «διαίρει και βασίλευε» που χρησιμοποιούν διάφορες σειρήνες ρατσισμού και ξενοφοβίας διασπούν τη κοινή μας αντίσταση, ντόπιων-μεταναστών, υπέρ των κοινών μας συμφερόντων. Αυτές τις σειρήνες πρέπει να τις απομονώσουμε! Για να μην υποβαθμιστεί στ’ αλήθεια η περιοχή της Τούμπας και γίνει «φιλοξενείο χρυσαυγιτών»…

Το θέμα, φυσικά, της μετανάστευσης δεν ξεκινάει από το φιλοξενείο

Το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν έπεσε από τον ουρανό. Πηγάζει από το ίδιο το σύστημα και τις κρίσεις που αυτό γεννάει, είτε αυτές αφορούν πολέμους, δικτατορικά καθεστώτα, φτώχεια, εξαθλίωση κτλ. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν αφήνουν το τόπο τους για να ζήσουν σε άλλον, έτσι «απλά για χόμπι», όπως συνηθίζουν να κάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές για να ξεπλύνουν τα κέρδη τους με αστείες φορολογίες. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φεύγουν αναγκαστικά από τις χώρες τους για να βρουν κάπου αλλού αξιοπρεπείς συνθήκες επιβίωσης κι εργασίας (όπως έκαναν και οι έλληνες σε περιόδους που η χώρα είχε κρίση ή δικτατορία). Η υποδοχή που τους επιφυλάσσουν ενίοτε οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια μπορεί να περιγραφεί με συγκεκριμένα γεγονότα: Στρατόπεδα συγκέντρωσης, έγκλημα στο Φαρμακονήσι, φράχτες στον Έβρο, «μαύρη» κι απλήρωτη εργασία με απειλές από μεγαλο-ιδιοκτήτες γης με αποκορύφωμα γεγονότα σα τη Μανωλάδα, κυνήγι σε μικροπωλητές, κα. Βέβαια όπου δε φτάνουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων χρησιμοποιείται το μακρύ χέρι των παρακρατικών, εγκληματικών συμμοριών όπως της Χρυσής Αυγής για να «τιμωρήσουν» τους «λαθρο»μετανάστες  κι όσους ντόπιους μαζί αντιστέκονται και να «επιβάλουν την τάξη»!

Η πρόχειρη κι ελλειμματική αντιμετώπιση του ζητήματος από τη διοίκηση Μπουτάρη

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, η διοίκηση Μπουτάρη πήρε μια θετική κατ’ αρχήν πρωτοβουλία αλλά με περίσσεια προχειρότητα κι έλλειψη σοβαρής προσέγγισης του ζητήματος. Η απόφαση αυτή πάρθηκε όχι μόνο χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση  με τους κατοίκους αλλά στηριζόμενη πάνω στο αποτυχημένο μοντέλο των ΜΚΟ. Επίσης, η έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού για τη δομή και η στήριξη των μνημονιακών δεσμεύσεων από μεριάς Μπουτάρη, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την ίδια τη λειτουργία του  φιλοξενείου. Γι’ αυτό ντόπιοι και μετανάστες πρέπει να παλέψουμε από κοινού για μια γειτονιά ζωντανή και ανοιχτή για όλους!

Αντιφασιστική Επιτροπή Τούμπας
http://antifasistoumpa.blogspot.gr/
[email protected]
τηλ: 6974203587 & 6977646995

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,196ΥποστηρικτέςΚάντε Like
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα