Array

Τουφεκιές στον αέρα οι 5ωρες της ΠΟΕΔΗΝ – Αριστερό μέτωπο στην Υγεία, ο μόνος δρόμος

H παροχολογία της κυβέρνησης Σημίτη, αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, έσπρωξε πολλούς κλάδους εργαζομένων στο να διεκδικήσουν πιο δυναμικά τα αιτήματά τους. 

Έτσι από τα τέλη Σεπτέμβρη έχουν εξαγγελθεί μια σειρά από κινητοποιήσεις. Οι εκπαιδευτικοί της β’-θμιας κατεβαίνουν σε 48ωρη απεργία, οι γιατροί σε 3-μερη απεργία, οι πανεπιστημιακοί σε κλείσιμο των σχολών σε περίοδο εξετάσεων, οι εργάτες δήμου (ΠΟΕ-ΟΤΑ) σε 24-ωρη κοκ.

Όμως η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, βρίσκεται για μια ακόμη φορά πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Πρότεινε βδομαδιάτικες στάσεις εργασίας κάθε Πέμπτη από τις 10.00 μέχρι τις 3.00.

"Μια από τα ίδια"

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είναι το πιο καταπιεσμένο κομμάτι των εργαζομένων στο δημόσιο. Έχουν τους χαμηλότερους μισθούς, την μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού, την πιο σκληρή κι εξοντωτική εντατικοποίηση, τη διαρκή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των εργασιών όλων των ειδών στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή η διαρκής επιθετικότητα της κυβέρνησης χωρίς σοβαρές αντιστάσεις από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ δημιουργεί ένα κλίμα κούρασης (που είναι απόλυτα φυσιολογικό) μέσα στους εργαζόμενους.

Για να ανατραπεί αυτή η εικόνα, για να αλλάξει το κλίμα μέσα στους εργαζόμενους, για να υπάρχει διάθεση για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, πρέπει οι κινητοποιήσεις να είναι τέτοιες που να δίνουν στους εργαζόμενους την αίσθηση ότι εδώ "πάμε για μεγάλο αγώνα" και "μπορούμε να νικήσουμε".

Οι 5ωρες στάσεις εργασίας κάθε άλλο παρά αυτό το μήνυμα στέλνουν. Αντίθετα αυτό που δηλώνουν είναι "μια από τα ίδια". Όλοι οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι δεν είναι αρκετές οι 5-ωρες για να ανατραπεί η πολιτική της διαρκούς υποβάθμισης της Υγείας, για να γίνουν προσλήψεις κλπ.

Η σύσκεψη στο Γκλόρια

Σε σύσκεψη των σωματείων στην Υγεία που έγινε στο ξενοδοχείο Γκλόρια, στις 14 Σεπτέμβρη, το Σισμανόγλειο κατέθεσε τη δική του αντιπρόταση (ήταν το μόνο ΔΣ που έκανε κάτι τέτοιο) στην ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ. Μοίρασε, στους 400 περίπου συνδικαλιστές που ήταν παρόντες, γραπτά, την πρόταση του για:

– 24ωρη απεργία στις αρχές Οκτώβρη

– 48ωρη στη συνέχεια μέσα στο επόμενο 15μερο

– επαναλαμβανόμενες 48ωρες από τις αρχές Νοέμβρη στο βαθμό που η κυβέρνηση επιμένει "να μην καταλαβαίνει τίποτα"

Οι εκπρόσωποι της ΑΝΑΓΚΙ (Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση Σισμανόγλειου) και του ΔΣ του σωματείου, εξήγησαν πως άμα οι εργαζόμενοι δουν ένα τέτοιο πρόγραμμα δράσης (ή κάτι αντίστοιχο) θα συνειδητοποιήσουν ότι εδώ πάμε για σοβαρή μάχη. Και μόνο κάτω απ’ αυτή την προϋπόθεση θα είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν μαζικά. Είναι διατεθειμένοι να παλέψουν σκληρά για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τους, και καταλαβαίνουν ότι ένας σκληρός αγώνας σήμερα έχει καλές πιθανότητες επιτυχίας γιατί η κυβέρνηση είναι σε αδύναμη θέση. Όμως οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να χάνουν μεροκάματα τσάμπα.

Οι στάσεις εργασίας που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ σημαίνουν ακριβώς "τσάμπα χάσιμο μεροκάματων". Και γι’ αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ανταποκριθούν, δεν πρόκειται να συμμετέχουν μαζικά.

Γι’ αυτό όμως δεν θα φταίνε οι εργαζόμενοι (όπως ξέρουμε πως οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ θα λένε στη συνέχεια), θα φταίει η ίδια η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν πάει άλλο

Για την ΑΝΑΓΚΙ η κατάσταση δεν πάει άλλο. Χρειάζονται πρωτοβουλίες οι οποίες σιγά-σιγά θα αρχίσουν να φέρνουν κοντά συνδικαλιστές από το χώρο της Υγείας οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν πραγματικά τη μάχη για τη δημόσια Υγεία, και για τους εργαζόμενους σ’ αυτήν και για τους ασθενείς (δηλαδή τα λαϊκά στρώματα).

Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ (που ελέγχουν την ΠΟΕΔΗΝ) να δώσουν μια τέτοια μάχη. Αυτοί τρέμουν μη νικηθεί η κυβέρνησή τους, μήπως και ξεσπάσει κανένα μεγάλο απεργιακό κίνημα και την αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο.

Έτσι αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να καλούν κινητοποιήσεις και να ελπίζουν οι εργαζόμενοι να μη συμμετέχουν σ’ αυτές. Πρόκειται για μια αισχρή σύλληψη αν το σκεφτεί κανείς. Γιατί μετά την αποτυχία των κινητοποιήσεων έρχεται η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος και κυνικά και υποκριτικά ρίχνει στους εργαζόμενους την ευθύνη για τα δικά της χάλια.

Συντονισμός από τα κάτω

Χρειάζεται συντονισμός από τα κάτω. Επαφή ανάμεσα στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις αριστερές παρατάξεις που θέλουν πραγματικά να αγωνιστούν. (Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να συρθεί η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ σε μια πιο αγωνιστική στάση).

Δεν έχουμε αυταπάτη πως αυτό που προτείνουμε είναι εύκολο ή ότι θα επιτευχθεί μέσα σε μερικές βδομάδες. Όχι. Αντίθετα θέλει χρόνο. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Το αριστερό μέτωπο στην Υγεία αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Και δυστυχώς τα μαζικά κόμματα της αριστεράς, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, δεν καταλαβαίνουν ή δεν ενδιαφέρονται πραγματικά γι’ αυτή την προοπτική. Αυτό κάνει την προσπάθεια πιο δύσκολη. Όμως η προσπάθεια θα γίνει. Και στο τέλος θα πετύχει. Γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα