Του τρόμου και η χθεσινή 24ωρη γενική εφημερία στο Σισμανόγλειο

Nίκος Μαλίνογλου 
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο Σισμανόγλειο 
  • 442 συμπολίτες μας προσήλθαν στην γενική εφημερία.
  • 85 εισήχθησαν στο νοσοκομείο.
  • Κάποια περιστατικά περίμεναν πάνω από 10 ώρες στο ΤΕΠ μέχρι να κάνουν εισαγωγή σε κλινική.
  • 10 παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά παρέμειναν μέχρι και 8 ώρες στο ΤΕΠ μετά τη λήξη της εφημερίας προκειμένου τα περισσότερα να διακομιστούν στο νοσοκομείο Αμ. Φλέμιγκ.

Αυτή ήταν η εικόνα σε αριθμούς. Οι ασθενείς συμπολίτες μας όμως δεν είναι αριθμοί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μ’  αυτό το τρόπο. Ούτε όμως και το ελλιπές προσωπικό μας μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοια πίεση περιστατικών με ασφάλεια για το ίδιο και τους ασθενείς που προσέρχονται στα επείγοντα!

Ας δούμε όμως πως εξελίχθηκαν τα πράγματα πριν την έναρξη της εφημερίας και κατά τη διάρκεια αυτής.

Το νοσοκομείο όφειλε πριν την έναρξη της εφημερίας να έχει κενά κρεβάτια το 25% των κλινών του νοσοκομείου, δηλαδή 100 κλίνες.

Η εφημερία όμως ξεκίνησε με 35 κενά δηλαδή 8% και όχι 25% που προβλέπει η νομοθεσία.

Υπάρχει όμως εδώ ένα εύλογο ερώτημα. Πως ενώ η εφημερία ξεκίνησε με 35 κενές κλίνες έγιναν 85 εισαγωγές;;

Εδώ και ο Αϊνστάιν θα αδυνατούσε να λύσει αυτή τη μαθηματική εξίσωση. Όμως δεν είναι έτσι. Διότι στη πορεία βρέθηκαν εκτός από τα 9 περιστατικά που τελικά διακομίσθηκαν στο Φλέμιγκ, 46 κλίνες. Που όμως βρέθηκαν τόσες κλίνες;;

Η ομάδα 3Ε που είναι αρμόδια και υπεύθυνη για την εύρυθμη πορεία μιας εφημερίας κατ΄ αρχάς δεν διασφάλισε με έλεγχο που έπρεπε να κάνει τη προηγούμενη μέρα της εφημερίας, το 25% των κενών κλινών που απαιτούνται για την εφημερία. Πράγμα απαράδεκτο και καταδικαστέο.

Κατά τη διάρκεια όμως της εφημερίας και αφού 20.00 έφτασαν τα κρεβάτια τα κενά να είναι μόνο 3 τότε και μόνο κινητοποιήθηκε μετά και από πιέσεις συνδικαλιστικών και θεσμικών φορέων η ομάδα 3Ε. Στον έλεγχο που έκανε βρήκε ότι την προηγούμενη της εφημερίας ημέρα είχαν γίνει περίπου 25 εισαγωγές στις χειρουργικές κλινικές (για προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία) πράγμα απαράδεκτο και καταδικαστέο αφού με βάση το νόμο δεν γίνονται εισαγωγές τη προηγούμενη ημέρα της εφημερίας! Στον έλεγχο όμως που έκανε η ομάδα 3Ε ανακάλυψε ότι στα 25 αυτά κρεβάτια οι ασθενείς έλειπαν διότι τους έκαναν εισαγωγή οι χειρουργοί, αλλά τους έδωσαν άδεια να φύγουν για το σπίτι τους, αποδεικνύοντας έτσι ότι ήταν τακτικά και όχι έκτακτα περιστατικά!

Τώρα πως λύθηκε το ζήτημα και "χώρεσαν" όπως είπαμε 85 εισαγωγές σε 35 κενές κλίνες;

Κάποια από τα κρεβάτια που είχαν γίνει τη προηγούμενη της εφημερίας εισαγωγές και δε γύρισαν όταν τους ειδοποίησαν να γυρίσουν στα κρεβάτια τους, δόθηκαν στις επείγουσες εισαγωγές του ΤΕΠ.

Έγινε όμως και κάτι ακόμα. Δόθηκαν και εξιτήρια από κάποιες κλινικές είτε γιατί κάποιοι ασθενείς κατέληξαν, οπότε ήταν λογικό να δοθούν αυτές οι κλίνες, είτε γιατί ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ να δίνουν εξιτήρια σ΄άλλους ασθενείς που τους κρατούν επίτηδες στις κλινικές τους οι γιατροί προκειμένου να είναι γεμάτες και να μη τους φέρνουν διασπορές από άλλες κλινικές.

Τα απαράδεκτα και καταδικαστέα δεν ήταν ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία γεγονότα που συνέβησαν χθες και βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά!!

Και βεβαίως ως σωματείο θα αναζητηθούν ευθύνες και από τη Διοίκηση και από θεσμικούς παράγοντες, για τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα καθώς και η παραδειγματική τιμωρία αυτών που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, οδηγώντας με τη συμπεριφορά τους σε άλλη μια εφημερία του τρόμου.

Ευθύνες βεβαίως έχει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και η 1η ΥΠΕ, που ενώ της είναι γνωστό και με το υπόμνημα που πρόσφατα της καταθέσαμε ως σωματείο δε έκανε τίποτα προκειμένου να αλλάξει το εφημεριακό καθεστώς και να εντάξει και το νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ στις πνευμονολογικές εφημερίες μας.

Η εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων, οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο στη περιοχή 600 κλινών και η αποχώρηση 900 εργαζόμενων με τις διαθεσιμότητες και τις συνταξιοδοτήσεις, δηλαδή η συνεχιζόμενη μνημονιακή πολιτική έφερε αυτά τα χάλια στα νοσοκομεία που δέκτες τους είναι οι συμπολίτες μας και οι συνάδελφοι μας.

Αυτά πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα με άνοιγμα των κλινών και των κλινικών που έκλεισαν και με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και να τελειώσουν κάποια στιγμή οι αντιλήψεις μερικών μερικών που νομίζουν ότι τα νοσοκομεία είναι τα μαγαζάκια τους!!

Αιδώς Αργείοι!!           

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα