Τουρκία: ο Ερντογάν συλλαμβάνει την ηγεσία του αριστερού-φιλοκουρδικού HDP

Ανακοίνωση της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» – αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στην Τουρκία

 

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 3ης Νοέμβρη, η τουρκική αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια ηγετικών στελεχών και βουλευτών του αριστερού, φιλοκουρδικού κόμματος, HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών). Οι δύο βασικοί ηγέτες του κόμματος, ο Σελαχεντίν Ντεμίρτας και η Φιγκέν Γιουκσεκντακ, μαζί με ακόμη τουλάχιστον 9 βουλευτές, συνελήφθησαν και βρίσκονται υπό κράτηση.

1

Τα κεντρικά γραφεία του HDP στην Άγκυρα δέχτηκαν επίσης βίαια επίθεση. Η επιδρομή έγινε μέσα στη νύχτα, ενώ συνοδεύτηκε από την συνηθισμένη πρακτική του κλεισίματος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να μη διαδοθούν οργισμένες κοινωνικές αντιδράσεις.

Τα γεγονότα της 3ης Νοέμβρη έρχονται λίγες μέρες μετά τις συλλήψεις των δύο συν-δημάρχων του HDP της κουρδικής πόλης Ντιάρμπακιρ, στις 30/10. Τους τελευταίους μήνες, δημοκρατικά εκλεγμένοι Κούρδοι δήμαρχοι ανατράπηκαν αυθαίρετα και αντικαταστάθηκαν από διορισμένους αξιωματούχους που λειτουργούν ως όργανα της κεντρικής κυβέρνησης. Όλα αυτά συμβαίνουν με τη δικαιολογία της εκστρατείας ενάντια στην «τρομοκρατία», μια ταμπέλα που χρησιμοποιείται από το καθεστώς για να σιωπήσει οποιαδήποτε αντιπολιτευόμενη φωνή.

Αυτές οι νέες συλλήψεις, με στόχο τις πιο σημαντικές ηγετικές φυσιογνωμίες του HDP και του κουρδικού κινήματος, αποτελούν μια κίνηση άνευ προηγουμένου. Σηματοδοτούν το πέρασμα σε ένα νέο επίπεδο καταστολής ενάντια σε οτιδήποτε στέκεται στο δρόμο του προέδρου Εντογάν και του κόμματός του, AKP, για την εξασφάλιση της παραμονής του στην εξουσία.

Το HDP βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής προσπάθειας απέναντι στον Ερντογάν, καθώς είναι η βασική δύναμη στη χώρα που δεν έχει συνταχθεί με τη λεγόμενη «εθνική συναίνεση» που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 του Ιούλη. Ο Ερντογάν βλέπει το HDP ως το κύριο πολιτικό εμπόδιο στο δρόμο του να διασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες για να εγκαθιδρύσει μια προεδρική δικτατορία.

Σαρωτικό «αντιπραξικόπημα»

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού, έχει ξεκινήσει ένα σαρωτικό «αντιπραξικόπημα», με βασικό χαρακτηριστικό τη δραματική ένταση των επιθέσεων ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα. Όλες οι φωνές της γνήσιας αντιπολίτευσης έχουν στοχοποιηθεί, πολλοί ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί ακτιβιστές έχουν συλληφθεί, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει τη δουλεία τους και σημαντικά μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει. Πριν από λίγες μέρες, ο συντάκτης και αρκετά μέλη του προσωπικού της εφημερίδας Τζουμχουριγιέτ (Cumhuriyet) μιας από τις βασικές αντιπολιτευτικές φωνές στην Τουρκία συνελήφθησαν.

Την ίδια στιγμή η ένταση κλιμακώνεται, προκειμένου να ενισχυθεί το γόητρο του Ερντογάν και οι γεωπολιτικές του επιδιώξεις στην περιοχή. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γίνεται όλο και πιθανότερη η ένταση των συγκρούσεων, της αιματοχυσίας και της γενικής ανασφάλειας για όλους τους κατοίκους της Τουρκίας, του Κουρδιστάν και της ευρύτερης περιοχής.

Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική και η Επιτροπή για μια Διεθνή των Εργαζομένων – CWI καταδικάζει αυτές τις νέες συλλήψεις και απαιτεί την άμεση αποφυλάκιση όλων των εκπροσώπων του HDP. Στηρίζουμε όλες τις μαζικές κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες και καλούμε την κοινωνία να μην πέσει στην παγίδα της απάντησης στις προκλήσεις του τουρκικού κράτους με ατομικές βίαιες ενέργειες. Η έκρηξη σε αυτοκίνητο στην κουρδική πόλη Ντιάρμπακιρ πριν από λίγες μέρες, πιθανά σαν απάντηση στις συλλήψεις των δημάρχων, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι, το μόνο που κατάφερε ήταν να διευκολύνει τους διχαστικούς και κατασταλτικούς στόχους του καθεστώτος. Τέτοιες δράσεις υπονομεύουν το χτίσιμο ενός αποτελεσματικού κινήματος μιας ενωμένης αντιπολίτευσης στην κυριαρχία του Ερντογάν.

Αυτό που απαιτείται στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι η ενότητα των εργαζομένων και η αλληλεγγύη ενάντια στην καταστολή, την τρομοκρατία και τον πόλεμο. Τα κινήματα των εργαζόμενων και της νεολαίας, οι οργανώσεις της Αριστεράς, και στις δύο πλευρές του εθνικού διαχωρισμού (τουρκική και κουρδική) πρέπει να συντονιστούν και να οργανώσουν μια άμεση απάντηση στη σφαγή που διαπράττει το τουρκικό κράτος. Πρέπει να οργανωθούν μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες σε όλη την χώρα και υποβοηθούμενες από δράσεις διεθνούς αλληλεγγύης, να χτίσουν ένα διαρκή αγώνα που θα αποτελέσει απάντηση στις πολιτικές του Ερντογάν.

Ζητάμε

  • Άμεση απελευθέρωση όλων των βουλευτών και των ηγετικών στελεχών του HDP
  • Επαναφορά των δημοκρατικά εκλεγμένων δημάρχων
  • Τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στις διώξεις των αντιφρονούντων
  • Πλήρη δημοκρατικά δικαιώματα συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων της οργάνωσης και της διαμαρτυρίας
  • Ελευθερία στην έκφραση, στον τύπο και στα μέσα ενημέρωσης
  • Όχι σε όλους τους νέους πολέμους και στην κατοχή νέων εδαφών, επιστροφή των στρατευμάτων
  • Κοινές διαμαρτυρίες (Τούρκων και Κούρδων) σε όλη την Τουρκία και διεθνώς, με πρώτο στόχο το να χτίσουμε την αντίσταση ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν

 

Επιστολές διαμαρτυρίας μπορούν να στέλνονται στο τουρκικό υπουργείο δικαιοσύνης [email protected]adalet.gov.tr και αντίγραφα στο [email protected]worldsoc.co.uk

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
589ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής