Τουρκία: αυτό θα πει «φιλοξενία» και «ασφάλεια» για τους πρόσφυγες πολέμου!

Σχόλιο από το «Ξ»

 

Στις 4 Απρίλη ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, με τις γνωστές εικόνες της ντροπής, προσφύγων να επαναπροωθούνται στην Τουρκία από την Ελλάδα. Από τότε μέχρι σήμερα, οι επαναπροωθήσεις που έγιναν είναι ελάχιστες και η συμφωνία κρέμεται από μία κλωστή. Ακόμα όμως και για αυτές τις ελάχιστες επαναπροωθήσεις, το ερώτημα που γεννήθηκε από την πρώτη στιγμή είναι το εξής: Είναι η Τουρκία ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες;

Η απάντηση που δίνει η Κυβέρνηση και η Ε.Ε. είναι «Φυσικά!». Ας δούμε ποια είναι η πραγματικότητα!

Δύο πρόσφατα περιστατικά

Περιστατικό πρώτο: Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι ένας συντηρητής του προσφυγικού καταυλισμού του Νιζίπ, κατηγορείται ότι βίασε τουλάχιστον οκτώ παιδιά ηλικίας από 8 έως 12 ετών την περασμένη χρονιά, σε έναν καταυλισμό ο οποίος παρουσιάζεται από τις τουρκικές αρχές ως «υποδειγματικός».

Στον «υποδειγματικό» αυτό καταυλισμό ζουν 10.800 πρόσφυγες… σε σκηνές!

Περιστατικό δεύτερο: Σύμφωνα με καταγγελία της «Διεθνούς Αμνηστίας», οι πρώτοι Σύροι πρόσφυγες που επέστρεψαν οικειοθελώς στην Τουρκία στις 27 Απριλίου, κρατούνται παρά τη θέλησή τους σε ένα απομονωμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης («χώρο φιλοξενίας» σύμφωνα με τις τούρκικες αρχές !) χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους, χωρίς να γνωρίζουν το λόγο για τον οποίο κρατούνται, ή πότε και αν θα αφεθούν ελεύθεροι!

Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν στη «Διεθνή Αμνηστία» πως οι άνθρωποι που κρατούνται στο κέντρο θα αφεθούν ελεύθεροι εάν μπορέσουν να αποδείξουν ότι έχουν κάπου αλλού να μείνουν και τα μέσα να συντηρηθούν, ή εάν συμφωνήσουν να επιστρέψουν στη Συρία οικειοθελώς. Μέχρι να αποφασίσουν λοιπόν ποια από τις επιλογές είναι «καλύτερη», θα «φιλοξενηθούν» σε στρατόπεδο κράτησης!

Το ρεπορτάζ της Guardian

Πέρα όμως από αυτά τα δύο περιστατικά, έχει ενδιαφέρον να δούμε  πόσο «ασφαλής» έχει υπάρξει η Τουρκία για όλους τους πρόσφυγες που μένουν εκεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Guardian»[1] χιλιάδες ανήλικοι πρόσφυγες εργάζονται σε εργοστάσια ενδυμάτων στην Τουρκία!

Τα παιδιά εργάζονται 10-12 ώρες την ημέρα, με μισθό 180 ευρώ το μήνα! Η Τουρκία «φιλοξενεί» περισσότερους από 2,3 εκ. Σύριους με προσωρινό καθεστώς προστασίας.

«Μαύρη» εργασία

Στα τέλη του 2015, περίπου 263 χιλ. Σύριοι έμεναν σε 25 μεγάλους καταυλισμούς, ενώ 2 εκατ. περίπου έμεναν διάσπαρτοι στις πόλεις χωρίς καμιά βοήθεια από το κράτος.

Απ’ όλους αυτούς, λιγότεροι από 4.000  έχουν επίσημη άδεια εργασίας! Είναι λοιπόν φυσικό αποτέλεσμα οι ενήλικες πρόσφυγες να έχουν την ίδια «τύχη», όταν αναζητούν εργασία αφού αναγκάζονται να δουλεύουν «μαύρα», για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς προφανώς να έχουν περιθώριο να καταγγείλουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την εκμετάλλευση από τους εργοδότες τους. Τα αφεντικά βέβαια, εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση, αφού σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ένας Σύρος πρόσφυγας χωρίς άδεια εργασίας παίρνει 1.200 τουρκικές λίρες το μήνα (περίπου 360 ευρώ) για την ίδια εργασία για την οποία ένας Τούρκος πολίτης παίρνει 2.200 λίρες (περίπου 660 ευρώ).

Αυτή είναι λοιπόν η «ασφαλής» Τουρκία στην οποία η «αριστερή» Κυβέρνηση και η ΕΕ επαναπροωθούν τους πρόσφυγες, νίπτοντας τας χείρας τους και δηλώνοντας ότι «κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν»! 

 

______________
[1] http://www.theguardian.com/world/2016/may/06/war-to-sweatshop-for-child-refugees και http://www.theguardian.com/world/2016/apr/11/fewer-than-01-of-syrians-in-turkey-in-line-for-work-permits

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα