Τοπικές εκλογές στη Θεσ/νίκη: σε βαθύ αδιέξοδο ο ΣΥΡΙΖΑ!

Aνακοίνωση της οργάνωσης του "Ξ" στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζεται και εντείνεται το αδιέξοδο όσον αφορά την κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές στην Θεσσαλονίκη.

Από τις αρχές της χρονιάς η πλειοψηφία του ΣΥΝ και η δημοτική του κίνηση είχαν επιλέξει να συμμετέχουν στο λεγόμενο «διαπαραταξιακό», μαζί με δυνάμεις από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων Πράσινων (δες www.xekinima.org, 25/8 και 26/8). Αυτό προκάλεσε έντονες συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι υπόλοιπες δυνάμεις διαφωνούσαν με τη συμμετοχή στο «διαπαραταξιακό». Η προσέγγιση αυτή του ΣΥΝ τελικά κατέρρευσε όταν το διαπαραταξιακό συμφώνησε στον Τάσο Τζήκα, επιχειρηματία συνδεδεμένο με το ΠΑΣΟΚ, για επικεφαλής. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΝ αποχώρησε απ’ το διαπαραταξιακό και συμφώνησε να προχωρήσει με τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο δημοτικό σχήμα. Έγινε η ιδρυτική συνέλευση του νέου δημοτικού σχήματος η οποία και εξέλεξε και το Συντονιστικό της.

Στις μέρες που ακολούθησαν όμως το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την στήριξη του στον Γ. Μπουτάρη κι έτσι ο υποψήφιος του «διαπαραταξιακού» Τ. Τζήκας «καταργήθηκε». Και τότε ο ΣΥΝ επέλεξε να ξανανοίξει τη συζήτηση με το «διαπαραταξιακό»!

Χωρίς να ενημερώσει τις υπόλοιπες δυνάμεις συμμετείχε σε συζητήσεις για την πιθανή κοινή κάθοδο, παίζοντας δηλαδή σε διπλό ταμπλό, πατώντας σε δύο βάρκες. Από την μία διαβεβαίωνε για την συμμετοχή της στο νέο δημοτικό σχήμα με όλο τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη  ταυτόχρονα προετοίμαζε την πιθανή διάσπασή του, συζητώντας κοινή κάθοδο με τις κινήσεις που απαρτίζουν το «διαπαραταξιακό»!

Καμία εμπιστοσύνη!

Τι νομίζει ότι κάνει η ηγεσία του ΣΥΝ; Νομίζει μήπως πως ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι σαν «αυλή» της;

Με αυτή την προκλητική συμπεριφορά από μέρους της, έχει χαθεί κάθε εμπιστοσύνη! Γιατί σημαίνει πως ήταν έτοιμη, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε σε νέα δημοτική κίνηση, να τον καρφώσει πισώπλατα εγκαταλείποντας το εγχείρημα κυριολεκτικά στο παρά 5! Κάθε συνεργασία οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε μια ελάχιστη πίστη, σε μια στοιχειώδη ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη! Τίποτα απ’ αυτά δεν  υπάρχει πια!

Το ζήτημα του επικεφαλής

Την ίδια στιγμή, σε όλους τους τόνους, από την «Αυγή» μέχρι την «Ελευθεροτυπία» διαρρέει ότι η υποψηφιότητα του Τρ. Μυταφίδη θεωρείται «σχεδόν βέβαιη». Αυτό αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο αγκάθι. Παρά την αγωνιστική του πορεία που δεν αμφισβητούμε, ο Τ. Μυταφίδης είναι αυτός που ταυτίστηκε με την διαδικασία του «διαπαραταξιακού», που ήταν απαράδεκτη πολιτικά, καιροσκοπική, και εξαιρετικά βλαπτική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή την έννοια δεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει την ρήξη με αυτή την λογική, χωρίς την οποία είναι αδύνατο να δοθεί νέα πνοή στο όλο εγχείρημα! Κι εδώ πάλι ο ΣΥΝ φαίνεται αποφασισμένος, όπως όλα δείχνουν, να λειτουργήσει μόνος του αρνούμενος να λάβει υπόψη του τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γενικότερο πρόβλημα

Όλα αυτά ενισχύουν και ενισχύονται από την γενικότερη εικόνα της αριστεράς, αλλά ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η σύγκρουση χωρίς αρχές μεταξύ Τσίπρα και Αλαβάνου, που οδήγησε σε δυο ξεχωριστά ψηφοδέλτια στην περιφέρεια Αττικής, το «σύρσιμο» πίσω από αμφιβόλου πολιτικής εμπιστοσύνης φιγούρες, τύπου Μητρόπουλου, σε μια σειρά δήμους, μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, η απουσία καθαρών προτάσεων και προοπτικής, έχει φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα βήμα πριν την διάλυση. Λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές οι προοπτικές μιας σοβαρής και δυναμικής καθόδου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στην ουσία καταστραφεί. Με συγκεκριμένες τις ευθύνες της πλειοψηφίας του ΣΥΝ αλλά και των δυνάμεων γύρω από τον Αλαβάνο, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας στην εποχή της πιο μεγάλης κρίσης αδυνατεί να εκφράσει την οργή του κόσμου.

Ξεκίνημα Θεσ/νίκης
20 Σεπτ. 2010

7,080ΥποστηρικτέςΚάντε Like
579ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,103ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
384ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής