Τοπικές δράσεις στην Τούμπα ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Του Γιάννη Παπία

Με βασικό σύνθημα «Όχι στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης», φορείς και συλλογικότητες από την Τούμπα πραγματοποιήσαμε τοπική πορεία στην περιοχή την Πέμπτη 21 Γενάρη. Αυτή η κίνηση αποτελεί κομμάτι μιας σειράς δράσεων ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αγαστή συνεργασία με την Τρόικα. Νέα ραντεβού με μοίρασμα υλικού έχουν οριστεί για την επόμενη περίοδο στην περιοχή σε συνδυασμό με την προπαγάνδιση της γενικής απεργίας στις 4 του Φλεβάρη.

Η τοπική οργάνωση του Ξεκινήματος συμμετέχει ενεργά στο Συντονισμό Συλλογικοτήτων στην Τούμπα.      

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράζεται

Όχι στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης!
Είναι δικαίωμα και κατάκτησή μας! Θα την υπερασπιστούμε!

Το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού αποτελεί ένα κτύπημα προς όλους:  την νεολαία τους εργαζόμενους αλλά και τους συνταξιούχους ! Με δυο λόγια αποτελεί συνέχεια όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων των μνημονίων, στην κατεύθυνση της πλήρους κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης. Το 3Ο μνημόνιο που υπέγραψε μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι είναι ΕΔΩ!

Η κοινωνική ασφάλιση είναι μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις όλων των εργαζόμενων! Μαζί με το ωράριο και τις συλλογικές συμβάσεις είναι όπλο για τον κόσμο της δουλειάς απέναντι στη βαρβαρότητα και την αυθαιρεσία του κεφαλαίου. Για αυτό και οι εργοδότες (στην πρόσφατη συνάντηση τους) έσπευσαν να προσφέρουν την συναίνεση τους στον Τσίπρα!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε! Τα νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν σε αυτά  που ήδη έχουν ψηφιστεί από τον Αύγουστο: δραματικές αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης και νέες περικοπές σε συντάξεις, επικουρικές, ΕΚΑΣ και εφάπαξ, (που ήρθαν να προστεθούν στις τεράστιες μειώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια).

Τα νέα όρια ηλικίας (που συνεχώς αναπροσαρμόζονται), σε συνδυασμό με τα χρόνια ασφάλισης που απαιτούνται (υπολογίζοντας σαν δεδομένο την ανεργία και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων) σημαίνουν δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Τα νέα μέτρα, ακόμα κι αν γίνουν δεκτά όπως είναι από ΕΕ και ΔΝΤ, χειροτερεύουν κάθε πλευρά της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι τεράστιο ψέμα οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δεν θα υπάρχουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

 • Στην ουσία καταργούν την σύνταξη!  Ο χωρισμός της σύνταξης σε «εθνική» και «ανταποδοτική» περιορίζει την υποχρέωση του κράτους σε ένα μηδαμινό ποσό-επίδομα που δεν διασφαλίζει ούτε καν την επιβίωση των συνταξιούχων!! Δηλαδή μετατρέπει το κοινωνικό δικαίωμα στη σύνταξη σε «προσωπική» υπόθεση.
 • Την ίδια στιγμή, ο νέος τρόπος υπολογισμού βασίζεται στις αποδοχές όλων των χρόνων δουλειάς του ασφαλισμένου και με μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, ώστε να καταλήγει σε σύνταξη πολύ μικρότερη από τη σημερινή.
 • Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι για τους νέους συνταξιούχους προβλέπεται μείωση από 15% ως και 30%, ενώ οι μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων έχουν ήδη προϋπολογιστεί κατά 1,6 δις ευρώ το 2016 και 3,5 δις ευρώ συνολικά μέχρι το 2018.
 • Η πιο τρανταχτή απόδειξη για τις μειώσεις ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ είναι το κόλπο με τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Μειώσεις που προβλέπεται (προσωρινά)  να εφαρμοστούν με καθυστέρηση, σε μια προσπάθεια αποφυγής των αντιδράσεων.
 • Βέβαιη όμως θεωρείται η περικοπή των επικουρικών με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που μετονομάζεται σε «συντελεστή βιωσιμότητας».
 • Από την άλλη, αυξάνονται οι κρατήσεις για τους εργαζόμενους με άλλοθι την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Στην πραγματικότητα, όλες οι κρατήσεις πληρώνονται από τη δουλειά των εργαζόμενων και ο σκοπός είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζόμενων.
 • Αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται σε πλήρη ασφυξία.
 • Η ενοποίηση όλων των ταμείων εξισώνει προς τα κάτω τις παροχές και προς τα πάνω τις κρατήσεις για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ διευκολύνει τον «χειρισμό» του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή από τις επόμενες περικοπές μέχρι την αξιοποίηση των αποθεματικών για τα κέρδη του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Φανερό είναι σε κάθε εργαζόμενο, κάθε συνταξιούχο, κάθε άνεργο ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση αποτελούν ένα σημαντικότατο χτύπημα στο δικαίωμα στην ασφάλιση. Χειροτερεύουν το παρόν και το μέλλον ολόκληρου του λαού μας.

Σπάζοντας την προπαγάνδα των ΜΜΕ και της κυβέρνησης πρέπει να αποκαλυφθεί ότι η κυβέρνηση, (για λογαριασμό συνολικά του συστήματος), αξιοποιεί τον αρνητικό συσχετισμό, και τη συνεχή οπισθοχώρηση του λαϊκού κινήματος για να καταργήσει την κοινωνική ασφάλιση.

Ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση της κατάκτησης της κοινωνικής ασφάλισης είναι ο μαζικός, λαϊκός ξεσηκωμός και το μόνο στήριγμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι ίδιες οι δικές μας δυνάμεις, οι αστείρευτες δυνάμεις του λαού, της νεολαίας, των εργαζόμενων. Να οργανώσουμε τις δικές μας συλλογικότητες-σωματεία παντού, να αγωνιστούμε για την ανατροπή του νέου ασφαλιστικού, να παλέψουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη δουλειά και στη ζωή, κόντρα στην λογική της ανάθεσης, ξεπερνώντας την ηττοπάθεια και την υποταγή.

 • Με μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό να ανατρέψουμε το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα!

 • Μέτωπο Αντίστασης και Πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική!

 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων

 • Καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας

 • Αυξήσεις στις συντάξεις για αξιοπρεπή διαβίωση
Αντιφασιστική Επιτροπή Τούμπας – Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,180ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα