Τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη: Γιατί διαδηλώνουμε

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής θα συζητήσουν τον απολογισμό του πολέμου στο Ιράκ, την χάραξη κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, πως θα υψώσουν ψηλότερα τείχη στην Ευρώπη-φρούριο, την παραπέρα απελευθέρωση των αγορών, την μετατροπή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης σε "άταφο νεκρό", τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Πίσω από τα πλατιά χαμόγελα και τις θερμές χειραψίες -οι οποίες θάναι μόνο για τις κάμερες, εκεί κρυμμένοι στο Πόρτο Καράς που θα βρίσκονται- θα αποφασίσουν την εξακολούθηση, αυτών των ίδιων πολιτικών, των οποίων θύματα είναι σήμερα 10άδες εκατομμύρια ευρωπαίοι εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες, μετανάστες.

Οι γραμμές της αντίστασης σ’ αυτές τις πολιτικές χαράχθηκαν και χαράσσονται σε μια σειρά μάχες. Από τις 10άδες διεθνείς διαδηλώσεις των 3 τελευταίων χρόνων, στις 100άδες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών. Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην αποσάθρωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στην Γαλλία, στην Αυστρία, στην Γερμανία, στις κινητοποιήσεις για καλύτερους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων στην Σουηδία και την προετοιμασία για κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στην Βρετανία ενάντια στο νέο νόμο αξιολόγησης της εκπαίδευσης. Απόδειξη της δύναμης των εργατικών και κοινωνικών κινημάτων όταν μπουν στη δράση.

Οι διαδηλώσεις τον Ιούνη στην Θεσσαλονίκη αποτελούν τη δική μας πρόκληση για το κίνημα ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση (όλες τις διαφορετικές επιτροπές που υπάρχουν), τους εργαζόμενους και πάνω απ’ όλα την αριστερά.

Να είμαστε κι εμείς εκεί. Για να διαδηλώσουμε:

– Ενάντια στους διαρκείς πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Για απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ και τη Μ. Ανατολή. Για ελεύθερη Παλαιστίνη. 

– Ενάντια στις απολύσεις, τα λουκέτα στη βιομηχανία, την ανεργία και την μερική και επισφαλή εργασία. Πάλη για 35ωρο-5νθήμερο-7ωρο χωρίς μείωση αποδοχών.

– Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Για ελεύθερη πρόσβαση σε μια πραγματικά δημόσια υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση για όλους.

– Ενάντια στη φτώχεια που χτυπάει 2,5 εκ. έλληνες, ενάντια στη λιτότητα. Για ριζική αύξηση μισθών-συντάξεων.

– Ενάντια στον ευρω-στρατό, την ευρω-αστυνομία, τον μιλιταρισμό, τους νέους τρομονόμους και το ΝΑΤΟ. Δραστική περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών.

– Ενάντια στον ρατσισμό και τη νέα αποικιοκρατία. Νομιμοποίηση όλων των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων. 

– Υπέρ μιας νέας αριστεράς. Διεθνιστικής και αντικαπιταλιστικής. Αντισταλινικής, αντιρεφορμιστικής και αντικεντροαριστερής. Μπροστά στους μικρούς και μεγάλους καθημερινούς αγώνες των κινημάτων, που θα προτάσσει την ενωτική και συντονισμένη δράση τους.

– Ενάντια στη δικτατορία της αγοράς. Για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Για τον σχεδιασμό της παραγωγής, όχι με βάση το κέρδος, αλλά τις ανάγκες της κοινωνίας. Ενάντια στην Ευρώπη των πολυεθνικών και των τραπεζών, για μια σοσιαλιστική ενωμένη εθελοντική Ευρώπη. Με εργατική δημοκρατία, αυτοδιαχείριση, πλουραλισμό, σεβασμό της διαφορετικότητας, όπου οι αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ελευθερίας, θα αποκτήσουν ξανά το νόημα τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα