Το χρυσό κωλόχαρτο…

 

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

Ζούμε σε μια κοινωνία με μεγάλες ανισότητες – μια διαπίστωση που σχεδόν όλοι κάναμε ήδη από την παιδική μας ηλικία. Όσο όμως κι αν έχει ασχοληθεί κανείς με αυτές, το σύστημα κάτω από το οποίο ζούμε, δεν σταματά να τον εκπλήσσει.

179 ευρώ… ανά ρολό!

Ο Γερμανός σχεδιαστής Fritz Loibl, έχει λανσάρει στην αγορά χαρτί υγείας επάνω στο οποίο αναλαμβάνει να τυπώσει ανάγλυφα όποιο σχέδιο επιθυμεί ο πελάτης με… χρυσό 24 καρατίων.

Το κόστος του κάθε ρολού ανέρχεται στα 179 ευρώ.

Οι περισσότεροι πελάτες του είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ακριβά ξενοδοχεία και εμπορικές επιχειρήσεις που ειδικεύονται στα είδη πολυτελείας. Αρκετοί όμως είναι κι αυτοί που αγοράζουν το εν λόγω χαρτί υγείας για να το προσφέρουν σαν δώρο ή απλά… για διακόσμηση.[1]

Ένα παιδί νεκρό ανά 2,5 λεπτά εξαιτίας της «ανοιχτής αφόδευσης»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ περίπου 2,5 δισ. άνθρωποι διεθνώς δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, ενώ πάνω από 1 δισ. από αυτούς δεν έχουν καμία άλλη επιλογή από την «ανοιχτή αφόδευση», δηλαδή από το να αφοδεύουν σε εξωτερικούς χώρους ελλείψει τουαλετών.

Ο Γιάν Ελίασον, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σχετικά τον Μάη του 2014:

«…Είμαι συγκλονισμένος από το γεγονός ότι ένα παιδί πεθαίνει κάθε 2,5 λεπτά από ασθένειες που συνδέονται με την υπαίθρια αφόδευση. Αυτοί είναι σιωπηλοί θάνατοι – δεν αναφέρονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν αποτελούν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Ας μην παραμείνουμε σιωπηλοί πια…»[2]

Η έλλειψη τουαλετών στα δημόσια σχολεία είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που τα περισσότερα κορίτσια στα πιο φτωχά μέρη του πλανήτη εγκαταλείπουν την εκπαίδευση όταν φτάσουν στην εφηβεία καθώς η υπαίθρια ικανοποίηση των βιολογικών τους αναγκών, τα εκθέτει σε ένα κίνδυνο που εμείς, σε μια «ανεπτυγμένη» χώρα δεν διανοούμαστε καν: τον κίνδυνο να πέσουν θύματα βιασμού!![2]

Το 1/3 των νοσοκομείων στις αναπτυσσόμενες χώρες….

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Wateraid, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) πάνω από το ένα τρίτο των νοσοκομείων και κλινικών στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν διαθέτουν κανένα χώρο όπου να μπορούν να πλυθούν με σαπούνι τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και οι ασθενείς, ενώ σχεδόν το 40% δεν διαθέτουν ούτε νερό.[3]

Η Μαρία Νέιρα, εμπειρογνώμων του Π.Ο.Υ. σε θέματα δημόσιας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής υγείας, δήλωσε σχολιάζοντας την έκθεση ότι ακόμα και σε κλινικές που υποτίθεται ότι έχουν πρόσβαση σε νερό, η παροχή συχνά βρίσκεται σε απόσταση μισού χιλιομέτρου αντί στο σημείο όπου θα έπρεπε.

«Οι έγκυες την ώρα του τοκετού… χρειάζεται να φύγουν από τις εγκαταστάσεις για να αναζητήσουν τουαλέτα»

Συμπερασματικά

Αυτό λοιπόν είναι το «σύστημα» – που κρατάει ολόκληρες περιοχές του πλανήτη σε συνθήκες βαρβαρότητας προκειμένου μια δράκα παράσιτων να βγάζει υπερκέρδη.

Αυτή η δράκα έχει φτάσει σε τέτοια εξαχρείωση που θέλει να ξεχωρίζει από την «πλέμπα» ακόμη και στο χαρτί υγείας που χρησιμοποιεί.

Και το ακόμη πιο εξωφρενικό και προκλητικό είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι, μαζεύονται τακτικά σε «φιλανθρωπικά γκαλά» βγάζοντας δακρύβρεχτους λόγους για την παγκόσμια φτώχεια προκειμένου στη συνέχεια να απολαύσουν χωρίς ενοχές τον αστακό τους και… το χρυσό τους κωλόχαρτο.

_________________________
[1] http://luxurytrump.com/other/goldembossedtoiletpaperrollfromfritzloibl/
[2] http://www.un.org/millenniumgoals/endopendefecation.shtml
[3] http://www.tanea.gr/news/world/article/5219818/anthygieines-synthhkes-kai-elleipsh-neroy-skotwnoyn-miso-ekatommyrio-mwra-ton-xrono/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα