Συνέντευξη με τον σ. Διονύση Χριστόπουλο
Πρόεδρο του Σωματείου των Μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου ΑΘήνας
- Διονύση, μαθαίνουμε ότι πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν απολύσεις στους Δήμους. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Στις 16/12 ο Υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος απέστειλε προς όλους τους Δήμους της χώρας μια «μελέτη στελέχωσης». Η συγκεκριμένη μελέτη έχει ως στόχο να βγάλει πλεονάζον προσωπικό από συγκεκριμένες ειδικότητες εργαζομένων (π.χ. τεχνιτών, καλλιτεχνών, καθαριότητας κ.α.). Για να το κάνει αυτό χρησιμοποιεί κάποια «αντικειμενικά» υποτίθεται κριτήρια όπως την οικονομική κατάσταση των Δήμων, το κόστος μισθοδοσίας των Δήμων κ.α. και στη βάση αυτών των κριτηρίων, μέσω ενός αλγόριθμού προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό. Επαναλαμβάνω τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται δεν έχουν να κάνουν με τις πραγματικές ανάγκες του εκάστοτε Δήμου και των Δημοτών – ανάγκες που για κάθε περιοχή της Ελλάδας είναι διαφορετικές. Είναι κριτήρια που έχουν στόχο να προκύψει από κάθε Δήμο ένας αριθμός εργαζομένων που θα χαρακτηριστεί «πλεονάζον προσωπικό».
Με βάση αυτά τα «μαγειρέματα» στο Δήμο της Αθήνας προκύπτουν 667 εργαζόμενοι ως «πλεονάζον προσωπικό» και πανελλαδικά 3.708 δημοτικοί υπάλληλοι σε σύνολο 93.973.
- Και τι θα συμβεί με το «πλεονάζον προσωπικό»;
Δεν θέλει και πολύ σκέψη. Μιλάμε καθαρά για απολύσεις. Βέβαια δεν τις ονομάζουν απολύσεις, αλλά «διαδημοτική κινητικότητα». Έως τώρα ο όρος απόλυση έχει φτιασιδωθεί με τη λέξη «εφεδρεία», με τη λέξη «διαθεσιμότητα» κ.α. Ε, τώρα το λένε «διαδημοτική κινητικότητα»! Πώς θα πιάσουν άλλωστε το δηλωμένο στόχο για 150.000 απολύσεων από το Δημόσιο μέχρι το 2015;
- Οι Δήμοι είναι εδώ και 4 χρόνια από τις βασικές δεξαμενές της κυβέρνησης για απολύσεις έτσι δεν είναι;
Στο Δήμο της Αθήνας όπου εργάζομαι, το 2009 υπήρχαν 12.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι μάλιστα θεωρούνταν λίγοι σε σχέση με τις ανάγκες του Δήμου και υπήρχαν πολλές και σημαντικές καταγεγραμμένες ελλείψεις. 4 χρόνια μετά οι εργαζόμενοι στο Δήμο της Αθήνας έχουν μειωθεί στους 7.200. Την ίδια στιγμή η υποχρηματοδότηση έχει ξεπεράσει το 60%. Η Μνημονιακή πολιτική έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων, ενώ έχει οδηγήσει χιλιάδες πρώην εργαζόμενους των Δήμων να ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας.
- Η Δημοτική Αρχή τι στάση κράτησε απέναντι στο νέα κύμα απολύσεων;
Την Τετάρτη 18/12 ο Δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το έγγραφο Γρηγοράκου.
Ξεκίνησε την εισήγηση του «ανεβαίνοντας στα κάγκελα», λέγοντας πως «η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το κλωτσοσκούφι της κεντρικής κυβέρνησης» και ότι «όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί την τελευταία περίοδο δημιουργούν ζήτημα βιωσιμότητας του μεγαλύτερου Δήμου». Επίσης, αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της εισήγησης του να μιλά για την υποχρηματοδότηση των Δήμων, τη μείωση του προσωπικού και να το παίζει θύμα! Ο Γ. Καμίνης οδυρόταν και κατήγγειλε όλα τα μέτρα στα οποία έβαλε την προηγούμενη περίοδο την υπογραφή του.
Στην πραγματικότητα η ταχτική Καμίνη απέναντι σε αυτές τις απολύσεις δεν διαφέρει απ’ την ταχτική που ακολουθούσε όλη την τετραετία. Δήλωνε ενάντια στα μέτρα, αλλά τα εφάρμοζε με ζήλο επικαλούμενος τη νομιμότητα!
- Εκτός από καταγγελίες ο Καμίνης προτίθεται να κάνει οτιδήποτε συγκεκριμένο ενάντια στις απολύσεις;
Ο δήμαρχος της Αθήνας, ουσιαστικά συνδιαμόρφωσε μαζί με τον Β. Πολυμερόπουλο (πρόεδρο του Σ.Ε.Δ.Α. –το μεγαλύτερο σωματείο του Δήμου της Αθήνας– και γνωστό για το ξεπούλημα της κατάληψης των συμβασιούχων το 2011) και άλλους αρχισυνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, την πρόταση να… καλέσουν όλους τους Βουλευτές της Α’ Αθήνας και να τους αναγκάσουν να πάρουν δημόσια θέση ενάντια στην συγκεκριμένη ρύθμιση… Αστεία πράγματα…
Ο Β. Πολυμερόπουλος δεν ξέχασε βέβαια να πουλήσει και λίγο «αγωνιστιλίκι», λέγοντας πως
«εμείς θα μπορούσαμε να κλείσουμε το Δήμο…» για να προσθέσει όμως αμέσως «…πρυτάνευσε η λογική και ήρθαμε για να βρούμε από κοινού μια λύση».
Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, αλλά είναι τραγικό να βλέπεις κάθε φορά αυτή τη συνεργασία Δημοτικής Αρχής και των συνδικαλιστών που οι εργαζόμενοι εξέλεξαν για να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Μια συνεργασία από την οποία κάθε φορά, ανεξαιρέτως, χαμένοι βγαίνουν οι εργαζόμενοι του Δήμου.
- Εσύ κατάφερες να μιλήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Πήρα μια ολιγόλεπτη τοποθέτηση στην οποία κάλεσα τον Καμίνη να αποδείξει ότι είναι ενάντια στις απολύσεις, ακυρώνοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας και κλείνοντας όλες τις υπηρεσίες (εκτός από αυτές που έχουν να κάνουν με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως υπηρεσία αστέγων κ.α.) και να καλέσει την ΚΕΔΕ να κάνει το ίδιο.
Έβαλα το ζήτημα ότι αυτή η Δημοτική Αρχή είναι η ίδια που έθεσε πριν λίγους μήνες την υπογραφή της κάτω από τις απολύσεις των Δημοτικών Αστυνομικών και των Σχολικών Φυλάκων, η ίδια που τον προηγούμενη Δεκέμβρη έδωσε στην κυβέρνηση τα ονόματα των υπαλλήλων που είχαν τεθεί υπό διαθεσιμότητα, η ίδια που από το 2011 διώχνει τους συμβασιούχους που κάλυπταν πραγματικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δήμο κοκ.
Εξήγησα ότι κλωτσοσκούφι της κεντρικής κυβέρνησης δεν έχουν γίνει μόνο οι Δήμοι αλλά και η Παιδεία, η Υγεία και όλη η Πρόνοια και πως σε περιόδους σαν τη σημερινή δεν υπάρχουν μεσοβέζικες επιλογές και λύσεις.
Ο καθένας πρέπει να διαλέξει καθαρά ανάμεσα στους κουκουλοφόρους που κάθε δυο τρεις μήνες σηκώνουν το δάχτυλο και δείχνουν την επόμενη ομάδα που πρέπει να απολυθεί ή το κομμάτι της κοινωνίας που αγωνίζεται απέναντι σε όλα αυτά.
- Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνουν τα σωματεία την επόμενη περίοδο;
Είναι σαφές πλέον ότι στη λογική του κυβερνητικού πρωτογενούς πλεονάσματος και του success story προκύπτουν πλεονάσματα θέσεων εργασίας, κοινωνικών δομών και ανθρώπινων ζωών. Η επόμενη περίοδος λοιπόν πρέπει να είναι περίοδος προετοιμασίας για αγώνα. Δεν ξέρουμε πότε θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εργαζομένων που θα απολυθούν. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε γιατί πιθανά να ναι αργά.
Το κλίμα ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι βέβαια πολύ πεσμένο και χρειάζεται δουλειά για να «σηκωθεί». Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις επόμενες μέρες και βδομάδες καθώς και να επιδιώξουμε να σχεδιάσουμε μαζί με άλλα σωματεία του Δήμου κινητοποιήσεις.