Το «Ξ» Βόλου για τις πρόσφατες πλημμύρες  

Διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» στον Βόλο που στάλθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

Η καταιγίδα Elias, 25 ημέρες μετά τον Daniel, έπληξε χιλιάδες κατοίκους του Βόλου και των γύρω περιοχών. Οι καταστροφές σε κατοικίες, υπόγεια, επιχειρήσεις και αστικές υποδομές είναι ανυπολόγιστες. Εδώ και ένα μήνα η πόλη δεν έχει πόσιμο νερό. Η Νέα Δημητριάδα, το Παλιό Λιμεναρχείο, η Αγριά, η Νεάπολη, το Οξυγόνο, η παραλία και άλλες περιοχές είναι σαν να βομβαρδίστηκαν. Οι δρόμοι που συνδέουν το Βόλο με τα χωριά του Πηλίου έχουν κοπεί.  

Μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής έχει καταστραφεί ή είναι αδύνατο να μαζευτεί. Ο Παγασητικός έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή και έχει μετατραπεί σε τοξικό βούρκο λυμάτων, φυτοφαρμάκων, επικίνδυνων χημικών ουσιών (όπως οι διοξίνες που προέρχονται από την καύση των σκουπιδιών και από τις πυρκαγιές του Ιουλίου), νεκρών ζώων, πλαστικών σκουπιδιών, αυτοκινήτων, μπάζων και είναι πλέον ακατάλληλος για αλιεία και για κολύμπι.  

Απέναντι σε αυτή την απολύτως κρίσιμη κατάσταση ο Δήμαρχος Βόλου επιλέγει να κάνει επικοινωνιακά σόου, για να κερδίσει πόντους στις εκλογές, και όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις του κόσμου να λειτουργεί ως κοινός τραμπούκος που δέρνει σε δημόσια θέα. Το περιστατικό της επίθεσης του Αχιλλέα Μπέου εναντίον ενός κατοίκου της Άλλης Μεριάς που αντιδρούσε στο μπάζωμα του ρέματος είναι το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εκφοβισμού και κατατρομοκράτησης με κάθε μέσο (ύβρεις, προσβολές, μηνύσεις, αγωγές) που ο Μπέος έχει εφαρμόσει εναντίον όλων όσων στέκονται απέναντί του επί εννιά χρόνια.  

Όσοι βρίσκονται στην εξουσία – Μπέος, Αγοραστός, Μητσοτάκης – γνώριζαν από καιρό ότι η κλιματική κρίση θα προκαλούσε όλο και πιο συχνά ακραίες καταιγίδες και πλημμύρες όπως και παρατεταμένους καύσωνες που θα ευνοούσαν μεγαλύτερες πυρκαγιές. Από το 2018 υπάρχουν αναρτημένοι στη σελίδα του Υπουργείου Υποδομών χάρτες που δείχνουν ποιες περιοχές στη Θεσσαλία κινδυνεύουν με πλημμύρες. Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Πολλές περιοχές έχουν πλημμυρίσει πολλές φορές στον πρόσφατο παρελθόν (Παλιά, Νεάπολη κα). 

Μετά τον Daniel και πριν τον Elias έπρεπε να κάνουν μια σειρά από πράγματα για να προλάβουν την επόμενη καταστροφή. Κράτος, Περιφέρεια και Δήμος όφειλαν:  

  • Να επιτάξουν και να μεταφέρουν μηχανήματα και προσωπικό από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες θησαυρίζουν από τα δημόσια έργα (βλέπε ΤΕΡΝΑ) ώστε να καθαριστούν οι κοίτες του Κραυσίδωνα, του Αναύρου και του Ξυριά από τα φερτά υλικά, τα δέντρα και τα σκουπίδια. Αντί για αυτό τα μηχανήματα απλώς συγκέντρωναν αυτά τα υλικά σε λόφους μέσα στις κοίτες και άνοιξαν κάποια χαντάκια. Αυτό προκάλεσε την υπερχείλιση των χειμάρρων και τις καταστροφικές πλημμύρες.    
  • Να απομακρύνουν τις ακατάλληλες γέφυρες, όπως αυτή του ΟΣΕ ή την μικρή πεζογέφυρα στον Άναυρο, και να βαθύνουν την κοίτη κάτω από τις υπόλοιπες γέφυρες που έχουν χαμηλό και ύψος και λειτούργησαν ως φράγματα όπως στην Παρασκευοπούλου, την πεζογέφυρα στην Αναλήψεως κα.  
  • Να κινητοποιηθεί όλο το προσωπικό του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ για να καθαρίσει έγκαιρα τα φρεάτια, ειδικά στις επικίνδυνες περιοχές, από τη λάσπη που είχε συσσωρευθεί εκεί την προηγούμενη φορά. Αντί για αυτό με εντολή του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου είχε ξεκινήσει ο Χριστουγεννιάτικος (!) στολισμός δυο ημέρες πριν τον Elias! 
  • Να εγκαταστήσουν μεγάλες αντλίες και γεννήτριες στις αναγκαίες περιοχές και κρίσιμες υποδομές και να ελέγχουν σε τακτική βάση ότι δουλεύουν σωστά.   
  • Να καθαρίσουν και να βαθύνουν την αντιπλημμυρική τάφρο.  
  • Να δώσουν σαφείς οδηγίες για την επικινδυνότητα του Elias και για το ποιες περιοχές θα έπρεπε να εκκενωθούν. Να εξασφαλίσουν φιλοξενία σε ξενοδοχεία και άλλες δομές γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Να δώσουν οδηγίες για την έγκαιρη προμήθεια εμφιαλωμένου νερού και να το μοιράσουν δωρεάν. Να ενημερώσουν που θα μπορούσε ο κόσμος των ευάλωτων περιοχών να παρκάρει τα οχήματά του για να μην παρασυρθούν από τα λασπόνερα κ.α. Αντί για αυτό έλεγαν ότι το φαινόμενο θα είναι πιο ήπιο και πιθανώς δεν θα πλήξει τον Βόλο και ο Μπέος έλεγε ότι όλα είναι υπό έλεγχο. 

Πέρα από την έγκαιρη προειδοποίηση και προετοιμασία, χρειάζεται επιτέλους κυβέρνηση και τοπική διοίκηση να πραγματοποιήσουν πραγματικά αντιπλημμυρικά έργα με βάση τους χάρτες επικινδυνότητας ακραίων βροχοπτώσεων και την εμπειρία από τις πλημμύρες των προηγούμενων δεκαετιών.  

Αντιπλημμυρικά έργα με βάση την σύγχρονη επιστήμη που απαιτεί μεταξύ άλλων:  

  • Έργα ορεινής υδρονομίας, όπως π.χ. μικρά φράγματα κατά μήκος των χειμάρρων που ανακόπτουν την ορμή του νερού και βοηθούν στην απορροφητικότητά του από τα ορεινά δασικά εδάφη.   
  • Σεβασμό στη φυσική ροή των χειμάρρων και των ποταμών. Σχεδιασμό για σταδιακή επαναφορά των κοιτών, των  οχθών και των δέλτα στη φυσική τους μορφή.  
  • Παρεμβάσεις στο λιμάνι Βόλου και τον ΟΣΕ οι εγκαταστάσεις των οποίων εμποδίζουν τα νερά να διαφύγουν στη θάλασσα και να τα συγκρατούν μέσα στην πόλη. Ριζικός επανασχεδιασμός με βάση τις συνθήκες κλιματικής κρίσης και για βάθος δεκαετιών.  
  • Φυτεύσεις στις όχθες των χειμάρρων στις παραποτάμιες περιοχές, καθώς η βλάστηση μειώνει τα πλημμυρικά φαινόμενα. Αναδασώσεις στις καμένες εκτάσεις (εάν δεν έχει υπάρξει φυσική αναγέννηση). Τα δασικά εδάφη απορροφούν 200 τόνους νερού ανά στρέμμα. Αντιθέτως οι καμένες και αποψιλωμένες εκτάσεις κατεβάζουν τόνους λάσπης, πέτρας και άλλων φερτών υλικών που θάβουν χωριά και πόλεις στο διάβα τους.  
  • Κατασκευή γεφυρών με μελέτες και ύψη που λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες κλιματικής κρίσης – υπάρχουν μελέτες εδώ και δεκαετίες για τις συνέπειες της στην Ελλάδα και διεθνώς.  
  • Σοβαρές υδραυλικές μελέτες και κατασκευή φρεατίων σε κάθε είδους έργα οδοποιίας και αναπλάσεις. Οι κυκλικοί κόμβοι στο Δημαρχείο και τα Παλιά όπως και η γύρω ανάπλαση συνολικά, με τον τρόπο που κατασκευάστηκαν, συνέβαλαν τελικά στο να μην μπορεί να φύγει το νερό προς τη θάλασσα και να πλημμυρίσουν οι συγκεκριμένες περιοχές.  
  • Εγκατάσταση αντλιών και γεννητριών – που να συντηρούνται και να μπορούν να λειτουργήσουν όταν είναι κρίσιμο δηλαδή στα ακραία φαινόμενα – για την απομάκρυνση των υδάτων από τις περιοχές που είναι ακόμη και κάτω από το ύψος της θάλασσας.  
  • Χρήση υδατοπερατών υλικών σε δρόμους, πεζοδρόμους, πλατείες στις πόλεις. Ενίσχυση του αστικού υψηλού πρασίνου. Οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου με δέντρα βοηθούν στην απορρόφηση του νερού και μειώνουν το νερό που μετατρέπει τους δρόμους σε ποτάμια. Αντιθέτως τα τσιμέντα εντείνουν τις πλημμύρες και τα καλοπιστικά λουλούδια δεν βοηθούν σε τίποτα.  

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω χρειάζεται φυσικά οι Μπέοι σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο να καταψηφιστούν ώστε να ακολουθηθεί μια ριζικά διαφορετική πολιτική που πρώτη της προτεραιότητα να είναι η θωράκιση της πόλης και όχι το κέρδος των διάφορων επιχειρηματικών συμφερόντων. Χρειάζεται όμως η Αριστερά που δεν συμβιβάζεται και δεν ξεπουλιέται και τα κινήματα να οργανωθούμε και να χτίσουμε τους πολιτικούς φορείς που μπορούν να τα κάνουν πραγματικότητα.  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα