Το τελευταίο άρθρο του Νίκου Ρεμούνδου στο Ξ

Το τελευταίο άρθρο του Νίκου στην εφημερίδα μας γράφτηκε στο τεύχος 279 τον Ιούλη του 2005 σε ένα αφιέρωμα για τα 30 χρόνια ζωής που συμπλήρωνε τότε το Ξ.

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από το άρθρο:

« Το Ξεκίνημα πρωτοσχηματίστηκε σαν οργάνωση τον Οκτώβρη του 1974, ένα χρόνο μετά το Πολυτεχνείο και λίγους μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος της χούντας των συνταγματαρχών. Ήτανε μια εποχή μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού αναβρασμού, που συσσώρευσε η επτάχρονη δικτατορία και μεγάλων πολιτικών ανακατατάξεων στον κοινοβουλευτικό χώρο – το ΠΑ.ΣΟ.Κ ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Σεπτέμβρη του 1974 – αλλά και στον εξωκοινοβουλευτικό, με επανιδρύσεις και ανασχηματισμούς πολλών αριστερών οργανώσεων.

Με αφορμή το ξέσπασμα το 1973-74 της πρώτης μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής και πετρελαϊκής κρίσης, που συγκλόνισε το καπιταλιστικό σύστημα, ανάλογες συνθήκες – κοινωνικός αναβρασμός, πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα – άρχισαν να ξεδιπλώνονται παγκόσμια σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στην νότια Ευρώπη (Πορτογαλία, Ισπανία κτλ.).

Το Ξεκίνημα στην αρχή προέκυψε από την συνένωση δύο τροτσκιστικών οργανώσεων, που μέσα στην δικτατορία ακόμα είχαν υιοθετήσει τα ονόματα: Ομάδα Εργατών και Εργατική Δημοκρατία.

Η Ομάδα Εργατών άρχισε σιγά-σιγά να σχηματίζεται για πρώτη φορά από το 1972. Συγκροτήθηκε στην αρχή από αγωνιστές που είχανε μια πολιτική πείρα από πριν την δικτατορία και κύρια μέσα από την εμπειρία της ΕΔΑ κατέληξαν να τοποθετηθούν στα αριστερά της. Στην συνέχεια, η μικρή αυτή ομάδα πέτυχε να κερδίσει στις ιδέες της νέους βασικά αγωνιστές, εργαζόμενους και φοιτητές, που σύντομα αποτελούσαν την πλειοψηφία της. Στην Ενωτική Συνδιάσκεψη του 1974, αριθμούσε περίπου 30 μέλη.

Η δραστηριότητα της ομάδας περιοριζότανε στην αρχή στο πολιτικό ξεκαθάρισμα των απόψεων της και τις διαφορές της με το ΚΚΕ και το ΚΚΕ εσωτερικού, αλλά και με άλλες γνωστές διεθνώς τροτσκιστικές οργανώσεις. Όταν ξέσπασαν οι εξεγέρσεις της Νομικής (Φλεβάρης 73) και του Πολυτεχνείου (Νοέμβρης 1973) τα μέλη της συμμετείχαν και στις δύο και σαν φοιτητές μέσα από τα όργανα των καταλήψεων και σαν εργαζόμενοι συμπαραστεκόμενοι ενεργά στον αγώνα.

Η Ομάδα της Εργατικής Δημοκρατίας αποτελείτο από πιο έμπειρους πολιτικά και μεγαλύτερους στην ηλικία τροτσκιστές αγωνιστές, αρκετούς από αυτούς εργάτες, που είχαν πολύχρονη πολιτική δραστηριότητα πριν την δικτατορία στον τροτσκιστικό χώρο. Επίσης, είχαν συγκεκριμένη αντιδικτατορική δράση για την οποία αρκετοί συνελήφθηκαν και καταδικάστηκαν σε πολύχρονη φυλάκιση (μέχρι και ισόβια). Τον Οκτώβρη του 1974 είχε – μαζί με συμπαθούντες- περίπου 20-30 μέλη.» 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα