Το σύστημα της ντόπας

«Το 44% των ντοπαρισμένων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνει και της της Αθήνας ήταν από τα Βαλκάνια..» ( από έρευνα της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδας – ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 7.4.08)

«Η Ελλάδα είναι το τρίτο σε σπουδαιότητα διαμετακομιστικό κέντρο αναβολικών μετά τις Βαλτικές δημοκρατίες..» Α.Ντονάτι ειδικευμένος ερευνητής σε θέματα ντόπινγκ – στην επίσημη ιστοσελίδα της WADA

«Υπολογίζεται ότι στεροειδή αναβολικά περιέχουν σε ποσοστό 14.8% τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής που δίνονται στα γυμναστήρια, χωρίς αυτό να αναγράφεται στην συσκευασία τους»

«Σε 11.000.000 ετησίως υπολογίζονται τα κουτιά αγνώστου προελεύσεως με συμπληρώματα διατροφής που διακινούνται στη χώρα μας» (Ε.Αδάμου πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων 9.4.08)

«Στην ΕΕ 3.5 εκατομμύρια νέοι απάντησαν σε έρευνα ότι έχουν κάνει χρήση αναβολικών, ενώ το 58% των αθλητών απάντησε σε έρευνα ότι αν και γνωρίζουν το νόμο και τις συνέπειες, δεν τους ενδιαφέρει η ποινή και η ηθική μείωση, αρκεί να ανέβουν το ψηλότερο σκαλί του βάθρου..» ( Γ.Χρούσος – καθηγητής Παιδιατρικής στην 38η ετήσια Θεραπευτική Ενημέρωση της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 9.4.08)

Το σκάνδαλο που ξέσπασε με την εθνική ομάδα άρσης βαρών όταν 11 από τους 14 αρσιβαρίστες της ομάδας βρέθηκαν ντοπαρισμένοι με ουσίες που έχουν απαγορευτεί να δίνονται ακόμα και σε ποντίκια, κλονίζει ολόκληρο το εποικοδόμημα των «εθνικών επιτυχιών του ελληνικού αθλητισμού» στο οποίο επένδυσαν σπόνσορες και κυβερνήσεις.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αποκάλυψη που επιβεβαιώνει την πραγματικότητα του σημερινού αθλητισμού. Το ντοπάρισμα είναι κοινό μυστικό πολυεθνικών, κυβερνήσεων, της ΔΟΕ προκειμένου να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα, πολιτικοί στόχοι και παραπλανημένες προσωπικές φιλοδοξίες. Αφορά σχεδόν όλα τα αγωνίσματα του στίβου, το ποδόσφαιρο, την κολύμβηση ακόμα και την ποδηλασία! Οι περιπτώσεις της Μάριον Τζόουνς στο στίβο, των ποδοσφαιριστών που πέφτουν «ξαφνικά» νεκροί στο χόρτο, του πρόσφατου σκανδάλου ντόπινγκ στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Δεν πρόκειται για εξαιρέσεις αλλά για τον κανόνα. Ο αθλητισμός στα χέρια των πολυεθνικών και των κυβερνήσεων που υπηρετούν το σύστημα του κέρδους δεν προάγει το «αρχαίο πνεύμα το αθάνατο» αλλά το σύγχρονο πνεύμα της ντόπας και του μεταλλίου με κάθε μέσο. Γιατί πίσω από τα μετάλλια και τις υψηλές επιδόσεις κρύβονται τα διαφημιστικά συμφέροντα των χορηγών, τα πολιτικά οφέλη των εκάστοτε κυβερνήσεων και το γενικότερο κλίμα της ομοψυχίας κάτω από την ομπρέλα των «εθνικών» επιτυχιών. Και ο ελεγκτής σε όλα αυτά είναι η ΔΟΕ η οποία αποδεδειγμένα αποτελείται από βασιλιάδες, φασίστες, μαχαραγιάδες, βαρόνους και μεγαλοκαπιταλιστές, δηλαδή όλους αυτούς που πουλάνε τη ντόπα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας όταν ο Ιακώβου και οι αρσιβαρίστες έφερναν τα ολυμπιακά μετάλλια ήταν καλά για τους χορηγούς και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τώρα με το σκάνδαλο όλοι να τρέχουν να απομακρυνθούν «ποιώντας τη νήσσα» και αρχίζοντας τα γνωστά μεγάλα λόγια για το μαχαίρι που για μια ακόμη φορά θα φτάσει στο κόκκαλο κτλ. Όμως η περίπτωση Κεντέρη-Θάνου είναι πολύ πρόσφατη για να ξεχαστεί το ότι 4 χρόνια μετά, το ποινικό σκέλος της υπόθεσης εκκρεμεί… Το ίδιο θα επιχειρήσουν να κάνουν και τώρα μόλις καθίσει λίγο ο κουρνιαχτός. Όμως το ζήτημα θα παραμένει. Και το αίτημα για μαζικό λαϊκό αθλητισμό στα χέρια της κοινωνίας και των αθλητών, μακριά από πολυεθνικές και κομματικές εξαρτήσεις, θα γίνεται όλο και πιο επίκαιρο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα