Το συνέδριο του PSOL

Ο ριζοσπαστισμός που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια ήταν αναπόφευκτο να εκδηλωθεί στο ΠΚΦ του Πόρτο-Αλέγκρε. Αυτό για τη CWI σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον κόσμο για τις σοσιαλιστικές και επαναστατικές ιδέες. Ιδιαίτερα στη Βραζιλία, οι επιθέσεις της κυβέρνησης Λούλα έχουν στρέψει πολύ κόσμο στην αναζήτηση μιας νέας εναλλακτικής λύσης από τα αριστερά. Η εναλλακτική αυτή λύση εκφράζεται από την «Αριστερή Δημοκρατική Σοσιαλιστική κίνηση για ένα νέο κόμμα» (P-SOL). Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2004 από εκπροσώπους διαφόρων αριστερών και σοσιαλιστικών οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες και το SR, μαζί με συνδικαλιστές, διανοούμενους και 4 πρώην βουλευτές του PT, οι οποίοι διαγράφηκαν από την κυβέρνηση Λούλα όταν ψήφισαν ενάντια σε μια αντεργατική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που κατέβαζε το ΡΤ.

Κατά τη διάρκεια του ΠΚΦ το P-SOL πραγματοποίησε το 2ο συνέδριό του, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 1.800 άτομα. Συμμετείχαν επίσης και πολλά μέλη τροτσκιστικών και αριστερών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Τζο Χίγγινς, βουλευτής του ιρλανδικού τμήματος της CWI.

Στο συνέδριο μίλησαν κάποιοι ακτιβιστές και συνδικαλιστές, που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα του Λούλα, και δήλωσαν ότι σκέφτονται σοβαρά να συμμετάσχουν στο P-SOL. Επιπλέον, πάρθηκαν μια σειρά από αποφάσεις, όπως το να δοθεί προτεραιότητα στην πάλη ενάντια στις επιθέσεις στην παιδεία και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Ακόμη, αποφασίστηκε η Ελοϊζα Ελένα, ηγετικό στέλεχος του P-SOL, να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εκλογές του 2006. Ήδη, στις δημοσκοπήσεις λαμβάνει 3-5%.

Οι προοπτικές για το P-SOL είναι γενικότερα πολύ καλές. Για να καταγραφεί ένα κόμμα επίσημα στη Βραζιλία πρέπει να μαζέψει 400.000 υπογραφές και το P-SOL αυτή τη στιγμή έχει συγκεντρώσει πάνω από 430.000. Το τμήμα της CWI στη Βραζιλία είναι διατεθειμένο να παλέψει για το χτίσιμο αυτού του κόμματος, για την υιοθέτηση επαναστατικών, σοσιαλιστικών ιδεών. Με τη σωστή τακτική το P-SOL μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα