Διαβάστε παρακάτω το Δελτίο Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου σχετικά με την οριακή κατάσταση που επικρατεί στην Υπηρεσία, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ανθρώπους που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο, αλλά και αυτούς που δεν έχουν καν πρόσβαση στη διαδικασία.
Αθήνα, 23/12/2020
Ως Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου έχουμε αναδείξει τις πιεστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε, αλλά και τις ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων και αιτουσών άσυλο που εξυπηρετούμε. Έχουμε παρακολουθήσει τα αδιέξοδα των πολιτικών των τελευταίων πέντε ετών όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος κι έχουμε γίνει μάρτυρες του αντικτύπου: άνθρωποι που τιμωρούνται ή αποθαρρύνονται για την προσπάθειά τους να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον, εγκλωβισμένοι, άλλοτε αβοήθητοι, ψυχικά τραυματισμένοι, και αποστερούμενοι δικαιωμάτων, ακόμα και στην πρόσβαση στην διαδικασία ασύλου.
Παράλληλα, η πανδημία γέννησε καινούργιες προκλήσεις. Το πρόσταγμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και η επιβολή περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας έχουν τεράστιο κόστος εις βάρος των αιτούντων/σών άσυλο. Έχουν κοστίσει σε όρους ανεπαρκούς πρόσβασης τους σε θεσμοθετημένες διαδικασίες, σε νομική και κοινωνική/ψυχολογική συνδρομή, σε όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτών που βρίσκονται πεταμένα στα λασπόνερα σαν το κορμί του μικρού παιδιού που εντοπίστηκε πριν λίγες μέρες κακοποιημένο στις τουαλέτες της νέας δομής στο Μαυροβούνι της Λέσβου. Εκεί, που λίγες μέρες νωρίτερα, ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, δήλωνε: «η νέα δομή του Μαυροβουνίου είναι μια δομή που σε τίποτα δεν θυμίζει σε τίποτα το χάος της Μόριας. Μια δομή καθαρή, με τάξη και ασφάλεια». Το ΠΓΑ Λέσβου έχει σηκώσει ίσως το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού φαινομένου ολόκληρης της Ευρώπης, έχοντας επωμιστεί έναν ασύλληπτο όγκο εργασίας, με πιέσεις για επίτευξη «στόχων» πέραν του δέοντος, κάνοντας σοβαρές «εκπτώσεις» σε ζητήματα χρηστής διοίκησης και ορθής εξέτασης αιτημάτων -κατόπιν εντολών εξ άνωθεν- προκειμένου το Υπουργείο να προβάλει νούμερα στις πλάτες εργαζομένων και πολλές φορές εις βάρος αιτούντων/σών άσυλο.
Το αίτημα του Σωματείου για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για την εξασφάλιση των παραμέτρων που απαιτεί η διερεύνηση της παροχής διεθνούς προστασίας αλλά και αυτό της διασφάλισης ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο ενώνεται με όλες εκείνες τις φωνές που απαιτούν τα αυτονόητα στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων που ζούμε.