Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά

Η χθεσινή "αναδίπλωση" της υπουργού παιδείας για την αναβολή της ψήφισης του νέου νόμου πλαίσιο αποτελεί την πρώτη πολιτική ήττα της κυβέρνησης μετά από 2 χρόνια θητείας. Από τις 23 του περασμένου Νοέμβρη η υπουργός παιδείας δήλωνε ότι θα καταθέσει για ψήφιση το νέο νόμο τον Μάη του 2006. Από τις 28 Απρίλη υπάρχει το πόρισμα των 8- διορισμένων από την κυβέρνηση- "σοφών" που ουσιαστικά αποτελούσε το προσχέδιο νόμου. Ακόμα και μετά την έναρξη των πρώτων καταλήψεων η Μ. Γιαννάκου μιλούσε για "υποκινούμενες καταλήψεις" και ότι "ο νόμος θα κατατεθεί τον Ιούνη" ενώ ο ανεκδιήγητος κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντώναρος μετά την μεγαλειώδη πορεία στις 8/6 μιλούσε υποτιμητικά για "ομάδες" φοιτητών.

Τελικά στις 13/6, ύστερα από ένα μήνα κινητοποιήσεων η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε άτακτη υποχώρηση με τους μισούς υπουργούς της να διαφωνούν καταλαβαίνοντας ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, καθώς αυτή η πρώτη νίκη των φοιτητών και των σπουδαστών δίνει ηθικό και αυτοπεποίθηση σε ολόκληρο το κίνημα της νεολαίας και των εργαζομένων.

Ο αριθμός ρεκόρ στα χρονικά του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος των 400 καταλήψεων σε σύνολο 457 σχολών, οι ιστορικές σε μαζικότητα ΓΣ και πορείες, η μαχητικότητα και ο ενθουσιασμός παραμέρισαν την άγρια καταστολή των ΜΑΤ, την αρχική "σιωπή" των ΜΜΕ, τον απεργοσπαστικό ρόλο της ΔΑΠ και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Αυτό το κίνημα κατάφερε να επιβάλλει μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ενότητα στις γραμμές του σέρνοντας τις ηγεσίες της ΠΑΣΠ και ΠΚΣ σε παθητική συμμετοχή στο κίνημα παρά την υποστήριξη της πρώτης στις αντιδραστικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και την εγκληματική διασπαστική τακτική της δεύτερης, που μέχρι τις 5/6 διαφωνούσε με τις καταλήψεις, την απεργία διαρκείας των καθηγητών και στο κάλεσμα των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για γενική απεργία για να αλλάξει ολοκληρωτικά τη γραμμή της σε μια νύκτα κάτω από το βάρος της απομόνωσης της στις ΓΣ και την κατακραυγή ακόμα και μελών της.

Ακόμα όμως δεν πετύχαμε μια οριστική νίκη. Η κυβέρνηση ανέβαλε αλλά δεν απέσυρε το νομοσχέδιο. Επίσης, δεν είπε τίποτα για την σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος και για τους νόμους για την αξιολόγηση, τα ΙΔΒΕ και το ΔΟΑΤΑΠ που έχουν ήδη ψηφιστεί και το κίνημα ζητάει την κατάργηση τους.

Τέλος, δεν είπε τίποτα για τις δαπάνες για την παιδεία που είναι απαράδεκτα χαμηλές και έχουν οδηγήσει ολόκληρα ιδρύματα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους επιβάλλεται να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Με την ίδια ορμή και την ίδια αποφασιστικότητα.

Προτάσεις Δράσης

– Συνεχίζουμε τις καταλήψεις και την ερχόμενη βδομάδα και διασφαλίζουμε την μη ψήφιση του νόμου το καλοκαίρι.

– Η μεταφορά της κατάθεσης του νόμου το φθινόπωρο σημαίνει πως η μάχη μεταφέρεται για τον Σεπτέμβρη. Χρειάζεται να έχουμε ακμαίες δυνάμεις και να είμαστε καλά προετοιμασμένοι.

– Συμμετέχουμε μαζικά στην πορεία στις 22/6 και στις κινητοποιήσεις ενάντια στη σύνοδο των Υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ στις 27-28/6.

– Δεν αφήνουμε τις καταλήψεις μας να φθαρούν, να απομαζικοποιηθούν και να εκφυλιστούν. Όλοι μαζί να αναστείλουμε οργανωμένα τις καταλήψεις και όλοι μαζί να ξαναρχίσουμε μετά την εξεταστική τον Σεπτέμβρη.

– Το πανελλαδικό συντονιστικό των καταλήψεων θα πρέπει να δει τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα πιο πάνω ώστε να κινηθούμε οργανωμένα όλοι μαζί.

– Διατηρούμε τα εκλεγμένα συντονιστικά των καταλήψεων ανά πόλη και πανελλαδικά

– Από Σεπτέμβρη μπαίνουμε ξανά σε νέες ΓΣ και καταλήψεις διαρκείας και αυτή τη φορά θα επιδιώξουμε να έχουμε μαζί μας και τους μαθητές.

Προτείνουμε

– Καμιά συμμετοχή σε διάλογο που θα έχει σαν βάση τις απαράδεκτες προτάσεις της επιτροπής των 8 ψευτο-σοφών.

– Την οριστική απόσυρση του νέου νόμου πλαίσιο και την διατήρηση του άρθρου 16 του συντάγματος ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ-ΤΕΙ

– Να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι για αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ

– Να αυξηθούν δραστικά οι δαπάνες για την παιδεία ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των ιδρυμάτων

– Δημόσια, ενιαία και δωρεάν παιδεία για όλους σε όλες τις βαθμίδες

– Παροχή σύγχρονης επιστημονικής μόρφωσης και πτυχίο που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δουλειά

– Κατάργηση του διαχωρισμού σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

– Προγράμματα σπουδών σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των εταιριών

– Αύξηση της φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα με στόχο την ισότιμη διοίκηση των ιδρυμάτων από εκλεγμένους εκπροσώπους φοιτητών-καθηγητών και εργαζομένων.

τηλ. επικοινωνίας:

Αθήνα 6978942123- 6945879840

Θεσσαλονίκη 6932714175

Βόλος 6973322182

Πάτρα 6947244092

Ρέθυμνο 6979483990

Κοζάνη 6948686060

Κέρκυρα 6947373864

email: [email protected]

Ματσέτα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα