Του Αλέξανδρου Πραντούνα
Αν μέχρι τις πρόσφατες εκλογές και την είσοδο του Ποταμιού στην βουλή, τα γενικόλογα συνθήματα του και η «μοντέρνα» (ομολογουμένως) αισθητική του, μπορούσαν να ξεγελάσουν τμήμα των ψηφοφόρων που θεώρησε πως το Ποτάμι αποτελεί κάτι «νέο» για την πολιτική σκηνή, οι τοποθετήσεις των βουλευτών του κατά την διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, έκαναν σαφές και στον πλέον αφελή, τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί το συγκεκριμένο κόμμα και πόσο κυνικά αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους φτωχούς.
Μια από τις πιο «ενδιαφέρουσες» απ’ αυτή την άποψη, απ’ τις τοποθετήσεις των βουλευτών του Ποταμιού, ήταν αυτή της Κατερίνας Μάρκου, βουλευτίνας στην Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης[1].
Ενάντια στην δωρεάν ηλεκτροδότηση των φτωχών
Η κ. Μάρκου ξεκίνησε την τοποθέτηση της, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει δωρεάν ηλεκτροδότηση σε 300.000 νοικοκυριά που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ.
Επειδή προφανώς, ήταν πολύ δύσκολο, ακόμη και για το Ποτάμι, να πει χωρίς περικοκλάδες πως παίρνει θέση απέναντι σε ένα τόσο αυτονόητα θετικό μέτρο, η κ. Μάρκου έκανε την εξής απίστευτη τοποθέτηση, βιάζοντας αγρίως κάθε λογική:
«…Αυτό που θέλω να πω, όμως είναι ότι δυστυχώς, όσους περισσότερους δωρεάν ηλεκτροδοτήσουμε σήμερα, τόσο περισσότεροι θα είναι αυτοί που θα έχουν ανάγκη αύριο…»
Ενάντια στις επαναπροσλήψεις των απολυμένων στο Δημόσιο
Λίγο παρακάτω στην ομιλία της, η κ. Μάρκου, εμμέσως πλην σαφώς, πήρε θέση ενάντια στην επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζόμενων από το Δημόσιο:
«… για τους ανέργους, για τους οποίους δεν ακούω και πολλά πράγματα παρά μόνο για …επαναπροσλήψεις…»
Μάλιστα! Η κ. Μάρκου και το Ποτάμι «δεν ακούνε και πολλά πράγματα» για τους ανέργους, παρά μόνο «επαναπροσλήψεις». Για το Ποτάμι φαίνεται πως είναι «λίγα πράγματα» το να ξαναπιάσουν δουλειά εργαζόμενοι που απολύθηκαν άδικα, παράνομα και αντισυνταγματικά.
Για ποια «πράγματα» όμως έχει να μιλήσει το ίδιο το Ποτάμι;
Αφού πρώτα η κ. Μάρκου «ξεμπέρδεψε» με τα φτωχά νοικοκυριά και τους απολυμένους του Δημοσίου, φρόντισε να μας ενημερώσει στην συνέχεια ποιες είναι οι σημαντικότερες ανησυχίες του Ποταμιού:
«…οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, βυθίζονται ξανά στο κακό. Η οικονομία σταμάτησε, οι τράπεζες χάσανε πάλι δεκάδες δις…»
Την ίδια στιγμή βέβαια που η κ. Μάρκου ανησυχεί για τις τράπεζες που «χάσανε πάλι δεκάδες δις», σχολιάζει, χωρίς ντροπή, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επαναφορά του αφορολόγητου και την διακηρυγμένη θέληση της να αποκαταστήσει σταδιακά τα εισοδήματα των εργαζομένων με τον εξής τρόπο:
«…Η κυβέρνηση διαπαιδαγωγεί τους πολίτες κλείνοντάς τους το μάτι και λέγοντας ”Εγώ λέω να σου δώσω μια αύξηση, θα κάνω 12.000 το αφορολόγητο, κτλ”, κι άσε το κράτος που σε ταλαιπωρεί να …κουρεύεται!…»
Αυτά τα περί αφορολογήτου για τους φτωχούς και αποκατάστασης των εισοδημάτων των εργαζομένων είναι άλλωστε σύμφωνα με την τοποθέτηση της κ. Μάρκου «παλαιοκομματισμός».
Κι όμως… συμφωνούμε και σε κάτι
Η κ. Μάρκου πάντως, για να μην την αδικήσουμε, είπε στην ομιλία της και κάτι σωστό:
«…Πολιτική με τα λεφτά των άλλων, πολιτική με δανεικά, πολιτική με λόγια του αέρα, δεν γίνεται…»
Και πράγματι, έχει απόλυτο δίκιο. Γι’ αυτό για παράδειγμα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ασκήσει πραγματικά κοινωνική πολιτική πρέπει να πάρει τα λεφτά από αυτούς που τα έχουν, όπως για παράδειγμα από τους τραπεζίτες, για τους οποίους τόσο ανησυχεί η κ. Μάρκου, ή από τους καναλάρχες, σαν αυτούς που προώθησαν μετά μανίας το Ποτάμι, και εδώ και 25 χρόνια δεν έχουν πληρώσει φράγκο για τις δημόσιες συχνότητες που χρησιμοποιούν.
Φανταζόμαστε πάντως πως η κ. Μάρκου θα συμφωνήσει πως εκτός από το ότι δεν γίνεται «πολιτική με τα λεφτά των άλλων», δεν γίνεται και επιχειρηματικότητα με τα λεφτά των άλλων.
Αν συμφωνεί λοιπόν, τι δουλειά έχει στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα με την κ. Ζωή Αποστολοπούλου, που υπήρξε για χρόνια νομική σύμβουλος και νόμιμη εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κοινωνία της Πληροφορίας Ανοιχτή στις Ειδικές Ανάγκες – Ισότης», που καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2014 να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ(!!) για «σοβαρές οικονομικές παρατυπίες», αφού σύμφωνα με την σχετική απόφαση, η εν λόγω ΜΚΟ προχώρησε σε «απόσπαση αδικαιολόγητης χρηματοδοτικής συνεισφοράς της (Ευρωπαϊκής) Ένωσης»;
Ας κοιτάξει λοιπόν η κ. Μάρκου δίπλα της, στα έδρανα του Ποταμιού. Εκεί θα βρει πολύ εύκολα και ποιοι ασκούν πολιτική και ποιοι καμώνονται τους καινοτόμους επιχειρηματίες «με τα λεφτά των άλλων»…
___________________