Στην Σάμο στις 7 Φλεβάρη έγινε τοπική γενική απεργία με μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση και πορεία. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε την ίδια μέρα στην Μυτιλήνη ενώ ετοιμάζεται κάτι παρόμοιο και στην Χίο.
Το κάλεσμα στην απεργία στην Σάμο υπέγραψαν οι παρακάτω 13 φορείς: Επιμελητήριο Σάμου, Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου, Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου, Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου, Ένωση Ξενοδόχων Σάμου, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν. Σάμου, Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Σάμου, Οδοντιατρικός Σύλλογος Σάμου, Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου – Ικαρίας και Φούρνων.
Την πανσαμιακή απεργία στήριξαν η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, ο δήμος Σάμου, και η Ιερά Μητρόπολη Σάμου Ικαρίας και Φούρνων.
Στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υπέρ της απεργίας ψήφισαν ΔΑΚΕ (ΝΔ) – ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) – ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) – ΜΕΤΑ (ΛΑΕ)
«Κοινωνική Συμμαχία»;
Το πρώτο πράγμα που προκαλεί εντύπωση στην σύνθεση αυτών που κάλεσαν στην απεργία είναι η συμπόρευση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ (στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, στο Νομαρχιακό Τμήμα και στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ) με ξεκάθαρα εργοδοτικούς φορείς (πχ Ένωση Ξενοδόχων Σάμου), φορείς που ελέγχονται από την ΝΔ (πχ Δήμος και Περιφερειακή Ενότητα Σάμου), την Εκκλησία, φορείς και άτομα που έχουν διατυπώσει δημόσια ρατσιστικές θέσεις και βέβαια την ακροδεξιά οργάνωση ΣΑΜΟΣ SOS η οποία στήριξε δημόσια την κινητοποίηση.
Δηλαδή η ηγεσία του ΚΚΕ που αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι οποιαδήποτε πιθανότητα όχι συνεργασίας αλλά ούτε καν κοινής πορείας με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, δεν έχει πρόβλημα να οργανώνει τοπική γενική απεργία με αντιδραστικές δυνάμεις που ταξικά ανήκουν στο κεφάλαιο σε ένα κρίσιμο θέμα που αφορά μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες.
Μόλις λίγοι μήνες έχουν περάσει από τότε που το ΚΚΕ (ορθώς) κατήγγειλε την ΓΣΕΕ για την λεγόμενη «κοινωνική συμμαχία» με εργοδοτικούς φορείς, τώρα όμως φαίνεται ότι ακολουθεί τον ίδιο δρόμο στη Σάμο με αφορμή το προσφυγικό.
Χρειάζονται απαντήσεις
Προφανώς το στοίβαγμα των προσφύγων σε απάνθρωπες συνθήκες, στα hot spot και τα κέντρα κράτησης, στα νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται απάντηση. Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ακολουθεί και η ελληνική κυβέρνηση, να «κάνουμε αβίωτη» την ζωή των προσφύγων, για να τους αποτρέψουμε να έρχονται. Αυτή η πολιτική έχει ως θύματα τους ίδιους τους πρόσφυγες, που πνίγονται καθημερινά στη Μεσόγειο, ή ζουν σε άθλιες συνθήκες, αλλά και τους ντόπιους κατοίκους περιοχών όπου όλη αυτή η εξαθλίωση οδηγεί έναν αριθμό μεταναστών και προσφύγων στα χέρια κυκλωμάτων του εγκλήματος. Η πολιτική αυτή βέβαια δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα στη μείωση του αριθμού των αφίξεων, καθώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έρχονται το κάνουν γιατί οι χώρες τους είναι κατεστραμμένες ή αβίωτες, και άρα δεν θα τους σταματήσουν οι συνθήκες αυτές.
Το ερώτημα είναι πως πρέπει να απαντήσουμε σε μια τέτοια κατάσταση, και με ποιες συμμαχίες θα το κάνουμε αυτό.
Συνοδοιπόροι;
Το ΚΚΕ επικαλείται τα αιτήματα της κινητοποίησης για να δείξει ότι έπραξε ορθά. Πράγματι η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου αποφεύγει την ρητορική που συνήθως χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι διοργανωτές του συλλαλητηρίου. Ας δούμε όμως τι λένε αυτοί οι «συνοδοιπόροι» του ΚΚΕ.
- Το Επιμελητήριο Σάμου είναι υπέρ των «κλειστών κέντρων» (δηλαδή στην ουσία φυλακών) ενώ αναφέρεται σε «λαθρομετανάστες» και σε «κατάχρηση φιλοξενίας».
- Ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας, περιλαμβάνει επιχειρήσεις που αρνούνται να εξυπηρετήσουν μετανάστες που μπαίνουν στα μαγαζιά εφαρμόζοντας καθεστώς απαρτχάιντ το 2019.
- Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, είχε μπλοκάρει τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας για εκμίσθωση ξενοδοχείων αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους να ξεπαγιάζουν στο hot spot.
- Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κατρακάζος είχε δηλώσει: «όχι σε κινήσεις που οδηγούν σε μόνιμη παραμονή. Και ποιες είναι αυτές οι κινήσεις; Να πάρουν παιδεία εδώ στη Σάμο, να πάνε σε ξενοδοχεία να μάθουμε να ζούμε με το ζόρι (…) με τους μετανάστες. Ε δεν θα μάθουμε. Δεν θα το δεχτούμε» και «οι ΜΚΟ διαταράσσουν την ειρήνη του τόπου».
- Ο πρόεδρος των Μυτιληνιών κ. Ελευθερόγλου, δήλωσε ότι όποιος εργαζόμενος σε ΜΚΟ ή μετανάστης τολμήσει να πλησιάσει το χωριό θα έχει να αντιμετωπίσει τις καραμπίνες ομάδας που έχει φτιαχτεί για αυτόν τον σκοπό.
- Ο μητροπολίτης Σάμου έγραφε το 2017 στον Πρωθυπουργό ότι η «εισροή μεταναστών γίνεται πλέον με τη μορφή επέλασης», ενώ η μητρόπολη είχε πάρει παλιότερα μέρος και σε εκδήλωση με τίτλο «θέλουμε τουρίστες, όχι λαθρομετανάστες». [τα παραπάνω στοιχεία είναι από ρεπορτάζ της Εφ.Συν. από κάτοικο του νησιού στις 6.2.2018 και παρά το γεγονός ότι το site του ΚΚΕ 902.gr έγραψε άρθρο-απάντηση σε αυτό, δεν τα διέψευσε]
Με αυτούς λοιπόν κάνει το ΚΚΕ «προοδευτική συμμαχία» για το προσφυγικό;
Καραμπινάτοι ακροδεξιοί
Για να μην μιλήσουμε για την ακροδεξιά κίνηση ΣΑΜΟΣ SOS που έβγαλε δημόσιο κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία του ΚΚΕ. Η συγκεκριμένη ομάδα ζητάει μια Σάμο «καθαρή από πρόσφυγες» και «την απαλλαγή της χώρας και των νησιών της από τον μεταναστευτικό βρόγχο», μιλάει για «μεταναστευτική λαίλαπα», ενώ απαιτεί «την απελευθέρωση της πρωτεύουσας του νησιού μας, που βιώνει τις χειρότερες, τις πιο μαύρες μέρες της ιστορίας της».
Όποιος δίνει χώρο έκφρασης σε τέτοιες ομάδες πρέπει να γνωρίζει ότι βοηθάει στο να διογκωθεί το τέρας του ρατσισμού, του εθνικισμού και του φασισμού.
Δεν τα λέμε αυτά για να πούμε βέβαια ότι το ΚΚΕ έγινε ακροδεξιό κόμμα. Προφανώς και σε πολλά απ’ όσα λέει το ΚΚΕ για το προσφυγικό δεν θα διαφωνήσει κανείς στην Αριστερά. Όμως το ΚΚΕ, πιστεύοντας ότι αν μπει μπροστά σε μια ετερόκλητη κοινωνικά και πολιτικά συμμαχία θα κερδίσει εκλογικά, δίνει πάτημα στην άνοδο της ακροδεξιάς. Και αυτό φυσικά θα το πληρώσει η κοινωνία, η Αριστερά, και τα ίδια τα μέλη του ΚΚΕ.
Το ΣΑΜΟΣ SOS από τη δική του πλευρά, έχοντας βγάλει συμπεράσματα από την προηγούμενη εμπειρία του όταν προσπάθησε να οργανώσει αυτόνομες δράσεις (πχ τον Οκτώβρη του ’16 στην ανοιχτή εκδήλωση που κάλεσε και προκλήθηκαν αντιδράσεις), τώρα αλλάζει τακτική αφήνοντας το ΠΑΜΕ να βγει μπροστά προκειμένου να αποκτήσει ευρύτερο ακροατήριο και να φτιασιδώσει την αντιδραστική φύση του.
Για τα αιτήματα
Το ΚΚΕ στην κριτική που δέχεται απαντάει «μα τα αιτήματα της απεργίας είναι σωστά» και τα παραθέτει:
- Να κλείσει το hοt spοt στη Σάμο και στα άλλα νησιά.
- Να απεγκλωβιστούν oι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.
- Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας».
Στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου βέβαια τα αιτήματα αυτά εξειδικεύονται ακόμα παραπάνω. Και στην ουσία καταλήγουν στο: α) να φύγουν όλοι οι πρόσφυγες από το νησί, και να μείνει μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής όπου θα κάθονται όσοι φτάνουν «για μικρό χρονικό διάστημα» β) να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου θα μένουν πάλι σε «κέντρα», αλλά «με ανθρώπινες συνθήκες». γ) Να μην υπάρχουν υπηρεσίες ασύλου στο νησί. Φυσικά όλα αυτά συμπληρώνονται με την απαραίτητη κριτική στην ΕΕ και την κυβέρνηση.
Φυσικά συμφωνούμε να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες και πρόσφυγες ώστε να μετακινηθούν στις χώρες που το επιθυμούν, αν και αυτό σήμερα δεν λύνει το πρόβλημα καθώς θα αντιμετωπίσουν στρατό και αστυνομία σε αυτές τις χώρες.
Τα παραπάνω αιτήματα του ΚΚΕ όμως δεν συνιστούν «αριστερή απάντηση» στο προσφυγικό.
Όσο οι πρόσφυγες μένουν σε «κέντρα» και όχι σε σπίτια εντός των πόλεων θα είναι απομονωμένοι και περιθωριοποιημένοι. Όσο οι τοπικοί φορείς αντιδρούν με το σκεπτικό «όχι εδώ, αλλά παραδίπλα» λύση δεν μπορεί να δοθεί. Όσο δεν υπάρχουν προτάσεις για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στην κοινωνία μέσω της εργασίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, θα αναπτύσσεται πάντα ρατσισμός. Όσο τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών παραμένουν «φρούρια» και δεν υπάρχει μια αναλογική κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες αυτοί θα στοιβάζονται στις χώρες υποδοχής. Και όσο δεν υπάρχει μια πανευρωπαϊκή συνεργασία και κοινή δράση κινημάτων, αντιρατσιστικών οργανώσεων και συνδικάτων που να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση το πρόβλημα θα μεγαλώνει.
Γιατί το ΚΚΕ δεν έβαλε στην απεργία μια σειρά από τέτοια αιτήματα;
Με ποιους θα δώσουμε κοινό αγώνα;
Το ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί αν δεν σταματήσουν οι πόλεμοι, η στήριξη δικτατορικών καθεστώτων από τους ιμπεριαλιστές, και η αποικιοκρατική εκμετάλλευση των χωρών της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο.
Η μάχη όμως για την ανθρώπινη διαβίωση ντόπιων και μεταναστών πρέπει να δίνεται καθημερινά μέχρι να φτάσουμε στην ανατροπή του καπιταλισμού.
Το ΚΚΕ θα μπορούσε με την δύναμη που έχει να είχε βάλει μπροστά αιτήματα που να ενώνουν σε κοινό αγώνα ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες. Θα μπορούσε να κάνει απεύθυνση για πανευρωπαϊκό συντονισμένο αγώνα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Θα μπορούσε να οργανώσει τους πρόσφυγες στο hot spot της Σάμου ώστε να κατέβουν και αυτοί σε μια κινητοποίηση ενάντια στην κυβέρνηση.
Αντί για αυτό προτίμησε να οργανώσει μια «συμμαχία» με κομμάτια των εργοδοτών, με την τοπική αυτοδιοίκηση, με την εκκλησία, με την ακροδεξιά. Ότι και να έλεγαν τα «συμπληρωματικά» αιτήματα του ΚΚΕ, η αφίσα της απεργίας είχε τίτλο «Να κλείσει το hot spot» και γύρω από αυτό το αίτημα συσπειρώθηκε ότι πιο αντιδραστικό υπάρχει στο νησί.
Το ότι το ΚΚΕ έβαλε κάποια μετριοπαθή αιτήματα στην κινητοποίηση δεν μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα της. Ακόμα και οι ακροδεξιοί του ΣΑΜΟΣ SOS δεν έχουν πρόβλημα να «πασπαλίζουν» τα ρατσιστικά τους αιτήματα με λίγο από «φιλανθρωπία», προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι. Χαρακτηριστικά σε κείμενο τους αναφέρουν «θέλουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων και να επέλθει άμεσα η ειρήνη στην βασανισμένη πατρίδα τους!».
Να αντιστραφεί η εικόνα
Οι ρατσιστικές επιθέσεις, τα αυξημένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, οι «συμμαχίες» τοπικών φορέων ενάντια στους πρόσφυγες, δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα.
Η εικόνα αυτή πρέπει να αντιστραφεί. Για να γίνει αυτό χρειάζεται συνεργασία της Αριστεράς, όλων των προοδευτικών ανθρώπων και συλλογικοτήτων, του αντιφασιστικού κινήματος. Με ενιαίο μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά, την Χρυσή Αυγή και τις μνημονιακές κυβερνήσεις και πολιτικές. Με άμεσα αιτήματα που να βελτιώνουν την ζωή των προσφύγων και των ντόπιων σε σύνδεση με την ανάγκη για αγώνα όχι μόνο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αλλά στην ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Του συστήματος που όταν χρειάζεται μετανάστες τους φέρνει μαζικά το ίδιο ακόμη και με σκλαβοπάζαρα, ενώ όταν δεν τους χρειάζεται χτίζει τείχη και τους χρησιμοποιεί σαν αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα δεινά που η δική του οικονομική κρίση προκαλεί.