Το «πακέτο» ΣΥΡΙΖΑ: 14,15 δισ. ευρώ

Άρθρο της Σύνταξης από το νέο τεύχος του «Ξ», 453, 25 Μάη – 8 Ιούνη, που κυκλοφορεί

 

Τα νέα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους «Θεσμούς» αντιστοιχούν σε 4,9 δισ. ευρώ. Τα μέτρα που συμφώνησε με την υπογραφή του 3ου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2015 αντιστοιχούσαν σε 9,22 δισ. €. Συνολικά, το α’ και β’ μέρος του 3ου Μνημονίου (ή το 4ο Μνημόνιο, όπως θα μπορούσε να αποκαλεστεί) αθροίζονται σε 14,15 δισ. €.

Από αυτά το κύριο πλήγμα το δέχονται οι συνταξιούχοι από τη μια και οι χαμηλόμισθοι από την άλλη μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου.

Η μείωση των συντάξεων θα φτάσει συνολικά τα 2,72 δισ. € και η μείωση του αφορολόγητου τα 2.058 δισ. €. Η μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 € το χρόνο μεικτά, σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο ακόμα και οι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι των 400 € (καθαρά) το μήνα.

Όλη αυτή η «εξοικονόμηση» πόρων, γίνεται για να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022.

Η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτε σ’ ότι αφορά τη μείωση του χρέους την οποία ήθελε να χρησιμοποιήσει για να χρυσώσει το χάπι. Ο Σόιμπλε, εκ μέρους της γερμανικής άρχουσας τάξης, δήλωσε ότι δεν το συζητάει τώρα, αλλά αργότερα – με άλλα λόγια αφού τελειώσουν οι γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο αυτού του χρόνου και αφού ο Τσίπρας και η παρέα του προσκυνήσουν ολοκληρωτικά κι απόλυτα.

Δεν είναι μόνο οι συντάξεις και το αφορολόγητο, βέβαια. Συνολικά είναι 140 τα «προαπαιτούμενα». Ανάμεσα τους είναι

 • Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για τα καταστήματα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου – προάγγελος της κατάργησής της συνολικά, για όλο το χρόνο και για όλους, όπως έχει ήδη γίνει σε μια σειρά χώρες.
 • Η πώληση μεγάλου αριθμού φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, πράγμα που ενισχύει τις μεγάλες αλυσίδες και καταστρέφει το μικρό φαρμακοποιό της γειτονιάς
 • Η παραπέρα μείωση των δαπανών για την Υγεία, την Παιδεία και τους Δήμους.
 • Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η μεταφορά όλης της περιουσίας των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο (για να ξεπουληθούν)
 • Κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων όπως

α) το επίδομα οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα για παιδιά που φοιτούν σε δημόσια σχολεία: ανέρχεται σε 300 ευρώ το χρόνο ανά παιδί και δίνεται σε οικογένειες με εισόδημα έως 3.000 €.

β) το επίδομα απροστάτευτων παιδιών: 44 € το μήνα και δίνεται σε παιδιά που στερούνται πατρικής προστασίας μέχρι την ηλικία των 16 ετών.

γ) Το επίδομα ένδειας: ανέρχεται σε 600 ευρώ και δίνεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας κλπ, κλπ…

Το άλλοθι των αντίμετρων

Απέναντι σ’ αυτή τη ντροπιαστική συμφωνία η κυβέρνηση προβάλλει σαν άλλοθι τα περιβόητα αντίμετρα. Τα αντίμετρα περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα,

 • Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
 • Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
 • Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (αφορά εισοδήματα πάνω από 12.000 €)
 • Μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ.
 • Επιδότηση ενοικίου φτωχών νοικοκυριών
 • Αύξηση επιδομάτων για φτωχές οικογένειες
 • Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων
 • Αύξηση αριθμού θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Τι δεν λέει η κυβέρνηση

Θα εφαρμοστούν ποτέ αυτά τα αντίμετρα; Η κυβέρνηση προβάλλει τα αντίμετρα και προσπαθεί να κρύψει τρία πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι ξεπεραστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%. Δηλαδή αν καταφέρει η κυβέρνηση να ξεζουμίσει την κοινωνία για να «πιάσει» πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% τότε θεωρητικά θα μπορεί να μετατρέψει το 1% σε αντίμετρα.

Δεύτερο, τα πιο πάνω αντίμετρα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την απλή ανάγνωσή τους δεν αναιρούν τα σημερινά μέτρα, δεν αυξάνουν το αφορολόγητο, δεν αυξάνουν τους μισθούς πείνας ή τις συντάξεις (πχ 1,2 εκατ. συντάξεις είναι κάτω από 500 € το μήνα). Αντίθετα στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων – όπως δείχνουν τα «αντίμετρα» μείωσης της φορολογίας σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Τρίτο, και σημαντικότερο, το ποια αντίμετρα θα υπάρξουν και πότε δεν θα το αποφασίσει η κυβέρνηση, δεν θα το αποφασίσουν καν οι Θεσμοί, θα το αποφασίσει μόνο του το ΔΝΤ! Είναι κι αυτό ένα από τα σημεία κάτω από τα οποία έχει την υπογραφή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

 


Όταν «μειωθεί το χρέος» τι θα γίνει;

Η κυβέρνηση προβάλλει το θέμα της μείωσης του χρέους σαν τη μητέρα όλων των μαχών. Πέρα από το ότι κάθε φορά χάνει αυτή τη μάχη και αυτό το θέμα αναβάλλεται για την «επόμενη φορά», ας δούμε τι σημαίνει στην πράξη, με βάση το πιο αισιόδοξο από όλα τα σενάρια που συζητάνε αυτό τον καιρό οι περιβόητοι «Θεσμοί».

Κατ’ αρχήν ότι το χρέος κάποια στιγμή θα μειωθεί το αποδέχονται όλοι. Όχι όμως με την ονομαστική μείωση των ποσών του χρέους αλλά με παράταση της αποπληρωμής και με μείωση των επιτοκίων. Όπως όλοι ξέρουμε η σημερινή αξία ενός ευρώ δεν είναι η ίδια με την αξία του σε 5, 10 ή 20 χρόνια. Μ’ αυτό τον τρόπο, έμμεσα η αξία του χρέους θα μειωθεί. Με βάση αυτή την προσέγγιση ας δούμε το πιο θετικό από όλα τα σενάρια που συζητάνε οι «Θεσμοί»:

 • Πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ικανοποιητική ανάπτυξη της οικονομίας
 • Δεύτερη, να είναι τέτοια η ανάπτυξη ώστε να επιτρέπει από το 2022 και μετά πρωτογενή πλεονάσματα στο ύψος του 2% ή του 2,2% (μέχρι το ’22 θα είναι 3,5% του ΑΕΠ) για να πληρώνουμε τους τόκους των δανείων.
 • Έτσι, σιγά σιγά θα μειώνεται το χρέος για να φτάσει στο επίπεδο του 60% που θεωρείται «ικανοποιητικό», το… έτος 2060.

Δεν είναι αστείο. Μέχρι το 2060 θα πληρώνουμε δόσεις και τόκους για να αποπληρωθεί το χρέος και φτάσει στο «αποδεκτό» 60% του ΑΕΠ!! Οι σημερινοί 16άρηδες θα έχουν γεράσει και θα πληρώνουν ακόμη. Αυτό είναι το καλό σενάριο… Για το κακό ας μη μιλήσουμε…

Γι’ αυτό λέμε ότι το χρέος αντιμετωπίζεται μόνο με ένα τρόπο: Με την άρνηση αποπληρωμής του και με την εφαρμογή ενός σοσιαλιστικού προγράμματος από την Αριστερά που είναι συνεπής με τις αρχές και τις αξίες της και με τα συμφέροντα των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα