Το νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις

Σχόλιο από το Ξεκίνημα

Η υπογραφή του 3ου Μνημονίου περιλαμβάνει δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μια σειρά «μεταρρυθμίσεων» που θα χτυπήσουν για ακόμα μια φορά τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους.

Η αρχή έγινε με την αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες αυξήθηκαν από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις και από το 0% στο 6% στις επικουρικές.

Το τρίμηνο Σεπτέμβρη – Νοέμβρη μάλιστα θα υπάρξει αναδρομική κράτηση για τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο. Έτσι λοιπόν

«μια κύρια σύνταξη της τάξης των 800 ευρώ μεικτά θα μειωθεί κατά 15 ευρώ τον Σεπτέμβριο αλλά κατά 27 ευρώ το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου».[1]

Άλλωστε τον Αύγουστο, ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Χαϊκάλης, ενεργοποιώντας το νόμο 3863 του 2010 (του Λοβέρδου δηλαδή) επικύρωσε τη μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 392,7 € από 486 € [2].

Αυτά ήταν η αρχή. Στη μνημονιακή συμφωνία υπάρχουν αρκετές αναφορές στις «αναγκαίες» παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει όλους τους προηγούμενους αντι-ασφαλιστικούς νόμους και να θεσπίσει νέους, με στόχο την εξοικονόμηση ποσού που αντιστοιχεί στο 0,25% του ΑΕΠ για φέτος και στο 1% για το 2016[3]. Αυτό σημαίνει περικοπές ύψους σχεδόν 450 εκατ. € για φέτος και 1,8 δισ. € για του χρόνου.

Μέσα στο Φθινόπωρο πρέπει (σύμφωνα με τα μνημονιακά χρονοδιαγράμματα) να καταλήξουν οι συγκεκριμένες αλλαγές στον ασφαλιστικό «χάρτη» της χώρας. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει ετήσια εξισορρόπηση και σύνδεση εισφορών και παροχών) θα οδηγήσει σε περεταίρω μείωση των συντάξεων.

Οι όροι του Μνημονίου δεν αφήνουν περιθώρια «αισιοδοξίας». Η κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 είναι δεδομένη.

Κανένας δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν τα 67 ως το 2025[4]. Θα έχουμε ουσιαστική κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μείωση σε όλες τις συντάξεις, μέχρι και 45%.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία» διαβάζουμε ότι, με βάση όλες τις αλλαγές που προβλέπονται,

ασφαλισμένος του ΙΚΑ με 4.500 μέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 € θα παίρνει «σύνταξη»… 315 €, ενώ εργαζόμενος με 20 χρόνια ασφάλισης και 500 € μισθό θα παίρνει… 297 €!![5]

Με βάση τη σημερινή εικόνα της αγοράς εργασίας, με τη «μαύρη» εργασία να ανθεί, με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, ημιαπασχόλησης, εισφοροδιαφυγής, κλπ, αυτές οι περιπτώσεις μάλλον θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στο μέλλον.

Όσα αναφέραμε πιο πάνω είναι δεσμεύεις της κυβέρνησης τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει «αλλιώς δεν θα πάρουμε τη δόση» κλπ, κλπ.

Το «έργο» είναι γνωστό και χιλιοπαιγμένο. Τα Μνημόνια βυθίζουν την κοινωνία, όλο και πιο πολύ, σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Μια διαρκής και μόνιμη υποτίμηση της ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ας μην υπάρχουν φρούδες ελπίδες σε «ισοδύναμα» (ή σε «παράλληλα προγράμματα») που θα βρεθούν και θα ελαφρύνουν το λογαριασμό. Τέτοια δεν υπάρχουν. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η επίθεση στα εργασιακά στα ασφαλιστικά και όλα τα άλλα δικαιώματα μας, είναι ο δρόμος της αντίστασης και της πάλης.

____________________
Σημειώσεις
[1] «Κουρεμένες συντάξεις από σήμερα – Νέο ψαλίδι από τον Οκτώβριο» στο http://www.thepressproject.gr/article/80695/Kouremenes-oi-suntakseis-apo-simera—Neo-psalidi-apo-ton-Oktobrio
[2] «Στα 392,7 ευρώ από 486  ευρώ “πέφτει” η κατώτατη σύνταξη» στο http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=33039&subid=2&pubid=113660318
[3] Το απόσπασμα από το Μνημόνιο: «Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν πλήρως τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις και επίσης θα προβούν με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης της τάξης του 1/4 του ΑΕΠ το 2015 και της τάξης του 1% του ΑΕΠ έως το 2016».
[4] «Όλοι στα 67 για σύνταξη ως το 2025» στο http://www.tanea.gr/news/economy/article/5251953/oloi-sta-67-gia-syntaksh-ews-to-2025/
[5] «Μειώσεις – σοκ έως 45% στις νέες συντάξεις: Δείτε παραδείγματα για τις μεγάλες ανατροπές» στο http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113611781

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα