ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Στην αλλαγή του νόμου 2910 προχωράει η κυβέρνηση με τον νέο αντιμεταναστευτικό νόμο περί μετανάστευσης όπου τα βασικότερα στοιχεία του είναι:

-Άδεια παραμονής παίρνει μόνο όποιος μπει νόμιμα στη χώρα. Φυσικά κουβέντα δε λέει για τους υπάρχοντες 500.000 μετανάστες που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια παραμονής εξαιτίας των ανυπέρβλητων εμποδίων που υπήρξαν για την απόκτησή της.

-Καθιερώνεται μία, ενιαίου τύπου, άδεια διαμονής για όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που ζουν στη χώρα, όπου ενσωματώνεται η άδεια για το λόγο στον οποίο βρίσκεται ο αλλοδαπός στη χώρα (π.χ. άδεια εργασίας, σπουδών, κλπ.) με συνολικά 33 υποκατηγορίες. “Κλειδώνει”, όμως, την αιτιολογία δηλαδή αν κάποιος αλλάξει τις προϋποθέσεις της άδειας δεν μπορεί να ανανεώσει την άδεια του. Π.χ. ένας φοιτητής μετά από 7 χρόνια σπουδών δεν μπορεί να προσφέρει εργασία εδώ, διώχνεται.

-Παραπέμπει την ευθύνη της έκδοσης των αδειών στη περιφερειακή διοίκηση, η οποία ούτως ή άλλως πάσχει από σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή.

-Διατηρούνται τα υψηλά παράβολα: 150 ευρώ για 1 χρόνο, 300 ευρώ για 2, 450 για 3 και 900 ευρώ για 5 χρόνια, ενώ για τα ένσημα που προαπαιτούνται, παραμένει ανοιχτός ο αριθμός.

-Για την οικογενειακή συνένωση απαιτείται ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ το χρόνο (βασικός μισθός ανειδίκευτου) συν 20% προσαύξηση για να προσκαλέσει την γυναίκα του και 15% για κάθε παιδί. Οι προϋποθέσεις αυτές καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την οικογενειακή συνένωση.

-Αναβάλλεται για το 2011 η παροχή 5ετών αδειών, αντίθετα από το τι λέει η κοινοτική οδηγία. Πιο εξωφρενικές, όμως, είναι οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της 5ετούς άδειας, καθώς πρέπει να έχει υψηλό εισόδημα, ευπρεπή κατοικία, άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και κουλτούρας και μια 5μελής επιτροπή θα γνωμοδοτεί μετά από συνέντευξη του ενδιαφερομένου για την ηθική και τον χαρακτήρα του. Εκτός του ότι τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν τις πλησιάζει ούτε καν ο μέσος έλληνας, τι γίνεται αν η επιτροπή αυτή “σκανδαλιστεί” με κάποια ηθική όπου δεν ισχύει στην Ελλάδα (π.χ. μουσουλμάνοι και πολυγαμία);

-Ο μετανάστης υποχρεούται να ειδοποιεί τις αρχές για την παραμικρή του κίνηση. Δηλαδή αν αλλάξει διεύθυνση, αν παντρευτεί, αν χωρίσει, αν κάνει παιδί, αν αλλάξει δουλειά αν… οτιδήποτε. Οργουελικός κρατικός έλεγχος και κανείς δεν εγγυάται ότι σε μερικά χρόνια αυτό το μέτρο δεν θα περάσει και στους έλληνες με κάποια “προστατευτική” αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

-Επιπλέον ξενοδοχεία, κλινικές και νοσοκομεία υποχρεούνται να ειδοποιούν τις αρχές όποτε κάποιος μετανάστης κάνει χρήση των υπηρεσιών τους, καθώς και οι ιδιοκτήτες σπιτιών αν δεν έχει χαρτιά ο μετανάστης. Για μπόνους χαφιεδισμού δεν έχει ακουστεί ακόμα τίποτα.

Κατά την παρουσίαση του νόμου ο αρμόδιος υφυπουργός Αθ. Νάκος δήλωσε:

“ Είμαστε μια χώρα που οφείλει, επειδή γνωρίζει καλά τι σημαίνει μετανάστευση, να αποδείξει με την πρακτική της, την πολιτική της και τον βίο της, ότι ξέρει να σέβεται και να προστατεύει τα δικαιώματα και την προσωπικότητα των ανθρώπων που διαμένουν στο έδαφος της, τόσο ελλήνων όσο και αλλοδαπών πολιτών”. Ουδέν σχόλιο…

Ηλίας Αζαμπί

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής