Το μόνο που «απελευθερώνει» ο νόμος της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είναι τα κέρδη των ιδιωτών

Της Σύνταξης του «Ξ»

Ψηφίστηκε την Πέμπτη 28/11 στη βουλή από τη ΝΔ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «για την απελευθέρωση της ενέργειας», που βασικά είναι ένας πιο ύπουλος τρόπος να περιγράψει το περαιτέρω ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Τα μέτρα

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Ενέργειες που θα κάνουν την ΔΕΗ «ελκυστική» για την άμεση προσέλκυση αγοραστών, με κόστος φυσικά για το δημόσιο. Το τελικό «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης είναι βασικά το ξεπούλημα της ΔΕΗ.
  • Την «απελευθέρωση» των αμοιβών για μεγαλοστελέχη, που από εδώ και πέρα δεν «περιορίζονται» από το πλαφόν που ορίζεται από το νόμο (και το οποίο είναι 4.500€ το μήνα!).
  • Την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους (για να γίνει αυτό καταργείται με νόμο η συλλογική σύμβαση!) και «εθελούσιες» αποχωρήσεις για τους παλιούς (με έξοδα του δημοσίου πάλι).
  • Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου)
  • Την δυνατότητα η ΔΕΗ να «πουλάει» τις οφειλές των καταναλωτών σε εισπρακτικές εταιρείες (αλλιώς κοράκια).
  • Περιορισμός του ελέγχου του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις και εισαγωγή «συνέντευξης» (ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι ρόλο θα παίξει αυτό για πελατειακές σχέσεις προσλήψεων), και εξαίρεση της ΔΕΗ από τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων (!).

Με λίγα λόγια, οι βασικές ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο μπορούν να συνοψιστούν με λίγες λέξεις στα: μεταφορά πλούτου από το δημόσιο στους ιδιώτες, χτύπημα εργαζομένων, κατάργηση ελέγχων.

Πράσινη (υποτίθεται) ανάπτυξη

Μεγάλη έμφαση δίνει η κυβέρνηση στην υπόσχεση για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 καθώς προσπαθεί να εμφανιστεί ευαίσθητη στα θέματα του περιβάλλοντος.

Η αλήθεια είναι ότι η αποδέσμευση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα είναι ένα επείγον αίτημα στη φάση της περιβαλλοντικής κρίσης που περνάει ο πλανήτης. Και χρειάζεται δραστική στροφή στις τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η κυβέρνηση πιέζεται προφανώς να προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή λόγω της κατάστασης, αυτό που βασικά την ενδιαφέρει όμως δεν είναι το περιβάλλον, αλλά πως θα «βολέψει» τους ιδιώτες φίλους της.

Κατ’ αρχήν ας αφήσει κατά μέρους τις «περιβαλλοντικές ευαισθησίες» η κυβέρνηση σχετικά με τον λιγνίτη την στιγμή που προσπαθεί με κάθε τρόπο να σπρώξει την περιβαλλοντικά καταστροφική εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές και σε όλη την Βόρεια Ελλάδα. Αλλά και μέσα στο ίδιο το νομοσχέδιο υπάρχει ειδική αναφορά σε παραγωγή ενέργειας από καύση απορριμμάτων, κάτι που είναι γνωστό ότι παράγει διοξίνες, φουράνια και τοξική τέφρα!

Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εν συντομία να πούμε ότι το πόσο φιλικές προς το περιβάλλον είναι, έχει να κάνει με το πως ακριβώς σχεδιάζονται και που χωροθετούνται. Η αποδάσωση ολόκληρων βουνών για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και η καταστροφή καλλιεργούμενων εκτάσεων για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά μόνο περιβαλλοντικά ορθή δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι «επενδύσεις» αυτές δε, προβλέπεται να γίνουν από ιδιώτες, που είναι εξάλλου γνωστοί για το πόσο νοιάζονται για τη φύση μπροστά στα κέρδη τους.

Εμπειρίες ιδιωτικοποίησης

Η κυβέρνηση πατάει πάνω στην αγανάκτηση πολλών ανθρώπων σχετικά με την κατάσταση της ΔΕΗ, κατάσταση απαξίωσης και διαφθοράς βέβαια που οι ίδιες οι κυβερνήσεις δημιούργησαν. Και προβάλλει σαν «σωτηρία» την είσοδο των ιδιωτών. Αντί απάντησης ας δούμε μερικές εμπειρίες ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και διεθνώς για να καταλάβουμε ποιους ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη.

  • Με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ μας είχαν υποσχεθεί ότι οι τηλεφωνικές υπηρεσίες θα γίνουν φτηνότερες λόγω του ανταγωνισμού. Σήμερα, με βάση έρευνα της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ σε όλη την ΕΕ!
  • Μετά το ’90 υπήρξε ένα κύμα ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης παγκόσμια. Οι ιδιώτες σε όλες τις περιπτώσεις αύξησαν τα τιμολόγια και άφησαν το δίκτυο να παρακμάζει χωρίς να το συντηρούν. Έτσι είχαμε μετά το 2000 ένα αντίστροφο κύμα επαναφοράς του νερού στο δημόσιο, με συμβολικά παραδείγματα το Βερολίνο και το Παρίσι. Στο Παρίσι, ένα χρόνο μετά την εκδίωξη των ιδιωτών, η δημόσια επιχείρηση είχε κέρδη παρά το γεγονός ότι μείωσε τα τιμολόγια κατά 8%!
  • Στην παραγωγή ενέργειας ξεχωρίζει το παράδειγμα των ΗΠΑ. Πρόσφατα στην Καλιφόρνια, οι ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας διέκοψαν προληπτικά την ηλεκτροδότηση σε 3 εκατομμύρια άτομα (!). Ο λόγος ήταν ότι επειδή δεν έδιναν λεφτά για την συντήρηση και την υπογειοποίηση του δικτύου, υπήρχαν φόβοι για διαρροές που μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές λόγω των ισχυρών ανέμων. Ο ίδιος ο κυβερνήτης της πολιτείας χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας PG&E «άπληστη». Στην ίδια πολιτεία, το 2000 η περιβόητη Enron δημιουργούσε τεχνητές ελλείψεις ρεύματος που προκαλούσαν black-out για να αυξήσει την τιμή του ρεύματος που πουλούσε.
  • Χαρακτηριστική επίσης της προηγούμενης φάσης «απελευθέρωσης της ενέργειας» είναι η υπόθεση Energa-Hellas Power των επιχειρηματιών Μιλιώνη και Φλώρου. Αυτοί ως ιδιώτες πάροχοι ενέργειας μάζευαν τα λεφτά από το «χαράτσι» και αντί να τα αποδίδουν στο Δημόσιο τα έβγαζαν σε off-shore εταιρίες σε διάφορα «τροπικά» μέρη του κόσμου. Μιλάμε για ένα ποσό 256 εκ. ευρώ λεφτά δικά μας που ακόμα και σήμερα δεν έχει επιστραφεί στο σύνολο του πίσω. Μάλιστα, αυτές τις μέρες αποφυλακίστηκε και ο Αρ. Φλώρος, παρότι είχε καταδικαστεί για την υπόθεση, καθώς και για ηθική αυτουργία σε απόπειρα δολοφονίας ενός μάρτυρα κατηγορίας της υπόθεσης (!), αλλά και για πλαστογράφηση ιατρικών γνωματεύσεων προκειμένου να αποφυλακιστεί! Προηγούμενος δικηγόρος του Φλώρου ήταν ο Μάκης Βορίδης, ενώ συνεργάτης του για χρόνια ήταν ο σημερινός διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κ. Μητσοτάκη, Γρ. Δημητριάδης. Είναι όλοι αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο στο Δημόσιο και θα καταπολεμήσουν υποτίθεται τη διαφθορά στη ΔΕΗ!

Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ

Χρειάζεται να δοθεί μια συντονισμένη μάχη για να αποτραπούν αυτές οι εξελίξεις. Τα συνδικάτα των εργαζομένων, μαζί με τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, μαζί με το περιβαλλοντικό κίνημα και την μαχητική Αριστερά πρέπει να δώσουν την μάχη για:

  • Αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και αγώνας για να περάσει ολόκληρος ο κλάδος της ενέργειας κάτω από δημόσια ιδιοκτησία. Η ΔΕΗ είναι δημόσια περιουσία, την οποία έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, και δεν μπορεί να πουληθεί έναντι πινακίου φακής. Δε νοείται τέτοιοι κομβικοί παραγωγικοί κλάδοι που έχουν τεράστια δύναμη, να βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών που το μόνο τους ενδιαφέρον είναι το κέρδος. Πρέπει να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας ώστε η ενέργεια να αποτελεί δημόσιο αγαθό, να είναι φτηνό και προσβάσιμο σε όλους/ες τους εργαζόμενους, να γίνεται η σωστή συντήρηση του δικτύου, κτλ.
  • Για να λειτουργήσει σωστά αυτό το μοντέλο και να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης που οι κυβερνήσεις δημιούργησαν στη ΔΕΗ, χρειάζεται να λειτουργήσει κάτω από καθεστώς εργατικού και κοινωνικού ελέγχου και διαχείρισης. Κανένα μεγαλοστέλεχος της ΝΔ και «της αγοράς» δεν πρόκειται να καταπολεμήσει τη διαφθορά, που εξάλλου είναι σύμφυτη με το σύστημα που υπηρετούν. Οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αν οργανωθούν σε επιτροπές που θα έχουν αποφασιστικό ρόλο στον έλεγχο και τη λειτουργία της επιχείρησης, μαζί με σωματεία, συλλόγους και άλλες κοινωνικές οργανώσεις που θα πρέπει να εκφράζουν την άποψη της κοινωνίας για το πως πρέπει να παράγεται η ενέργεια.
  • Χρειάζεται άμεση απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ένα σχέδιο που να σέβεται πραγματικά τις κοινωνίες και το περιβάλλον. Στροφή όλων των εγκαταστάσεων και του προσωπικού της ΔΕΗ στην παραγωγή εξοπλισμού για ΑΠΕ ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Σοβαρές και επιστημονικές μελέτες για το ποια μορφή ΑΠΕ είναι κατάλληλη για κάθε τόπο, και ανοιχτή συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες. Όχι στις «αρπαχτές» της «πράσινης ενέργειας» από τις οποίες κερδίζουν μόνο οι ιδιώτες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα