Το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ: από την υπογραφή στην εφαρμογή

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με «ανανεωμένη» τη «λαϊκή εντολή» σηκώνει τα μανίκια και αρχίζει δουλειά. Θα εφαρμόσει τα μέτρα που υπέγραψε στα πλαίσια του 3ου Μνημονίου. Και επειδή είναι κυβέρνηση με «αριστερό» πρόσημο θα τα εφαρμόσει με ευαισθησία και όχι όπως θα τα εφάρμοζε η «αναίσθητη» Νέα Δημοκρατία αν τυχόν έβγαινε πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε εκλογές πριν αρχίσει να ψηφίζει τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» και πριν η κοινωνία αρχίσει να νιώθει στο πετσί της τα νέα μέτρα. Αυτό συνέβαλε σημαντικά στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς να είναι βέβαια ο μόνος παράγοντας. Γιατί ο περισσότερος κόσμος παρότι ξέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε Μνημόνιο δεν ξέρει τι περιλαμβάνει αυτό το Μνημόνιο και κυρίως δεν έχει αρχίσει να το πληρώνει…

Ας δούμε συνοπτικά τα πιο βασικά μέτρα που περιλαμβάνει το 3ο Μνημόνιο:

1. Ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ

Μέσω του ταμείου αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση θα ξεπουλήσει δημόσιες επιχειρήσεις, ακίνητα του δημοσίου, παραλίες, δάση, κ.α. Το ταμείο (το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση) θα πρέπει να προσλάβει «ανεξάρτητους εκτιμητές» και συμβούλους, οι οποίοι θα αποφασίσουν τι πρέπει να βγει στο σφυρί και σε ποια τιμή.

Στην πραγματικότητα οι «ανεξάρτητοι εκτιμητές» και οι σύμβουλοι θα είναι, για μια ακόμα φορά, τα στελέχη των εταιρειών (ξένων και ελληνικών) που θα καραδοκούν να αγοράσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Ο ρόλος τους στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων δεν θα είναι άλλος από το να επιλέγουν τα «φιλέτα» της Δημόσιας Περιουσίας και να τα βγάζουν προς πώληση σε εξευτελιστικές τιμές…

Τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των ιδιωτικοποιήσεων καταλαμβάνουν ο ΑΔΜΗΕ (το κομμάτι της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας) τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο ΟΛΠ (λιμάνι Πειραιά) ο ΟΛΘ (λιμάνι Θεσ/νίκης) τα πιο κερδοφόρα κομμάτια του ΟΣΕ (Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας) δηλαδή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (η εταιρία που πραγματοποιεί τα δρομολόγια) και η ΕΕΣΣΤΥ (η εταιρία συντήρησης τροχαίου υλικού), το τελευταίο 10% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ κ.α. ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, νέο κομμάτι της ΔΕΗ (μέχρι τον Ιούνιο του 2017 η ΔΕΗ πρέπει να έχει περιορίσει τις δραστηριότητές της στο 50% της ελληνικής αγοράς και το υπόλοιπο 50% να καλύπτεται από ιδιωτικές εταιρείες), κ.α.

2. Ανάκληση ήδη ψηφισμένων νόμων

Ανάκληση των νόμων που ψηφίστηκαν το πρώτο 5μηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη συγκατάθεση της Τρόικα, με εξαίρεση τον νόμο για την «ανθρωπιστική κρίση». Το άνοιγμα της ΕΡΤ και η επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών, σχολικών φυλάκων, διοικητικών των πανεπιστημίων, καθηγητών κ.α. συμπεριλαμβάνονται στους νόμους που πρέπει να ανακληθούν. Για να αποτρέψει αυτές τις εκ νέου απολύσεις η κυβέρνηση πρέπει να βρει «ισοδύναμα» μέτρα, τα οποία να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. 

3. Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ

Υλοποίηση «όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Ι» με έμφαση στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή (!), το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κ.α. ενώ όσον αφορά στα εργατικά δικαιώματα η συμφωνία προβλέπει:

«αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και […] των ομαδικών απολύσεων».

Πρακτικά η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να περάσει νόμους που χτυπούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα (που κατοχυρώνει ο ιστορικός νόμος 1264/82) και καταργούν εργατικά κεκτημένα δεκαετιών.

4. Αυξήσεις τιμών & φόρων

Αύξηση του ΦΠΑ για μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες που ρίχνουν ακόμα χαμηλότερα το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων και επιταχύνουν το θάνατο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

Στα περισσότερα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί από το 13% στο 23%. Στο 23% έχει αυξηθεί και ο ΦΠΑ στην εστίαση (καφενεία, εστιατόρια) στις μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων κτλ) στις ιατρικές υπηρεσίες, στο τέλος αποχέτευσης (το οποίο θα οδηγήσει σε αυξημένους λογαριασμούς ΕΥΔΑΠ) ενώ με ΦΠΑ επιβαρύνονται πλέον, μεταξύ άλλων, τα φροντιστήρια και τα ασφαλιστήρια (ΙΧ κ.α.).

Καταργείται σταδιακά η έκπτωση στο ΦΠΑ που είχαν τα νησιά (από την 1/1/2017 δεν θα ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε κανένα νησί)

Αυξάνονται συνολικά οι φόροι. Το επόμενο διάστημα προβλέπονται αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος (στις κλίμακες) μονιμοποίηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», αύξηση στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων (ώστε να διασφαλιστούν έσοδα πάνω από 2,5 δισ.ευρώ από το φόρο ακίνητης περιουσίας) κ.α. Επίσης αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το 2015 θα πάει στο 75% (ήταν 55%) και το 2016 θα φτάσει στο 100%!

5. Αγρότες

Αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών, οι οποίοι θα φορολογούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, από το πρώτο ευρώ που εισπράττουν. Σ’ αυτό (το ποσό που φορολογείται) θα συμπεριλαμβάνονται και οι επιδοτήσεις που παλιά δεν φορολογούνταν.

Κατάργηση της μειωμένης φορολογίας των αγροτών στο πετρέλαιο κίνησης (που χρησιμοποιούν για τα αγροτικά οχήματα αλλά κυρίως για τα τρακτέρ και τα υπόλοιπα αγροτικά μηχανήματα).

Τα παραπάνω μέτρα χτυπάνε τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και κάνουν το επάγγελμα του αγρότη μη βιώσιμο. Συρρικνώνουν τον αγροτικό πληθυσμό, στέλνουν χιλιάδες αγρότες στην ανεργία και τη φτώχια.

6. Ασφαλιστικό

Ήδη έχει ψηφιστεί στη Βουλή η χορήγηση πλήρους σύνταξης μόνο μετά τη συμπλήρωση των 67 ετών.

Η κατώτερη σύνταξη των 486€ παγώνει στη σημερινή ονομαστική της αξία μέχρι το 2021. Για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά η κατώτατη σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 100 περίπου ευρώ – αντί των 486 € η κατώτερη σύνταξη θα είναι 393 €.

Επίσης ψηφίστηκε μείωση στις συντάξεις μέσω της αύξησης των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% για τις κύριες συντάξεις και 6% για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τους επόμενους μήνες αναμένεται νέο πακέτο μέτρων για το ασφαλιστικό, το οποίο θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το προηγούμενο.

7. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οφειλές και κατασχέσεις

Δρομολογείται η εφαρμογή του αναθεωρημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που θεσπίζει το προνόμιο των τραπεζών και αποκλείει ουσιαστικά τους εργαζόμενους από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος επιχειρήσεων.

Επίσης διευκολύνονται οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών, μειώνεται το ακατάσχετο για ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 1000 ευρώ για καταθέσεις και στα 1250 για μισθούς και συντάξεις (από τα 1500 ευρώ που ήταν) ενώ η κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα και αυτοματοποιημένες διαδικασίες έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να εισπράξουν πιο εύκολα και άμεσα την πλειοψηφία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

8. Αυθαιρεσία τραπεζιτών

Τέλος, με το νέο μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πάρει μέτρα που ενισχύουν την αυθαιρεσία των τραπεζών, εξαλείφοντας «κάθε δυνατότητα για πολιτική παρέμβαση, ιδίως σε διαδικασίες διορισμού των διοικητών» και ενισχύοντας πρακτικά τη δικτατορία των τραπεζών και των «αγορών».

9. Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Κατάρτιση νέου μισθολογίου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, από τις αρχές του 2016 – πράγμα το οποίο μεταφράζεται σε νέες μειώσεις.

«Το αντάλλαγμα»

Τα παραπάνω μέτρα (και πολλά άλλα) θα ληφθούν έτσι ώστε οι δανειστές της χώρας να παράσχουν ένα νέο δάνειο ύψους 82 δισ. ευρώ! Με αυτά τα 82 δισ. θα μπορέσει υποτίθεται η χώρα να ξεπληρώνει τα χρέη της και να μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτή είναι η συμφωνία του 3ου Μνημονίου, την οποία πληθώρα οικονομολόγων (όχι μόνο αριστερών) έχει χαρακτηρίσει ως αποτυχημένη, αφενώς γιατί τα παραπάνω μέτρα είναι αδύνατον να οδηγήσουν σε ανάπτυξη (αντιθέτως θα βαθύνουν την ύφεση) αφετέρου γιατί το χρέος της χώρας είναι πρακτικά αδύνατο να αποπληρωθεί. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα