Το Μεξικό αποποινικοποιεί την άμβλωση!

Σχόλιο του «Ξ»

Στις 6 Σεπτεμβρίου, σε μια απόφαση που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορική από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αποφάσισε την αποποινικοποίηση της άμβλωσης. Η απόφαση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα πολύχρονων αγώνων του γυναικείου κινήματος στη χώρα, που διεκδικεί την πλήρη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. 

Ο στόχος αυτός βέβαια βρίσκεται ακόμη αρκετά μακριά. Παρά την τεράστια σημασία της πρόσφατης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε τοπικό επίπεδο εξακολουθούν να υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν την άμβλωση. 

Έτσι, σε κάποιες περιοχές της χώρας μπορεί μια γυναίκα, ή το υγειονομικό προσωπικό που θα πάρει μέρος σε μια επέμβαση τερματισμού εγκυμοσύνης να μην διωχθεί από τον ομοσπονδιακό νόμο, αλλά να διωχθεί από τους νόμους που ισχύουν σε περιφερειακό / τοπικό επίπεδο. Επομένως, παραμένει πολύ πιθανό σε κάποιες περιοχές να μην γίνονται δεκτές από τους γιατρούς γυναίκες που ζητάνε να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Επόμενος στόχος του φεμινιστικού κινήματος της χώρας είναι η πλήρης και καθολική νομιμοποίηση του δικαιώματος στην άμβλωση, όχι μόνο από τον ομοσπονδιακό νόμο, αλλά και από τους νόμους των μεξικανικών περιφερειών. 

Την ίδια ώρα σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, τόσο η μάχη για το δικαίωμα στην άμβλωση, όσο και αυτή για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και συνολικά για ίσα δικαιώματα, κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. 

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές νίκες, όπως η νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή το 2020, τόσο η Καθολική Εκκλησία όσο και οι διάφοροι ακροδεξιοί πολιτικοί και κόμματα, εξακολουθούν να έχουν σημαντικά ακροατήρια και να παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών. 

Σε ολόκληρη την ήπειρο, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, ο αγώνας για τα γυναικεία δικαιώματα, για να αποκτήσουν οι ίδιες οι γυναίκες τον πλήρη έλεγχο πάνω στο σώμα και τη ζωή τους, συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει τον σεξισμό, τις διακρίσεις και την καταπίεση!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα