Το Ξεκίνημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Του Πάρη Μακρίδη

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές μπορούσαν να αποτελέσουν ένα έναυσμα ανατροπής αλλά δυστυχώς, ένα τέτοιο μήνυμα δεν βγήκε από τις κάλπες της 18ης και 25ης Μάη. Αυτή η εξέλιξη «βαραίνει» κυρίως τις ηγεσίες των μαζικών κομμάτων της Αριστεράς.

Τα ποσοστά που πήραν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιούνη του 2012, επιβεβαιώνοντας ότι η «δεξιά» στροφή της ηγεσίας του και η διαρκής μετατόπιση σε πιο μετριοπαθείς θέσεις, δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό στα λαϊκά στρώματα.

Το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την άλλη, αναπλήρωσαν ένα μέρος των δυνάμεων που έχασαν στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη του 2012, πράγμα όμως που δεν αποτελεί επιτυχία, καθώς δεν κατάφεραν μετά από τέσσερα χρόνια καταστροφικών Μνημονίων και όξυνσης των κοινωνικών αγώνων να αποτελέσουν την πολιτική έκφραση των αναζητήσεων και των αγώνων των εργαζομένων.

Oι προτάσεις του «Ξ»

Το «Ξεκίνημα» πήρε από νωρίς τη θέση ότι μια συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Η Αριστερά θα μπορούσε, αν ήθελε, να συνεργαστεί, διατηρώντας και προβάλλοντας τις διαφορές και τα διακριτά της χαρακτηριστικά, συγκροτώντας ένα κοινό ψηφοδέλτιο σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια και δίνοντας, το κάθε κόμμα και οργάνωση, τη δική του μάχη για σταυρούς, στους δικούς του υποψήφιους.

Ακόμα και πάνω σ’ ένα «μίνιμουμ» πρόγραμμα πάλης, ένα πρόγραμμα σύγκρουσης και ρήξης με τα Μνημόνια και τον Καλλικράτη, τότε θα μπορούσε να κερδίσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μια νίκη σαν κι αυτή θα μπορούσε να μετατρέψει τους Δήμους σε «κάστρα» αντίστασης στις πολιτικές λιτότητας κυβέρνησης και Τρόικα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενός μαζικού λαϊκού κινήματος ανατροπής.

Oι συνεργασίες του «Ξ»

Το «Ξεκίνημα» μπήκε στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών έχοντας την παραπάνω προσέγγιση. Με τη διάθεση προώθησης αυτού του σκεπτικού συμμετείχαμε και συνεργαστήκαμε με συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και του ΚΚΕ!

Η στάση αυτή είναι σίγουρα ασυνήθιστη. Στην πραγματικότητα δεν αντανακλά τίποτε άλλο από την ανάγκη ενωτικής και μαχητικής δράσης της Αριστεράς, πέρα από κομματικούς «περιορισμούς» και «τείχη». Για εμάς το ζητούμενο ήταν η στήριξη δημοτικών παρατάξεων με ενωτικά, ριζοσπαστικά, μαχητικά χαρακτηριστικά. Εκεί όπου τα δημοτικά/περιφερειακά σχήματα του ΣΥΡΙΖΑ εκπλήρωναν αυτές τις προϋποθέσεις, συμμετείχαμε σ’ αυτά, καθώς αφενός η εκλογική απήχησή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα πολιτικής ανατροπής και αφετέρου στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή η «μπάλα» των διεργασιών σε όλη την Αριστερά.

Σε περιοχές που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε συνεργασίες με υποψηφίους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, ή οι υποψήφιοί του δεν εξέφραζαν μια ριζοσπαστική διάθεση, μια διάθεση πάλης και σύγκρουσης με το πολιτικό κατεστημένο, κατεβήκαμε είτε συμμετέχοντας είτε συνεργαζόμενοι, με δημοτικές παρατάξεις που στηρίχτηκαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή πιο γενικά την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Σε μια περίπτωση επίσης, στην Κω, συμμετείχαμε  στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Παραθέτουμε αναλυτικά τα αποτελέσματα των δημοτικών παρατάξεων στις οποίες συμμετείχαμε ή συνεργαστήκαμε (στις παρενθέσεις παρατίθεται η πολιτική στήριξη)

Αθήνα

Περιοχή

Παράταξη

Ποσοστό Α’ γύρου

Αθήνα

Ανοιχτή Πόλη (ΣΥΡΙΖΑ)

20,00%

Ζωγράφου

Κίνημα στην Πόλη (ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

3,86%

Πετρούπολη

Ανυπόταχτη Πετρούπολη (εξωκ. Αριστερά)

4,12%

Δάφνη

ΜΑΡΙΔΑ (εξωκοιν. Αριστερά)

7,60%

Νέα Ιωνία

Ενότητα για τη Νέα Ιωνία (ΣΥΡΙΖΑ)

33,57%

Θεσσαλονίκη

Περιοχή

Παράταξη

Ποσοστό Α’ γύρου

Κεντρική Μακεδονία

Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα (ΣΥΡΙΖΑ)

11,74%

Θεσσαλονίκη

Ανοιχτή Πόλη (ΣΥΡΙΖΑ)

10,57%

Συκιές- Νεάπολη

ΑυΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ)

14,93%

Κορδελιό- Εύοσμος

Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση (ΣΥΡΙΖΑ)

7,70%

Θερμαϊκός

Συμπολιτεία (ΣΥΡΙΖΑ)

18,71%

Θέρμη

Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής (ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

2,42%

Βόλος

Περιοχή

Παράταξη

Ποσοστό Α’ γύρου

Βόλος

Δρόμοι Συνεργασίας (ΣΥΡΙΖΑ)

24,82%

Πελοπόννησος

Περιοχή

Παράταξη

Ποσοστό Α’ γύρου

Περιφέρεια

Ανταρσία στο Μωριά (ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

2,91%

Κως

Περιοχή

Παράταξη

Ποσοστό Α’ γύρου

Κως

Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ)

2,93%

Οι εκστρατείες μας

Σε κάθε περίπτωση, με όποιον και αν συνεργαστήκαμε σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάναμε δυναμική παρέμβαση στις γειτονιές και με μαχητική εκστρατεία.

Μοιράζοντας περίπου 250.000 προκηρύξεις πανελλαδικά, «φτάνοντας» σ’ ένα αντίστοιχο αριθμό σπιτιών, μιλώντας με τον κόσμο, πόρτα – πόρτα, άνθρωπο – άνθρωπο, παλέψαμε έτσι ώστε η Αριστερά, και πιο ειδικά οι συνδυασμοί που συμμετείχαμε, να βγουν ενισχυμένοι.

Υπήρχαν ασφαλώς και συνδυασμοί που στηρίξαμε ενεργά χωρίς να συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια, όπως του Σ. Ρούσου στο Χαλάνδρι, του Π. Ζήκα στο δήμο Χολαργού-Παπάγου, του Κ. Παπαδόπουλου στη Νίκαια, του Θ. Δρίτσα στον Πειραιά, κλπ.

Με το δικό μας υλικό, δηλαδή με τις δικές μας θέσεις όσον αφορά το πρόγραμμα που χρειάζεται να έχει η Αριστερά, την ανάγκη ενότητας στη δράση και τις πολιτικές μάχες που οφείλουν να δοθούν, επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε τα λαϊκά στρώματα έτσι ώστε να στηρίξουν αυτές τις θέσεις, αυτή τη στάση μέσα στην Αριστερά. Και σε πολλές περιπτώσεις, τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι οι θέσεις αυτές μπορούν να έχουν μαζική ανταπόκριση!

Τα αποτελέσματα της εκστρατείας μας

Η μεγαλύτερη επιτυχία μας σημειώθηκε στο Βόλο, όπου εκλέξαμε το σ. Νίκο Κανελλή δημοτικό σύμβουλο (4ος στην κατάταξη με 742 σταυρούς) το σ. Κώστα Ιατρόπουλο τοπικό σύμβουλο στη Δημοτική Κοινότητα Βόλου (2ος στην κατάταξη με 612 σταυρούς) ενώ είναι ανοιχτή και η εκλογή για την ίδια Δημοτική Κοινότητα και της σ. Μαριάνθης Κυπρίδου (4η με 376 σταυρούς). 

Στο Δήμο Ζωγράφου, η σ. Ειρήνη Πλουμπίδη ήρθε πρώτη ανάμεσα στους υποψήφιους του Κινήματος στην Πόλη (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με 148 σταυρούς και ο σ. Διονύσης Χρηστόπουλος 5ος με 65 σταυρούς, σε σύνολο 38 υποψηφίων. Η συντρόφισσα Ειρήνη δεν εκλέχτηκε στο δήμο καθώς το ΚσΠ έκλεξε μόνο μία δημοτική σύμβουλο, την επικεφαλής του σχήματος Ράνια Νενεδάκη.

Στο Δήμο Πετρούπολης ο σ. Γιώργος Κασαμπαλάκος ήρθε  9ος σε σύνολο 38 υποψηφίων με το σχήμα Ανυπότακτη Πετρούπολη που στηρίχτηκε σε δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η συντρόφισσα Μαριλού Κολοκυθά ήταν 16η στους 38 υποψήφιους.

Τα στοιχεία όλων των υποψηφίων του «Ξ», όπως τα παραθέτουμε δεν είναι πλήρη και σε μερικές περιπτώσεις δεν υπάρχουν καθόλου γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Είναι στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τις υπηρεσίες των δήμων, ανεπίσημα, κι έχουν δημοσιευτεί σε τοπικά site και εφημερίδες.

Έτσι, για το σ. Θοδωρή Αναστόπουλο (υπ. διαμερισματικό σύμβουλο στα Πατήσια) που κατέβηκε με την «Ανοικτή Πόλη» που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουμε στοιχεία. Το ίδιο για το σ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη που κατέβηκε με τη ΜΑΡΙΔΑ (σχήμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) στο Δήμο Δάφνη –Υμηττού. Η συντρόφισσα Μιρένια Σιώκου πήρε 177 σταυρούς (χωρίς να είναι το τελικό αποτέλεσμα) με το σχήμα «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία».

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο σ. Θανάσης Μαρίνης, όπως όλα δείχνουν, θα προσεγγίσει τους 1.000 σταυρούς, παρότι δεν έχει ελπίδες εκλογής αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την μάχη στην περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή έχει 600 σταυρούς με καταμετρημένο το 60% των ψήφων.

Στο Δήμο Θερμαϊκού η συντρόφισσα Κάτια Κλείτσα πήρε 121 σταυρούς με το σχήμα Συμπολιτεία (ΣΥΡΙΖΑ) στο δήμο Συκεών-Νεάπολης ο Γιώτης Βογιατζής, με την ΑΥΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) 82 σταυρούς (χωρίς να είναι το οριστικό αποτέλεσμα), για το σ. Γιάννη Παπία με την «Ανοιχτή Πόλη» (ΣΥΡΙΖΑ) δεν υπάρχουν στοιχεία, το ίδιο για τους σ.  Δημήτρη Νάτσιο και Αλέκο Λύκο με την Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση (ΣΥΡΙΖΑ) στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης και για το σ. Θοδωρή Φράγκο στο δήμο Θέρμης, με το σχήμα Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής που στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην περιφέρεια Πελοπονήσου ο σ. Χρήστος Νικολάου, με την Ανταρσία στο Μωριά (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) είναι 6ος με 160 σταυρούς χωρίς να έχει τελειώσει η καταμέτρηση και δεν έχουμε επίσης στοιχεία για τη συντρόφισσα Σοφία Χατζηφούντα που κατέβηκε με τη Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) στην Κω.

Συνεχίζουμε τη μάχη, από νέες θέσεις

Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι που θα εκλέξουμε αλλά και τα ποσοστά που έλαβαν οι δικοί μας υποψήφιοι δεν θα μείνουν σε ένα εκλογικό επίπεδο. Τόσο η εκστρατεία μας όσο και τα αποτελέσματά της, αποτελούν μια στιγμή στον αγώνα που δίνουμε για πολιτικές ανατροπές στην ελληνική κοινωνία αλλά και για μια Αριστερά, μαχητική, ριζοσπαστική, πραγματικά σοσιαλιστική, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και να μπει μπροστά στην οργάνωση των αγώνων που απαιτούνται για τις ανατροπές αυτές.

Η παρουσία που κατοχυρώσαμε στις γειτονιές και οι εκλεγμένοι μας σύμβουλοι θα λειτουργήσουν στην υπηρεσία του κινήματος, θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των εργατικών και αντιφασιστικών αγώνων, θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της μάχης που δίνουν τα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή όχι μόνο των μνημονιακών πολιτικών αλλά και του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,179ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα