Το «Ξεκίνημα» στη μάχη της Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες

Πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας των μελών και φίλων του «Ξ» στις προηγούμενες μέρες και βδομάδες αφιερώθηκε σε δράσεις αντιμετώπισης του τεράστιου δράματος των ατελείωτων καραβανιών των προσφύγων. Σ’ αυτή τη σελίδα γίνεται μια σύντομη αναφορά σε διάφορες δράσεις σε διαφορετικές περιοχές. Στο site του «Ξ» οι αναγνώστες μας μπορούν να δουν πιο αναλυτικά ρεπορτάζ. Άλλες δράσεις του «Ξ» μπορείτε να δείτε στις υπόλοιπες σελίδες της εφημερίδας.

Αθήνα, πλατεία Βικτωρίας

Την Παρασκευή 30 Οκτώβρη, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά (στον οποίο συμμετέχει το  «Ξ») μαζί με συλλογικότητες και κατοίκους της γειτονιάς, πραγματοποίησαν δράση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας.

Η δράση ξεκίνησε στις 17.00 με διανομή φαγητού. Παράλληλα, λίγο πιο δίπλα είχε στηθεί ένας αυτοσχέδιος χώρος με παιδικές δραστηριότητες ενώ πραγματοποιήθηκε επίσης συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης. Οι κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά στο κάλεσμα δίνοντας τρόφιμα, είδη υγιεινής κλπ. Τα είδη που συλλέξαμε τα προωθήσαμε στους πρόσφυγες της πλατείας.

Ταυτόχρονα, μοιράστηκε ανοιχτή επιστολή στους κατοίκους της περιοχής για να σταθούν αλληλέγγυοι και να παλέψουμε από κοινού για μια καλύτερη για όλους ζωή.

Η δράση έκλεισε με βιντεοπροβολές που παρουσίαζαν το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι των προσφύγων για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Η δράση αυτή απάλυνε -έστω και για λίγες ώρες- τον πόνο των προσφύγων. Έφερε χαμόγελα στα εμφανώς ταλαιπωρημένα  πρόσωπά τους. Όμως όσα και να προσφέρει η κοινωνία στους πρόσφυγες, αν δεν διεκδικήσουμε ταυτόχρονα τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων υποδοχής, με ιατρική περίθαλψη και νομική κάλυψη, την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων σε όποια χώρα της Ευρώπης επιθυμούν, η αλληλεγγύη θα είναι ανεπαρκής.

Ζωγράφου: δεύτερη αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στη Σάμο

Η Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου, στην οποία συμμετέχει και η τοπική οργάνωση του «Ξεκινήματος» , συνεχίζει τις δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Τις τελευταίες βδομάδες έγιναν πολλά μαζέματα ειδών πρώτης ανάγκης έξω από σούπερ μάρκετ, ζητώντας από τον κόσμο να φέρει κυρίως τρόφιμα, παπούτσια, αδιάβροχα, υπνόσακους κλπ, αλλά και να συμμετέχει ενεργά στις δράσεις μας που εκτός από συλλογή ειδών περιλαμβάνουν και μοίρασμα ενημερωτικού υλικού στη γειτονιά.

Την Πέμπτη 29/10 πραγματοποιήσαμε με επιτυχία τη δεύτερη αποστολή ειδών προς τη Σάμο όπου θα τα μοιράσει στους πρόσφυγες η «Κίνηση Σάμου για τα ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες».

Θεσ/νίκη: Δράσεις στο Λαγκαδά και το κέντρο, Σάββατο 7/11

Το «Ξεκίνημα» διοργανώνει μέσα στη βδομάδα αυτή δύο ακόμα δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.

Η πρώτη θα γίνει στο Λαγκαδά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συλλέγονται είδη πρώτης ανάγκης. Η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Νοέμβρη από τις 12.00 μέχρι τις 14.00 στο πάρκο μπροστά στην είσοδο του κτιρίου της Πολεοδομίας – Εφορίας από την πλευρά της οδού Λουτρών.

Τα πράγματα που θα μαζευτούν θα μεταφερθούν την ίδια μέρα στην Ειδομένη. Για τα είδη που χρειάζονται, επικοινωνήστε μαζί μας στα 6973577475 και 6980752280.

Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Οργάνωσης «Ξεκίνημα» (Πτολεμαίων 40, 7ος όροφος) από τις 17.00 ως τις 19.00 και θα μαζεύονται είδη πρώτης ανάγκης και μαγειρεμένου φαγητού.

Αμέσως μετά θα υπάρξει οργανωμένη μετακίνηση στην Ειδομένη για να μοιραστούν.

Δράσεις αλληλεγγύης της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας

Το Σάββατο 31/10 πραγματοποιήθηκε συλλογή τροφίμων και άλλων ειδών έξω από το σούπερ μάρκετ που βρίσκεται κοντά στο Νοσοκομείο του Βόλου από την επιτροπή γειτονιάς Αγ. Ελευθερίου της ΑΚΜ. Σκοπός αυτής της δράσης ήταν να συγκεντρωθεί μια σημαντική ποσότητα πραγμάτων έτσι ώστε να ενισχυθεί ένας σημαντικός αριθμός οικογενειών της γειτονιάς που σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμα και τα στοιχειώδη. Είναι μια κίνηση που η ΑΚΜ προσπαθεί να την κάνει με σταθερό τρόπο τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη φορά δόθηκε μια πολύ σημαντική ποσότητα τροφίμων από τους Εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, που τα συγκέντρωναν την προηγούμενη περίοδο με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων αλληλεγγύης της ΑΚΜ, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά τους!

Επόμενη δράση της ΑΚΜ είναι ένα Γλέντι Αλληλεγγύης με παράλληλο μάζεμα τροφίμων για τους πρόσφυγες που θα γίνει την Κυριακή 8 Νοέμβρη στις 13.30 στο Στέκι Μεταναστών Βόλου (Ιωλκού 33 & Τ. Οικονομάκη), με ζωντανή μουσική από ρεμπέτικη κομπανία.

Νίκαια

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης που πραγματοποίησε το «Ξεκίνημα» στη Νίκαια το Σάββατο 31 Οκτώβρη, έξω από σούπερ μάρκετ.

Δεκάδες σακούλες και κούτες με ρούχα και τρόφιμα μαζεύτηκαν, πράγμα που δείχνει ότι ο νικαιώτικος λαός δεν ξεχνά την προσφυγική του καταγωγή.

Τα είδη που μαζεύτηκαν διατέθηκαν στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νίκαιας – Πειραιά, ο οποίος έχει ξεκινήσει καμπάνια στα σχολεία της περιοχής για τη συλλογή πραγμάτων για τους πρόσφυγες.

Βάρη

Ακόμα πιο πετυχημένη από την πρώτη (η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτώβρη) ήταν η δεύτερη παρέμβαση του «Ξ» στη Βάρη έξω από σούπερ μάρκετ για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, το Σάββατο 31 Οκτώβρη.

Ο κόσμος της περιοχής γέμισε τρία καρότσια με τρόφιμα ενώ μαζεύτηκαν και αρκετές σακούλες με ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες κ.α.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκινητικής αλληλεγγύης ήταν μια γυναίκα που γέμισε μόνη της ένα καρότσι αλλά και ένα παιδάκι που έφερε τα παιχνίδια του για τα μικρά προσφυγόπουλα.

Τα πράγματα που μαζεύτηκαν θα αποσταλούν στην Κω και τη Σάμο, όπου θα τα μοιράσουν στους πρόσφυγες συλλογικότητες των περιοχών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα