Το “Ξεκίνημα” για το “2ο κύμα”

Σε μια φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα η εμφάνιση του 2ου κύματος αποτελεί κάτι απαραίτητο που δίνει προοπτική και αισιοδοξία. Γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν να κάνουν με δύο βασικές πτυχές. Η μία είναι η πολιτική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί με συνέπεια σε μια αντικαπιταλιστική, ταξική προοπτική, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό. Η δεύτερη είναι η οργανωτική αδυναμία του να ανοιχτεί στην κοινωνία και να συσπειρώσει αγνούς και ανιδιοτελείς αγωνιστές του κινήματος που δεν ανήκουν στις υπάρχουσες 11 συνιστώσες. Τα δύο αυτά ζητήματα έχουν στενή αλληλοσύνδεση.

Είναι γνωστή η επιθετικότητα της ανανεωτικής τάσης του ΣΥΝ αυτή την εποχή. Αντιδρώντας στην αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο επιχειρούν την ρεβάνς. Τα ΜΜΕ παίζουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο αυτή την περίοδο. Η ανοιχτή αναφορά του Κύρκου, πρόσφατα, στην πιθανότητα διάσπασης του ΣΥΝ υπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς και προετοιμάζει την «Ανανεωτική» τάση του ΣΥΝ «για κάθε ενδεχόμενο» που συμπεριλαμβάνει την περίπτωση συμμετοχής σε κοινή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Η «Ανανεωτική» τάση του ΣΥΝ έδειξε πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει με την πρόσφατη στάση της στην ΠΟΣΔΕΠ, όταν διασπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ χάρισε την ΠΟΣΔΕΠ στο κατεστημένο. Αυτή η επιθετικότητα χρειάζεται απάντηση.

Απάντηση μπορεί μόνο να δώσει η στροφή στην κοινωνία και η οργάνωση χιλιάδων και δεκάδων χιλιάδων αγνών και ανιδιοτελών ανθρώπων της αριστεράς και των κινημάτων, στη βάση ενός αριστερού, αντικαπιταλιστικού, ταξικού προγράμματος πάλης με σοσιαλιστική προοπτική και κατεύθυνση. Όμως οι οργανωτικές μορφές που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απλά μια εκλογική συμμαχία στην οποία δεν χωράνε οι «ανένταχτοι», δηλαδή όσοι δεν ανήκουν σε κάποια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ένας φορέας που να επιτρέπει την ύπαρξη τοπικών οργανώσεων στις οποίες όχι μόνο οι συνιστώσες αλλά και οι «ανένταχτοι» αγωνιστές θα έχουν λόγο και συμμετοχή στις αποφάσεις. Αυτό σημαίνει τη μετατροπή του σε ένα ιδιότυπο ομοσπονδιακό, πολυτασικό φορέα, με δημοκρατική λειτουργία, με αποφασιστική συμμετοχή της «βάσης» στις αποφάσεις, και έλεγχο των ηγετικών κλιμακίων και των βουλευτών.

Μέσα από την πλατιά εμπλοκή χιλιάδων αγωνιστών στη βάση της κοινωνίας, θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η πίεση των ΜΜΕ για μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά, θα διασφαλιστεί η αριστερή του πορεία και κατεύθυνση, θα επιτραπεί η πραγματικά μαχητική του εμπλοκή στα άπειρα καθημερινά προβλήματα και αγώνες των λαϊκών στρωμάτων.

Το 2ο κύμα είναι μια προσπάθεια που ξεκινά τώρα. Οι στόχοι που φιλοδοξεί να υπηρετήσει είναι οι πιο πάνω. Τα ζητήματα δεν είναι ακόμα εντελώς ξεκάθαρα, η προσπάθεια κάνει τα πρώτα της βήματα, εμφανίζει αναπόφευκτες ελλείψεις και αδυναμίες. Όμως κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ξεκίνησε από ανένταχτους αγωνιστές αλλά εξελίσσεται συμπεριλαμβάνοντας πέρα από άτομα και συνιστώσες. Το «Ξ» συμμετέχει και στηρίζει ένθερμα την προσπάθεια.

Το 2ο κύμα πρέπει να πετύχει τους στόχους που διακηρύσσει. Θα είναι μια νίκη για το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μια νίκη για το σύνολο της αριστεράς.

Ξεκίνημα, 27 Μάρτη 2009

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,179ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα