Το «κίνημα της πατάτας»: Ένα μαζικό και αυθόρμητο κίνημα από τα κάτω

  

Το κίνημα της διάθεσης αγροτικών προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές ξεκίνησε αυθόρμητα από την Πιερία και πήρε γρήγορα μαζικές διαστάσεις πανελλαδικά. Η ιδέα γεννήθηκε πριν από λίγο καιρό  μετά την πρωτοβουλία παραγωγών που αντί να χύνουν τα γάλατα ή να πετάνε τα φρούτα τους έξω από νομαρχίες και υπουργεία αποφάσισαν να τα διαθέσουν δωρεάν στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να γίνουν ανάρπαστα μέσα σε λίγη ώρα…

Άλλωστε στην εποχή της κρίσης όπου ξαναβλέπουμε εικόνες από την Ελλάδα του μεσοπολέμου ή των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, οτιδήποτε μοιράζεται δωρεάν προκαλεί κοσμοσυρροή. Είτε πρόκειται για συσσίτια εκκλησιών, ΜΚΟ ή δήμων είτε πολύ περισσότερο όταν  πρόκειται για αγροτικά προϊόντα.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε μαζικά για τον απλό λόγο ότι είναι πιο φτηνά. Δεν απαιτεί σύνθετη σκέψη ή πολιτική ανάλυση αυτή η απλή πραγματικότητα.

Όταν οι πατάτες προσφέρονται με 0.25 το κιλό και στα σούπερ μάρκετ έχουν πάνω από 0.60 το κιλό οι μη έχοντες θα τρέξουν να τις πάρουν. Ο ίδιος πανικός θα γίνει και με το λάδι, το ρύζι, τα φασόλια και τα αρνιά του Πάσχα που από ότι φαίνεται θα είναι τα επόμενα προϊόντα που θα διατεθούν με αυτό τον τρόπο.

Δηλαδή τα μέλη του ΚΚΕ που αντιτίθεται στο κίνημα (δες χωριστό άρθρο δίπλα) δεν θα πάνε να πάρουν αρνί το Πάσχα με 7-8 ευρώ το κιλό αντί για 13 που είχε πέρυσι; Δεν θα πάνε να πάρουν φτηνότερο λάδι που οι παραγωγοί το δίνουν στον έμπορο 1.70 και στα σούπερ μάρκετ κοστίζει από 5 μέχρι και 10 ευρώ το λίτρο; ( τα στοιχεία είναι από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κτηνοτρόφων και τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης – in.gr )

καθήκοντα

Κανονικά η αριστερά, τα συνδικάτα, οι αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να συμμετέχουν και να συμβάλουν σε αυτό το κίνημα ώστε: να πατήσει στέρεα στο έδαφος, να προστατευτεί από την επίθεση των μεσαζόντων και των καρτέλ, να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα των παρεχόμενων αγροτικών προϊόντων είναι καλή και δεν μοιράζονται φτηνά μόνο τα εμπορεύματα δεύτερης διαλογής,  και να αποκτήσει, τελικά,  το σωστό πολιτικό περιεχόμενο.

Δηλαδή, να κτίσουμε στην διάθεση ανάληψης πρωτοβουλιών  και αυτοοργάνωσης της διανομής και των τιμών στα αγροτικά προϊόντα και να της δώσουμε οργανωμένη μορφή ώστε να μπορεί καταρχήν να ανταποκριθεί σε πιο μαζικό επίπεδο.

Γιατί είναι άλλο πράγμα να μοιράζεις 75 τόνους πατάτας σε μια πόλη, σε ένα πάρκινγκ, σε 1100 καταναλωτές και άλλο να μοιράζεις χιλιάδες τόνους διαφορετικών αγροτικών προϊόντων, πανελλαδικά, σε εκατομμύρια καταναλωτές.

Αυτό απαιτεί σχεδιασμένη και συντονισμένη εμπλοκή των συνδικάτων, των δήμων, των αγροτικών συνεταιρισμών, των καταναλωτικών οργανώσεων, των λαϊκών συνελεύσεων και των εθελοντικών οργανώσεων που υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα. Κι αυτό απαιτεί συνειδητή και οργανωμένη παρέμβαση των κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς.

Απαιτεί επίσης, από την Αριστερά, να δώσουμε πολιτική πρόταση στην ενστικτώδικη αντικαπιταλιστική διάθεση που δημιουργεί η διάθεση σύγκρουσης και κτυπήματος των μεγαλέμπορων και των πολυεθνικών που λυμαίνονται την διακίνηση και εμπορία τροφίμων και με τις απανωτές αυξήσεις έχουν μετατρέψει το καλάθι των νοικοκυριών σε χαρτοσακούλα.

Και βέβαια σημαίνει σύγκρουση με τις πολιτικές της «Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» της ΕΕ, των μνημονίων και Τρόικα, που μαζί με τους εδώ κυβερνώντες οδηγούν, εκτός των άλλων, στη σχιζοφρενική εικόνα να υπάρχουν αδιάθετες πατάτες στις αποθήκες και να γίνονται εισαγωγές πχ από την Αίγυπτο..

Αυτά πρακτικά σημαίνουν

  • Το μοίρασμα της γης που κατέχουν οι μεγαλοτσιφλικάδες και η εκκλησία στους φτωχούς αγρότες.
  • Τη δημιουργία πραγματικών αγροτικών συνεταιρισμών(*) (όχι άντρα κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και χρεών όπως οι σημερινοί) κάτω από αγροτικό-κοινωνικό έλεγχο με τις διοικήσεις να αποτελούνται από εκλεγμένους και ανακλητούς ανά πάσα στιγμή (μέσα από γενικές συνελεύσεις) αντιπροσώπους και σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας.
  • Την εθνικοποίηση της βιομηχανίας λιπασμάτων-γεωργικών μηχανημάτων και τροφίμων (με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση) ώστε να μειωθούν δραστικά και μόνιμα το κόστος παραγωγής και οι τιμές.
  • Το σχεδιασμό σε πανελλαδική κλίματα της διατροφικής πολιτικής και της αγροτικής παραγωγής με βάση τις ανάγκες κατ’ αρχήν της ελληνικής κοινωνίας και με σεβασμό στο περιβάλλον που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από την εφαρμοζόμενη αγροτική «πολιτική».
  • Σύνδεση του αγροτικού κινήματος με το εργατικό στο στόχο της πάλης για το χτίσιμο μιας εναλλακτικής σοσιαλιστικής κοινωνίας, στηριγμένη στην εθνικοποίηση των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου και το δημοκρατικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Η πρόταση της κυβέρνησης

Αυτό το έργο δεν μπορεί να αφεθεί στην κυβέρνηση και στους περιφερειάρχες που υπηρετούν αυτές τις μέχρι σήμερα πολιτικές και ετοιμάζονται να παρέμβουν για να καναλιζάρουν το κίνημα στις δικές τους γραμμές.

«Η δημιουργία ενός είδους ”χρηματιστηρίου” για αγροτικά προϊόντα προωθείται στην Κεντρική Μακεδονία…Το θέμα του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας…

»…Θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη κεντρική αγορά αγροτικών προϊόντων, με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους…. Η λειτουργία του θα είναι ηλεκτρονική, όπως στα χρηματιστήρια, με τη διαφορά ότι θα πωλούνται αγροτικά προϊόντα.  

»Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Περιφέρειας, αυτή θα συμμετέχει στο διοικητικό σχήμα του δημοπρατηρίου, μαζί με τους δήμους, το δημόσιο, τους συνεταιρισμούς των παραγωγών και τους ιδιώτες, που θα μετέχουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις..» 

(24h.gr 5/3/12 )

Αυτοί – δηλαδή οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και οι ιδιώτες μεσάζοντες που διέλυσαν και χρεοκόπησαν τους συνεταιρισμούς, που μείωσαν το αγροτικό εισόδημα, αφάνισαν την αγροτική παραγωγή, ανέβασαν τις τιμές στα ύψη θα έρθουν τώρα να δώσουν λύση..

Ο ρόλος της Αριστεράς

Όταν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ευνουχίσει και να αποπροσανατολίσει το κίνημα η αριστερά δεν πρέπει να το καταγγέλλει (βλ. ΚΚΕ) ή απλά να το χαϊδεύει (βλ. ΔΗΜΑΡ) χωρίς καμία πρόταση  για την περαιτέρω μετεξέλιξή του.

Το μόνο σίγουρο είναι –και η εμπειρία του κινήματος των πλατειών είναι διδακτική σε αυτό– ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση και πολιτική συμβολή από την αριστερά το κίνημα είτε θα σβήσει είτε θα μεταμορφωθεί σε ένα νέο «εναλλακτικό τρόπο» εκμετάλλευσης των αγροτών και των καταναλωτών από τις πολυεθνικές και τους μεγαλέμπορους. Αυτό βέβαια καθόλου δεν δικαιολογεί τη στάση του ΚΚΕ που αντί να παρέμβει για να «βοηθήσει» το κίνημα να βρει τους σωστούς πολιτικούς προσανατολισμούς, το καταγγέλλει, επενδύοντας στην ουσία στην αποτυχία του!

_______________________

(*) Σημείωση: Η κατάσταση των Αγροτικών Συνεταιρισμών.                        
  • Από τα 850 εκατ. ευρώ που είναι περίπου τα συνολικά  χρέη των αγροτικών συνεταιρισμών προς την Αγροτική Τράπεζα, τα μισά σχεδόν είναι ληξιπρόθεσμα.
  • Υπάρχουν 7.000 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, που έχουν 860.000 μέλη.
  • Λειτουργούν 126  δευτεροβάθμιες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και ελάχιστες τριτοβάθμιες οργανώσεις.

_______________________________________________________________________________________________

Το κίνημα της πατάτας και η «πατάτα» του ΚΚΕ

«Με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ενθάρρυνση της συγκυβέρνησης εξελίσσεται μία νέα ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού, με τον κωδικό "κίνημα της πατάτας”…

…Ο στόχος προβολής του "κινήματος της φθηνής πατάτας" είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών. Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών, απομάκρυνσή τους από το αγροτικό κίνημα με προσανατολισμό ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ…

…Αποκάλυψε ότι οι καπιταλιστές προωθούν το «κίνημα της πατάτας» για να χτυπήσουν πριν απ’ όλους τους ίδιους τους παραγωγούς….»

(Αποσπάσματα από ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και άρθρο του Θ. Λεκάτη Ριζοσπάστης 4/3/12)

Το απίστευτο κρεσέντο λαθών της ηγεσίας του ΚΚΕ συνεχίζεται χωρίς σταματημό.

Μετά τις διασπαστικές χωριστές πορείες στις εργατικές απεργίες, τις χωριστές επιτροπές στο κίνημα ενάντια στα χαράτσια, την επίθεσή του στο κίνημα των πλατειών το καλοκαίρι, την φιλική υποδοχή στους φασίστες της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Χαλυβουργία, η ηγεσία του ΚΚΕ ξαναχτύπησε. Τώρα ο εχθρός είναι το κίνημα της πατάτας!!! Που είναι «κατευθυνόμενο από το κεφάλαιο όπως και οι πλατείες», «έχει κωδικό» και άλλα απίστευτα και όμως σταλινικά…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα