Το DNA δεν είναι της Ηριάννας

Στη δίκη της Ηριάννας και του Περικλή στις 10 Μαΐου οι δικηγόροι της Ηριάννας κατέθεσαν ένα έγγραφο το οποίο καταγγέλλει ότι

«δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα το δείγμα DNA να ταυτίζεται με της Ηριάννας»!

Το έγγραφο αυτό υπογράφεται από τον πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., Δρ. Νικόλαο Ταΐρη, ο οποίος χαρακτηρίζει τη διαδικασία «απαράδεκτη» ενώ κατηγορεί την Αστυνομική Υποδιευθύντρια και Βιολόγο Δρ. Αριστέα Μεθενίτη, η οποία υπογράφει τις εργαστηριακές αναλύσεις DNA της αστυνομίας, ότι

«μεροληπτεί υπέρ της ενοχοποίησης υπόπτου»!

Επιπλέον ο Δρ. Ταΐρης καταγγέλλει ότι η Δρ. Μεθενίτη

«εισάγει πρωτόγνωρη τακτική που δεν υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα. Αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη, κατακριτέα, ξένη σε κάθε δικαστικό κανόνα…».

Η απάντηση της Α. Μεθενίτη στην καταγγελία του πρώην Διευθυντή Εγκληματολογικών Ερευνών ήταν μόνο ότι… «τα λέει αφού είχε φύγει. Είναι πρώην».

***

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής της, η οποία αποτέλεσε το μεγαλύτερο μέρος της δίκης της 10ης Μαΐου, η Α. Μεθενίτη προσπάθησε να πείσει ότι η μέθοδος που χρησιμοποίησε το εργαστήριό της είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο και πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το DNA που βρέθηκε πάνω στο όπλο είναι της Ηριάννας.

Ωστόσο όταν της ζητήθηκε να απαντήσει αν το αποτέλεσμα του εργαστηρίου αποδεικνύει 100% πως το DNA ανήκει στην Ηριάννα απέφυγε επανειλημμένα να απαντήσει καταφατικά και μίλησε για «στατιστικές πιθανότητες» οι οποίες σύμφωνα με την ίδια δεν αφήνουν αμφιβολίες.

Επιπλέον αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως το 2011-2012 όταν το εργαστήριο της εξέταζε το DNA δεν είχε λάβει ακόμα πιστοποίηση, ενώ τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν τότε για την ανάλυση του DNA έχουν αντικατασταθεί με νεότερα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέδειξαν επίσης σημαντικά κενά στη διαδικασία από την περισυλλογή του γενετικού υλικού μέχρι την εξέταση του και τη σύνταξη των εκθέσεων που δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για την ακεραιότητα της διαδικασίας.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της δίκης οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέδειξαν πως η Α. Μεθενίτη προσλήφθηκε στην αστυνομία ως επιστημονικό προσωπικό και πως η ταχεία ανέλιξη της σε Υποδιευθύντρια ξεκίνησε όταν ανέλαβε την ανάλυση του DNA της Ηριάννας.

Το έγγραφο του πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών καθώς και τα κενά στη διαδικασία εξέτασης του γενετικού υλικού αποδεικνύουν την σκευωρία που έχει στηθεί εναντίον της Ηριάννας και του Περικλή.

Η αθωότητα των δυο νέων ανθρώπων ήταν από την αρχή πασιφανής. Όπως σχολίασε και ο σύντροφος της Ηριάννας στο δικαστήριο το γεγονός ότι γίνεται δίκη είναι παράλογο. Το ερώτημα είναι τι απόφαση θα πάρουν οι δικαστές και αν θα βασιστούν στα στοιχεία και την κοινή λογική ή αν η απόφασή τους θα είναι πολιτική.

Στεκόμαστε όλοι στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή.

Διεκδικούμε την αθώωση τους και την κατάργηση των τρομονόμων.

Ραντεβού στην επόμενη δικάσιμο, στις 24 Μαΐου.

 

#free_irianna

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα