Το «δεν πληρώνω το χαράτσι της ΔΕΗ» τρομοκρατεί κυβέρνηση και τρόικα

Κάθε μέρα που περνά δυναμώνουν οι κοινωνικές αντιδράσεις ενάντια στο «τέλος ακίνητης περιουσίας», το γνωστό χαράτσι που έρχεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εκατοντάδες και χιλιάδες πολίτες πανελλαδικά παίρνουν μέρος σε συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, συγκροτούν επιτροπές και ομάδες υπεράσπισης και επανασύνδεσης, παρεμβαίνουν σε δημοτικά συμβούλια, οργανώνουν κινητοποιήσεις σε καταστήματα της ΔΕΗ. Όλο και περισσότεροι λένε «δεν πληρώνω το χαράτσι» και απαιτούν την άμεση κατάργηση του μέτρου. Η καθαρή τοποθέτηση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της άρνησης πληρωμής επίσης βοηθά και ενισχύει αυτό το μαζικό ρεύμα. Τα πολλά ρυάκια μπορούν να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι! Σε ένα μαζικό κίνημα άρνησης πληρωμής του απαράδεκτου και ληστρικού αυτού φόρου.

Το κίνημα έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει το νόμο και να πετύχει μια σημαντική νίκη ενάντια στη νέα κυβέρνηση των τραπεζιτών και την τρόικα. Η μάχη πρέπει να δοθεί με όλες μας τις δυνάμεις!

Καθαρή ληστεία με το πιστόλι στον κρόταφο!

Το χαράτσι της ΔΕΗ είναι ένα μέτρο εξόφθαλμα άδικο και ληστρικό. Αφού έχει πετσοκόψει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και δικαιώματα, αφού έχει χτυπήσει ανελέητα το βιοτικό επίπεδο, σε συνθήκες που η ανεργία  έχει φτάσει το 22,3% (δημοσκόπηση VPRC, Νοέμβρης 2011) και μετά από σειρά φορομπηχτικών μέτρων, η κυβέρνηση των τραπεζιτών απαιτεί από όλους μας να πληρώσουμε απλά και μόνο επειδή υπάρχουμε! Και ανεξάρτητα από το εισόδημα του καθενός, αν κάποιος παίρνει 400 € μισθό ή αν είναι άνεργος ή χαμηλο-συνταξιούχος.  Απαιτούν να πληρώσουμε επειδή έτυχε ή καταφέραμε να έχουμε ένα δικό μας σπίτι. Ουσιαστικά φορολογούνε την ίδια μας την ύπαρξη για να πληρωθούν οι τραπεζίτες και οι τοκογλύφοι! Και έχουν το απίστευτο θράσος να εκβιάζουν τον κόσμο ότι αν δεν υποταχθεί, αν δεν πληρώσει αυτό το νταβατζιλίκι, θα του κόψουν το ηλεκτρικό! Θα τον αφήσουν στο σκοτάδι και στο κρύο! Ε όχι κύριοι, αυτό πάει πολύ.

Οι δήμοι

Αυτό ένιωσαν εκατομμύρια πανελλαδικά και η δική τους πίεση ανάγκασε μια σειρά από δήμους να πάρουν πρωτοβουλίες1. Την αρχή έκανε ο δήμος Νέας Ιωνίας στην Αθήνα με δήμαρχο τον Ηρακλή Γκότση πρώην στέλεχος του ΚΚΕ και εκλεγμένο με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση αυτή κέρδισε αμέσως δημοσιότητα και φυσικά μεγάλη κοινωνική στήριξη κι αυτό με τη σειρά του ενίσχυσε τις πιέσεις σε άλλους δήμους. Αυτή τη στιγμή σχεδόν 30 δήμοι πανελλαδικά έχουν πάρει αποφάσεις αντίθεσης στο χαράτσι και στήριξης όσων δεν θα το πληρώσουν ενώ πολλοί δήμοι έχουν κινηθεί και νομικά εναντίον της ΔΕΗ απαιτώντας να μην κοπεί το ρεύμα από κανένα σπίτι.

Οι αποφάσεις αυτές βοηθάνε να σπάσει ο φόβος και σαν αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι πανελλαδικά αρνούνται στην πράξη να πληρώσουν το χαράτσι, πληρώνοντας μόνο για το ρεύμα (με τον γνωστό τρόπο των ΑΤΜ). Όπως είπαμε ήδη πολλοί δήμοι έχουν πάρει αυτή την απόφαση κάτω από την πίεση του κινήματος και είναι σίγουρο ότι πολλοί δήμαρχοι θα προσπαθήσουν να υποχωρήσουν στην πρώτη ευκαιρία. Διόλου τυχαία δεν καλούν όλοι αυτοί οι δήμοι ανοιχτά σε άρνηση πληρωμής, ούτε και δεσμεύονται ότι τα δημοτικά τεχνικά συνεργεία θα κάνουν επανασυνδέσεις ρεύματος όπου αυτό κοπεί.

«Λαϊκές συνελεύσεις» και επιτροπές κατοίκων

Παράλληλα με τις κινήσεις των δήμων, πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τα κάτω, από τον ίδιο τον κόσμο. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αλλού μπαίνουν μπροστά οι «λαϊκές συνελεύσεις» που φτιάχτηκαν το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των «αγανακτισμένων», αλλού επιτροπές κατοίκων και κινήσεις «δεν πληρώνω». Κοινό στοιχείο είναι η πολύ μαζική ανταπόκριση του κόσμου σε ανοιχτές συγκεντρώσεις που καλούνται από συνελεύσεις και πρωτοβουλίες. Πέρα από την ενημέρωση για τις νομικές πτυχές της άρνησης πληρωμής στις συγκεντρώσεις αυτές παίρνονται και πρακτικές αποφάσεις. Όπως η κινητοποίηση έξω από κάθε σπίτι που θα απειληθεί με διακοπή της ηλεκτροδότησης, η συγκρότηση ομάδων εθελοντών ηλεκτρολόγων για επανασυνδέσεις, οι συλλογικές προσφυγές στη δικαιοσύνη, κοκ.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Σημαντική είναι η μέχρι τώρα στάση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Σε ανακοίνωσή της στις 13/11 η ΓΕΝΟΠ κάλεσε τα μέλη της να μην κόψουν το ρεύμα από κανένα σπίτι που δεν θα έχει πληρώσει το χαράτσι. Δεσμεύτηκε ακόμη ότι θα συμμετέχει στις ομάδες περιφρούρησης που δημιουργούνται για να αποτρέψουν τα συνεργία των ιδιωτών εργολάβων από το να κάνουν τη βρώμικη δουλειά.

Η στάση της ΓΕΝΟΠ μπορεί να κρίνει με αποφασιστικό τρόπο τη σύγκρουση με την κυβέρνηση. Αν η Ομοσπονδία τηρήσει όλα όσα λέει ο Νίκος Φωτόπουλος τότε εκατομμύρια πολίτες θα αρνηθούν να πληρώσουν το χαράτσι (πληρώνοντας μόνο το ρεύμα στα ΑΤΜ) αφού δεν θα έχουν το φόβο να τους κοπεί το ρεύμα. Έτσι, το χαράτσι θα καταργηθεί στην πράξη. Κρατάμε τις επιφυλάξεις μας περιμένοντας να δούμε στην πράξη την στάση της ΓΕΝΟΠ καθώς την προηγούμενη περίοδο είπε πολλά αλλά έκανε λίγα.

Η κυβέρνηση στη γωνία… 

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί για τα καλά. Η ανακοίνωσή της ότι θα παγώσει η διαδικασία διακοπής του ρεύματος για σπίτια που δεν πλήρωσαν το χαράτσι (έστω και για κάποιες μέρες) είναι μια πρώτη χειροπιαστή, παρότι μικρή, νίκη από τη δική μας πλευρά.

 …προετοιμάζοντας την αντεπίθεση της

Το σίγουρο όμως είναι ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αξιοποιήσει αυτές τις αλλαγές για να διασπάσει το κίνημα, ανάμεσα σε όσους «αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν» και σε εκείνους που «έχουν, αλλά δεν θέλουν», δηλαδή όσους έχουν ακόμη έναν μισθό ή μια σύνταξη και δεν πεινάνε κυριολεκτικά…

Κατόπιν θα περάσει στη αντεπίθεση και θα επιδιώξει λυσσασμένα να υποτάξει όσους συνεχίσουν και αρνούνται να πληρώσουν: Θα κόψει το ρεύμα, θα στείλει τα χρέη στην εφορία, θα  χρησιμοποιήσει τα δικαστήρια, θα κάνει τα πάντα. Ας μην έχουμε καμιά αυταπάτη. Καταρχήν επειδή το 2012 προϋπολογίζουν να πάρουν 2,9δις € από αυτό το φόρο. Γι’ αυτό άλλωστε η τρόικα απαίτησε καθημερινή ενημέρωση για την πορεία είσπραξης του χαρατσιού. Κυρίως όμως λόγω κύρους και συσχετισμού δύναμης.

Αν η κυβέρνηση και η τρόικα υποχωρήσουν στο χαράτσι της ΔΕΗ τότε θα «ανοίξει η όρεξη» του κινήματος, θα ανέβει η αυτοπεποίθησή του και θα απαιτήσει την συνολική ανατροπή της επίθεσης και της ίδιας της κυβέρνησης. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο τρέμουν. Γι’ αυτό, κι εμείς, γι’ αυτό το στόχο πρέπει να προετοιμαστούμε και να οργανωθούμε!

Η δύναμή μας είναι οι αριθμοί μας

Το βασικό μας όπλο είναι οι αριθμοί μας. Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του κράτους μπορούν να μας κυνηγήσουν έναν-έναν. Όμως τι θα κάνει αν 500 χιλιάδες ή 1εκτομμύριο σπίτια αρνηθούν να πληρώσουν; Θα τους κόψει το ρεύμα; Και αν οι ίδιοι οι πολίτες το επανασυνδέσουν μόνοι τους τι θα κάνει; Θα τους πάει στα δικαστήρια και θα τους βάλει φυλακή; Αυτό είναι αδύνατο! Αυτό είναι το δίδαγμα από αντίστοιχα κινήματα άρνησης πληρωμής διεθνώς. Για παράδειγμα το 1991 τα Βρετανικά δικαστήρια «φράκαραν» όταν 18 εκατομμύρια Βρετανοί αρνήθηκαν να πληρώσουν ένα άλλο μισητό χαράτσι, τον «poll tax» της Θάτσερ2. Η ως τότε ανίκητη «σιδηρά κυρία» κάτω από την πίεση αυτού του μαζικού κινήματος αναγκάστηκε να πάρει πίσω το χαράτσι της και τελικά να παραιτηθεί!

Επιτροπές σε κάθε τετράγωνο και κάθε γειτονιά!

Για να μπορέσουμε όμως να τα κάνουμε όλα αυτά χρειάζεται να οργανωθούμε. Σε κάθε πολυκατοικία, κάθε δρόμο και τετράγωνο χρειάζεται να μιλήσουμε με τους γείτονές μας και να αποφασίσουμε πως όλοι μαζί δεν θα πληρώσουμε το χαράτσι και ότι θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Παράλληλα να οργανώσουμε συνελεύσεις και επιτροπές ώστε να υπερασπιστούμε μαζικά κάθε σπίτι που θα έρθει αντιμέτωπο με τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ποιο συνεργείο θα μπορέσει να κόψει το ρεύμα αν έρθει αντιμέτωπο με 50, 100, 200 ανθρώπους που θα το περιφρουρούν;

Σε περίπτωση όμως που τελικά καταφέρουν να κόψουν το ρεύμα οι επιτροπές αυτές, μαζί με δεκάδες και εκατοντάδες κατοίκους κάθε γειτονιάς και τη βοήθεια εθελοντών ηλεκτρολόγων πρέπει να προχωράνε σε άμεση επανασύνδεση. Οι «λαϊκές συνελεύσεις» που υπάρχουν σε πολλούς δήμους μπορούν να παίξουν συντονιστικό ρόλο για αυτές τις επιτροπές γειτονιών ώστε να υπάρχει γρήγορη ενημέρωση και αλληλοστήριξη ανάμεσα σε γειτονιές, για οργανωθεί νομική στήριξη από ομάδες εθελοντών δικηγόρων κοκ. Παράλληλα χρειάζεται επαφή με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε τοπικό επίπεδο για να υλοποιήσουν τις αποφάσεις της ΓΕΝΟΠ. Με αυτό τον τρόπο το κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια καταστολής που αναπόφευκτα θα έρθει από την πλευρά της κυβέρνησης και θα πετύχει την κατάργηση στην πράξη του άθλιου αυτού μέτρου.

_____________________

Σημειώσεις
 
1. Βλέπε και άρθρο στο site του «Ξ»: https://xekinima.org/arthra/view/article/dimoi-tis-attikis-kai-syneleyseis-geitonion-mprosta-s/
2. Βλέπε και άρθρο στο site του «Ξ»: https://xekinima.org/arthra/view/article/poll-tax-1987-90-18-ekatommyria-bretanoi-arnithikan-na-pliroso/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα