Το 8ωρο πάει να κάνει 9ωρο με το έτσι θέλω η εργοδοσία της Vodafone!

Η εργοδοσία της Vodafone ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνάντησή της με το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone (ΠΑΣΕ) την απόφασή της να καταργήσει το 8ωρο και να επιβάλλει 9ωρο εργασίας στα περισσότερα τμήματα της εταιρείας.
Αυτή η ενέργεια έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων που στην πρώτη τους συνέλευση αποφάσισαν να μην υπογράψουν την αλλαγή ωραρίου και να ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις εφόσον η εργοδοσία δεν υποχωρήσει.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη και στο βαθμό που υλοποιηθεί θα αξιοποιηθεί σαν οδηγός και για άλλες επιχειρήσεις του χώρου των τηλεπικοινωνιών και ευρύτερα του ιδιωτικού τομέα.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε το σωματείο 

 

Η διοίκηση της Vodafone επιχειρεί να καταργήσει το 8ωρο

και να επιβάλλει το 9ωρο εργασίας

 

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν, μεταξύ των εκπροσώπων του Σωματείου Εργαζομένων Vodafone και της Διεύθυνσης Προσωπικού η διοίκηση της εταιρείας Vodafone, ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει σε όσους εργαζόμενους δεν εργάζονται σε καθεστώς βαρδιών,  ωράριο εργασίας 9:00-18.00, δηλαδή υποχρεωτικό 9ωρο. Αυτή την αύξηση του χρόνου εργασίας κατά μια ώρα κάθε μέρα προσπάθησαν να την εμφανίσουν ως μία «απλή διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και μάλιστα θετική για τους εργαζόμενους καθώς την παρουσίασαν ως αύξηση του διαλείμματος από μισή σε μία ώρα μέσα στο 9ωρο ωράριο! Ήταν δε τόσο προκλητική η στάση τους, που δεν δέχτηκαν ότι έχουμε να κάνουμε με αύξηση του ωραρίου εργασίας, αλλά επέμεναν ότι αυξάνουν το διάλειμμα. Στην τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχαμε υπογράψει ως Σωματείο, προβλέπονταν υποχρεωτικό διάλλειμα μιας ώρας εντός του 8ωρου εργασίας. Βάσει νομοθεσίας το διάλειμμα είναι υποχρεωτικό και εντός του ωραρίου εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε η διοίκηση της εταιρείας εν τέλει έκανε επίκληση του «διευθυντικού δικαιώματος» για την επιβολή του 9ώρου.

Με το «έτσι θέλω» παρουσιάζει την αλλαγή στο ωράριο ως μια αλλαγή στο διάλειμμα, που το μετράει ως μη εργάσιμο χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα είναι αμειβόμενος χρόνος εργασίας, προβλέπεται και συμπεριλαμβάνεται μέσα στο ωράριο. Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσει τον ολοένα αυξανόμενο όγκο εργασίας, που έχει πολλαπλασιαστεί από τις εκατοντάδες απολύσεις που έχουν γίνει, αλλά και ενόψει της συγχώνευσης με την Cyta. Ξέρουμε επίσης ότι λόγω του όγκου δουλειάς και της πίεσης που υπάρχει, στην πράξη, μεγάλο μέρος των συναδέλφων δεν θα κάνει καν το προβλεπόμενο διάλλειμα, άρα θα εργάζονται 9 ώρες συνεχόμενες για όλη την εβδομάδα.

Μετά τις περικοπές στους μισθούς, τις εκατοντάδες απολύσεις με την μορφή «εθελούσιας παραίτησης», την επέκταση της επινοικίασης εργαζομένων, τις περικοπές στον μισθό, την παραπομπή συνδικαλιστών και του Σωματείου μας στα δικαστήρια, τις απολύσεις εργαζομένων που πρωτοστατούν στον αγώνα, η εργοδοσία μιας κερδοφόρας πολυεθνικής επιχειρεί να καταργήσει ότι κατακτήθηκε από το εργατικό κίνημα 100 χρόνια πριν!

Η κατάργηση του 8ώρου αποτελεί μέρος μίας βαθιάς αντεργατικής στρατηγικής, η οποία σχεδιάζεται να επεκταθεί σε όλη την ευρωζώνη και την ΕΕ. Πριν από λίγους μήνες άλλωστε ψηφίστηκε νόμος από τη νέα αντεργατική και ακροδεξιά κυβέρνηση του Sebastian Kurz στην Αυστρία, που προβλέπει την αύξηση των ωρών εργασίας έως και 12 ώρες κάθε μέρα ή έως 60 την εβδομάδα!!!

Η Vodafone πρωτοπορεί για άλλη μία φορά στις αντεργατικές επιθέσεις, καθώς αυτή τη φορά επιχειρεί να καταργήσει ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα που κατοχύρωσε το εργατικό κίνημα –και συνταγματικά και νομικά- μετά από μακροχρόνιους και αιματηρούς αγώνες.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, αν περάσει, γυρνάει τους εργαζόμενους κυριολεκτικά έναν αιώνα πίσω, όταν δούλευαν και ζούσαν ως σκλάβοι. Μας αναγκάζει να εργαζόμαστε καθημερινά 9 ώρες, στους γνωστούς εξαντλητικούς ρυθμούς, ανατρέπει τις ζωές όλων μας, μειώνει τον πραγματικό χρόνιο ξεκούρασης και  εκτιμούμε πως πολύ σύντομα θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί και σε άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο.

Το Σωματείο μας και οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Μετά από Συνέλευση βρισκόμαστε ήδη σε κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα εφόσον η εργοδοσία επιμένει στην εφαρμογή του 9ωρου. Ζητάμε την υποστήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα μας από το σύνολο του εργατικού κινήματος και των κοινωνικών φορέων καθώς η κατάργηση του 8ωρου μας αφορά όλους!

 

Το ΔΣ του

Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα