Array

Τμήμα Νεογεννήτων – Αγλαϊα Κυριακού: Έκρηξη οργής των εργαζομένων

Της Βίκυ Ραφτογιάννη, Τμήμα Νεογέννητων – Αγλαϊα Κυριακού

Το ποτήρι ξεχείλισε στο τμήμα νεογεννήτων στο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού. Οι εργαζόμενες αναγκάζονται να κάνουν μέχρι και 3 βάρδιες στη διάρκεια 48 ωρών και διπλά νυχτερινά εβδομαδιαίως σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης.

Σαν αποτέλεσμα προχωρήσαμε σε συγκέντρωση του τμήματος, όπου τα ζητήματα μπήκαν ευθέως και με οργή. Αποφασίσαμε πως δεν είμαστε διατεθειμένες να ανεχτούμε άλλο την απάνθρωπη εντατικοποίηση που επικρατεί. Και προχωρήσαμε στην συγγραφή υπομνήματος προς τη διοίκηση το οποίο υπογράφηκε σχεδόν από το 100% του προσωπικού. Βασικό μας μέλημα, ήταν και παραμένει, πάνω απ’ όλα, το να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ασφαλή και ολοκληρωμένη φροντίδα στα νεογέννητα.

Στο υπόμνημά μας οι εργαζόμενες αναφέρουμε ανάμεσα σ’ άλλα:

"… σας γνωρίζουμε ότι στην εντατική μονάδα κατά την πρωινή βάρδια η αναλογία νοσηλεύτριας προς νεογνά είναι 1 νοσηλεύτρια προς 3 ή και 4 νεογνά, στην απογευματινή βάρδια 1 νοσηλεύτρια προς 5 ή και 6 νεογνά και στην νυχτερινή βάρδια 1 νοσηλεύτρια προς 6 ή και 7 νεογνά, την στιγμή που ο ΠΟΥ (παγκόσμιος οργανισμός Υγείας) αναφέρει την ύπαρξη μίας νοσηλεύτριας για κάθε δύο νεογνά!!!

Σε ορισμένες νυχτερινές βάρδιες δε, λόγω της έλλειψης προσωπικού, 1 νοσηλεύτρια φέρει την ευθύνη όλης της εντατικής μονάδας (11 νεογνών)!!!

Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της υγείας μας λόγω των απαράδεκτων συνθηκών που υπάρχουν στο τμήμα. Βρισκόμαστε σε διαρκή έκθεση υπερβολικού θορύβου, στεγαζόμαστε σε ένα πολύ μικρό χώρο με παλαιά κτιριακή υποδομή χωρίς την απαιτούμενη συντήρηση, χωρίς τον αναγκαίο εξαερισμό που προβλέπεται στα κλειστά τμήματα και κατά απαράδεκτο τρόπο χωρίς έξοδο κινδύνου, παραβιάζοντας τις απαιτούμενες από τον νόμο προδιαγραφές.

Οι συνθήκες εντατικοποίησης, έχουν οδηγήσει σε κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) 88/1999 που προβλέπει 12ωρη υποχρεωτική ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών. Δουλεύουμε δηλαδή πρωί – νύχτα, απόγευμα – πρωί και πολύ συχνά απόγευμα – πρωί – νύχτα (δηλ. τρεις βάρδιες σε λιγότερο από δύο ημέρες).

Και δεν φτάνουν όλα αυτά καλούμαστε να εργαστούμε και δεύτερη νύχτα την εβδομάδα όταν το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα επιτρέπει την εργασία μόνο μία νύχτας εβδομαδιαίως.

Επιπλέον αδυνατούμε να πάρουμε τις κανονικές μας άδειες για να ξεκουραστούμε από την εργασία σε ένα τόσο βαρύ τμήμα όπως και να λείψουμε από την υπηρεσία μας για λόγους ασθένειας, διότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το τμήμα.

Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω εμείς οι εργαζόμενοι του τμήματος αποφασίσαμε:

1. Να θέσουμε προ των ευθυνών της την Διοίκηση του Νοσοκομείου για ότι ήθελε συμβεί στο μέλλον σε ασθενείς και προσωπικό, παίρνοντας αυτή αποκλειστικά και μόνο την ευθύνη.

2. Να θέσουμε προ των ευθυνών της, για ότι ήθελε συμβεί και την Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, εφόσον υπογράφοντας τις συγκεκριμένες βάρδιες αποδέχεται την εν λόγω κατάσταση

3. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα δεχτούμε να εργαστούμε και να επωμιστούμε την ευθύνη και δεύτερης νύχτας την εβδομάδα διότι αυτό ξεπερνάει τα όρια μας καθώς και τα νόμιμα.

4. Να απαιτήσουμε άμεσα την κάλυψη όλων των αναγκών του τμήματος με μόνιμο Νοσηλευτικό Προσωπικό.

5. Να ζητήσουμε από την Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας οι μετακινήσεις του προσωπικού να αφορούν το σύνολο των εργαζομένων με την λογική του (rotation) και να μην εξαιρείται συστηματικά το Τμήμα Νεογεννήτων. Να προχωρήσει σε αλλαγή τμήματος τις Νοσηλεύτριες που το επιθυμούν και που έχουν συμπληρώσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

6. Να ζητήσουμε από την Διοίκηση του Νοσοκομείου και την Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να απαντήσουν στα άνωθεν ζητήματα εγγράφως εντός του διαστήματος που ορίζει ο νόμος (Ν. 2690/99)…"

Οι εργαζόμενες είναι αποφασισμένες να παλέψουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αν η διοίκηση δεν προχωρήσει σε προσλήψεις, αν συνεχίσει να παρανομεί, τότε πιστεύω ότι όχι μόνο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο στη διάθεσή μας, αλλά και να θέσουμε αυτά τα σοβαρά προβλήματα εν γνώση της κοινωνίας, ζητώντας συμπαράσταση. Ως λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας ο ρόλος μας είναι η πρόληψη και η προάσπιση της Υγείας κάθε πολίτη και κάθε νεογέννητου. Γι αυτό είναι υποχρέωση μας να εξηγήσουμε ότι για να αντιμετωπιστεί η παραπάνω επικίνδυνη κατάσταση πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας που μέχρι σήμερα αδιαφορούν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα